Premierul Ludovic Orban a respins ferm ideea potrivit căreia forțele de ordine ar avea un „plan de amenzi”, precizând că le-a solicitat acestora să nu aplice amenzi „din prima”, ci să sancționeze contravenienții cu avertisment.
„Cuvântul de ordine care a fost dat către polițiști a fost măsură, politețe, o abordare cât se poate de serioasă a necesității implementării măsurilor luate. Pe de altă parte, nu a existat niciodată o dispoziție care să fie dată în sensul de a se da amenzi la kilogram, în sensul de a fi plan de amenzi. Nu există o astfel de decizie. Dacă mai există abuzuri pe plan local am solicitat conducerii instituțiilor din subordinea MAI să corecteze astfel de situații. Atunci când se dă amendă sau se deschide dosar penal să se facă cu motive extrem de solide și extrem de serioase și am accentuat foarte mult necesitatea funcției de prevenție și am solicitat să nu se dea amendă din prima, ci întâi să existe un avertisment, și doar în caz de încălcare foarte clară, foarte severă, cu bună știință a reglementărilor să se de amenzi, mai ales cele care depășesc amenda minim”, a declarat Ludovic Orban, la TVR, potrivit Mediafax.
Premierul a spus că, pe de altă parte, oamenii trebuie să înțeleagă că poliția, jandarmeria și forțele MApN iau toate măsurile pentru a se asigura respectarea regulilor.
Grupul de comunicare strategică anunța, în urmă cu două zile, că au fost întocmite 442 de dosare penale, prin structurile abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
Tot mai mulți cetățeni s-au plâns însă în ultima vreme în privința amenzilor abuzive care le-ar fi fost aplicate, în condițiile în care se aflau afară din locuință în condițiile prevăzute de lege. De asemenea, zilnic apar informații potrivit cărora sumele la care se ridică amenzile aplicate, pe parcursul unei singure zile, sunt de ordinul milioanelor de euro. În jurul datei de 4 aprilie, de exemplu, cuantumul amenzilor aplicate era amețitor: 170 milioane de lei.
Amenzile pentru persoane fizice încep de la două mii de lei și ajung la 20 de mii de lei. Fostul președinte al CCR este de părere că sunt prea mari raportat la venituri. De altfel, Avocatul Poporului a contestat la CCR mai multe prevederi decise de autorități.