Tismăneanu, cuvinte dure pentru familia Vijulie-Tănase după ce a fost dat afară de la Radio Europa Liberă. Politologul româno-american relatează un episod șocant cu Corneliu Coposu


Tismăneanu, cuvinte dure pentru familia Vijulie-Tănase după ce a fost dat afară de la Radio Europa Liberă. Politologul româno-american relatează un episod șocant cu Corneliu Coposu

Politologul Vladimir Tismăneanu scrie cu năduf, într-o postare publică pe Facebook,  că a fost dat afară de noua directoare a platformei virtuale Radio Europa-Liberă, Elena Vijulie-Tănase, care i-a urmat în funcție jurnalistei Sabina Fati. Elena Vijulie-Tănase este partenera de viață a istoricului și scriitorului Stelian Tănase, cu care Vladimir Tismăneanu se află într-un conflict mai vechi, cei doi ajungând chiar la un proces în instanță.

Radio Europa Liberă și-a relansat serviciul media pentru România la sfârșitul anului 2018. Serviciul Radio România Liberă a fost relansat, dar nu ca post de radio cu licență, ci sub forma unei platforme online de conținut. La relansare, Sabina Fati a fost numită coordonator al proiectului, iar, din luna iulie a acestui an, funcția i-a fost încredințată Elenei Vijulie Tănase care a plecat de la Digi24 după opt ani de colaborare.

Tismăneanu precizează că a primit o scrisoare „laconică” din partea noii șefe a R. Europa Liberă care i-a comunicat că, din rațiuni financiare, rubrica la care scria săptămânal se desființează. Profesorul româno-amercan mai spune că a început să colaboreze cu REL din 1983, remunerația rămânând neschimbată vreme de aproape patru decenii. „Ceea ce n-au reușit Ceaușescu si Iliescu, a reușit doamna Tănase. O felicit!”, mai scrie Vladimir Tismăneanu într-un text în care pomenește și un dialog pe care l-ar fi avut cu regretatul Corneliu Coposu. 

Redăm integral mai jos postarea dânsului, la care până, marți la prânz, nu exista vreo reacție publică din partea soților Tănase la care Tismăneanu face referire în textul său.  

Tismăneanu: „Nu mor caii când vor câinii: Am început colaborarea cu postul de radio Europa Liberă in februarie 1983. Am stabilit condițiile contractuale cu profesorul Vlad Georgescu, directorul Departamentului Românesc. Au ramas neschimbate, cu aducerile la zi necesare (adresa, cont bancar) pana azi. Remuneratia a rămas aceeași din 1983 încoace. Am scris si scriu pentru Europa Liberă nu pentru bani, ci pentru cauza libertății. De-a lungul acestor decenii, am primit nu puține amenințări cu moartea. Nu e cazul sâ intru in detalii. Am salutat redeschiderea unui birou RFE la București in urmâ cu un an si ceva. Eram colaborator permanent al Radio Europa Liberă Moldova, am fost incantat câ unul din articolele mele sa fie transmis saptamanal de către biroul din București. Acum o luna am primit o instiintare laconică din partea doamnei Elena Vijulie Tânase că, din rațiuni financiare, rubrica Agora de pe site-ul secției române se desfiinteaza. Regrete? O încercare de a comunica personal? Expresia pretuirii pentru 37 de ani de colaborare constanta? Nici vorba. Azi am primit instiintarea oficiala semnata de doamna Elena Tanase (fără Vijulie), directoarea secției române. Pana la proba contrarie care, sunt sigur, va veni mai repede decât își închipuie doamna Tanase si al ei consort (cu care ma aflu in proces pentru ca a publicat in abjecta fituica online "Cotidianul" lui Nistorescu numărul meu de cont bancar si adresa mea personală). In concluzie: 1. Rămân colaborator permanent la Radio Europa Moldova. 2. Ceea ce n-au reușit Ceaușescu si Iliescu, a reușit doamna Tănase. O felicit! Conflict of interests? You bet...

PS Îmi amintesc ce-mi spunea cândva domnul Corneliu Coposu: "Dragă Vladimir, iti iert orice, dar există un lucru peste care nu pot să trec". "Ce anume, domnu' Coposu?" "Faptul că, datorită tie, il avem pe cap pe acest fanfaron numt Stelian Tănase care ne asasinează cu pretenția ca ar fi 'politolog'..." O filă din istoria CDR si din aceea a erorilor mele...🙂 Rezultatul colaborării mele de-o viata cu Europa Liberă este palpabil: "Arheologia terorii", "Noaptea totalitară", "Irepetabilul trecut", "Efigii ale unui coșmar istoric", "Teze si antiteze la Washington". In plus si cel mai important, sentimentul că am făcut bine țării unde m-am născut si a cărei limbă a fost si va rămane pe veci prima in viața mea.”

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.