Franța a scăpat pandemia de sub control: 100.000 de noi infectări pe zi/Ce caută premierul Orban și mai mulți miniștri la Paris în vreme de restricții


Franța a scăpat pandemia de sub control: 100.000 de noi infectări pe zi/Ce caută premierul Orban și mai mulți miniștri la Paris în vreme de restricții

Franța a devenit recent a doua țară din Vestul Europei cu peste un milion de cazuri de COVID-19, depășind duminică pragul de 50.000 de noi infectări zilnice, după ce sâmbătă fuseseră confirmate peste 45.000 de noi cazuri.  

Situația ar fi însă, în realitate, și mai gravă de atât, după cum avertizează şeful consiliului ştiinţific pentru pandemie al guvernului de la Paris. Profesorul Jean-Francois Delfraissy a atras luni atenția că  infectările zilnice ar fi, în prezent, chiar de peste 100.000.  

„Probabil sunt mai mult de 50.000 de cazuri pe zi. Estimăm, în comitetul ştiinţific, că avem mai degrabă în jur de 100.000”, a declarat Delfraissy postului de radio RTL, preluat de Reuters.

Duminică, Ministerul Sănătăţii confirmase un record de 52.010 cazuri în ultimele 24 de ore. Numărul total a ajuns astfel în Franţa la 1.138.507, depăşind bilanţurile din Argentina şi Spania şi ajungând pe locul al cincilea în lume, după SUA, India, Brazilia şi Rusia.

De mai multe zile, locuitorii din Paris, Aix-Marseille, Lyon, Lille, Toulouse, Montpellier, Grenoble, Saint-Etienne şi Rouen nu mai au voie noaptea să iasă din casă. Excepţie se face doar pentru programări urgente la medic sau citaţii în faţa justiţiei. Încălcarea interdicţiei se sancţionează cu o amendă de 135 de euro. Începând cu a treia încălcare a interdicţiei, amenda creşte până la 3750 de euro sau o pedeapsă de şase luni de închisoare. Această măsură urmează a fi extinsă pe o perioadă de şase săptămâni.

Mircea Sofonea este epidemiolog la Universitatea Montpellier şi cercetează modul de răspândire a pandemiei de coronavirus. "Cele mai multe focare de infecţie apar la muncă, la şcoală, la universitate. Interdicţia de a ieşi din case în timpul nopţii afectează mai puţin economia decât un lockdown complet", a declarat el pentru DW. "Dar dacă oamenii eludează regula, întâlnindu-se mai devreme, atunci unele oraşe se vor trezi iarăşi cu o interdicţie completă de a mai ieşi", a adăugat Sofonea.  

Orban la Paris în vremuri de pandemie

Premierul Ludovic Orban se va afla, luni şi marţi, într-o vizită oficială în Franţa, unde va avea convorbiri cu omologul francez, Jean Castex, transmite Agerpres

Potrivit Guvernului, prim-ministrul este însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că scopul principal al vizitei oficiale de două zile pe care o va efectua începând de luni în Franţa este semnarea Foii de parcurs privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, care prevede coordonatele principale ale colaborării pe următorii 4 ani.

"Voi semna Foaia de parcurs privind Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa. Din 2009, între Franţa şi România există un Parteneriat strategic care a fost reînnoit prin declaraţia preşedinţilor României şi Franţei în 2018. Scopul principal al vizitei este semnarea Foii de parcurs pe următorii 4 ani, care prevede coordonatele principale ale colaborării dintre Franţa şi România. Acest document, ca şi alte documente, va fi semnat de premierul Franţei, domnul Castex, şi subsemnatul, ca şi premier al României. Voi mai avea şi alte întâlniri în cadrul vizitei, dar principalul punct al vizitei oficiale pe care o efectuez în Franţa este întâlnirea oficială cu premierul Franţei", a precizat Orban, la sediul PNL.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.