Nu riscăm să ne întoarcem în evul mediu. Suntem deja acolo prin distrugerea ideii de națiune


Nu riscăm să ne întoarcem în evul mediu. Suntem deja acolo prin distrugerea ideii de națiune

Întoarcerea la feudalism. Distrugerea ideii de națiune are ca efect regresul la formele anterioare: imperialismul și feudalismul.

Națiunea funcționează ca un cadru integrator al forțelor sociale, deasupra legilor și intereselor de grup. În condițiile dispariției acestui cadru integrator, forțele sociale se recompun: fie sub forma compradorilor imperiali, agenții stăpânirii militare&economice căreia i-a revenit în administrare regiunea; fie sub forma grupurilor de interese (clanurilor?) de tip feudal.

În primul caz avem reprezentanții hegemonului care se străduie să rezolve un paradox – cum să își reprezinte mai bine hegemonul și în același timp să convingă băștinașii că acționează reprezentându-i pe ei și interesele lor. 

În al doilea caz avem coagulări de grupuri de interese în jurul ierarhiilor de tip vasalic și concentrarea forțelor pe diverse feude.

Formele nu contează – feudele pot fi imateriale, de tipul unei instituții sau concesiunii unui cvasi-monopol. Legislația locală devine irelevantă, justiția este administrată fie în stil imperial (prin corupție), fie devine o negociere compensatorie între grupurile de interes (dușegubina).

Nu riscăm să ne întoarcem în evul mediu, suntem deja acolo prin distrugerea ideii de națiune.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.