Înfrângere umilitoare pentru gașca Lia Savonea-PSD! Judecătorul Bogdan Mateescu a câștigat șefia CSM


Înfrângere umilitoare pentru gașca Lia Savonea-PSD! Judecătorul Bogdan Mateescu a câștigat șefia CSM

Magistratul Bogdan Mateescu, supranumit de unele publicații judecătorul #rezist, pentru poziționarea sa publică pro independența justiției în „era Dragnea”, a fost ales  noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Florin Deac a fost votat vicepreședinte. Cei doi vor conduce consiliul pentru un an.

Mateescu a câștigat concursul după ce în cadrul alegerilor derulate pentru Secția pentru Judecători a învins-o pe Evelina Oprina, o judecătoare considerată parte a taberei Savonea din CSM, scrie publicația Radio Europa Liberă.  

Judecătorul Bogdan Mateescu a primit 13 voturi pentru, 3 împotrivă, în timp ce 2 au fost nule. În cazul vicepreședintelui Deac au fost înregistrate 13 voturi pentru și 5 împotrivă.

Judecător din 2007, Bogdan Mateescu, 39 de ani, a criticat în repetate rânduri activitatea Inspecției Judiciare și a CSM în perioada când consiliul era condus de Lia Savonea și a cerut, alături de alți membri ai Consiliului, demisia șefului IJ, Lucian Netejoru. Inspecția Judiciară demarase în respectiva perioadă numeroase controale la DNA și a cerut sancționarea mai multor procurori anticorupție și a fostei șefe Laura Codruța Kovesi, amintește Europa Liberă. 

În luna iulie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis o cerere a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) de redeschidere a anchetei într-un dosar pe numele judecătorului Bogdan Mateescu, membru al CSM, dosar închis în 2018 de DNA.

Dosarul redeschis de Curtea Supremă la solicitarea SIIJ priveşte plângerea a doi membri PSD din Govora împotriva judecătorului CSM Bogdan Mateescu, fost președinte al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a tatălui său, primar în Govora, Mihai Mateescu, şi a unui fost senator PNL, Marin Cotescu. Plângerea vizează presupuse infracţiuni de corupţie comise de judecător şi tatăl lui primar. CV său poate fi consultat AICI.

Evelina Oprina este judecător din 2004. A activat pe rând la Judecătoria Sector 6 (2004-2010), Tribunalul București (2010-2011), Tribunalul Ilfov (2011-2017) – unde a fost și președinte din 2013 până la numirea în CSM în urmă cu trei ani de zile.

Este văzută drept parte a taberei Savonea din cadrul CSM și o susținătoare a Secției Speciale. Mai multe detalii AICI.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al CSM, Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.

CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanţi ai societăţii civile, cu aceeaşi durată a mandatului, dar şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii.

În 2020, CSM a fost condus de judecătoarea Nicoleta Țînț (preşedinte - o apropiată a Liei Savobea) şi procuroarea Tatiana Toader (vicepreşedinte). În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte), iar în 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.

Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri fără a avea drept de vot.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.