În urma anchetei Corpului de Control a Ministerului Sănătății, doctorul Mircea Beuran a fost demis din funcția de preşedinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătăţii, cât și din cea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III de la Spitalul Floreasca. Amintim că în data de 29 decembrie, pacienta de 66 de ani care a fost arsă pe masa de operaţii la Spitalul Floreasca din Capitala a murit. Pielea femeii luase foc, întrucât a fost greșită substanța de dezinfecţie care a intrat în contact cu bisturiul electric.
Corpul de Control al Ministerului Sănătății, a prezentat marți, 7 ianuarie, lista erorilor identificate, conform Hotnews:
- Dezinfectantul folosit pentru dezinfecția câmpului operator, care conține o cantitate mare de alcool, este conceput să fie utilizat doar pentru mâini.
- S-a ignorat o procedură de dezinfectie a tegumentelor.
- Pacienta a fost diagnosticată greșit cu alergie la iod, motiv pentru care în ambele intervenții s-a folosit o substanță pe bază de etanol.
- S-au turnat 200 de mililitri dintr-un dezinfectant care conține alcool și care se folosește tamponat, în doze de câte 50 de mililitri: "În referatele domnului profesor (Mircea Beuran) de obicei apare produsul incriminat ca folosit în mod normal. Betadina în cantităţi foarte mici, clorhexidină nu am văzut şi am verificat balanţa pe un an întreg. Este vorba despre o neregulă, despre încălcarea unui protocol preoperatoriu. Acolo este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 de mililitri dată în trei etape şi atenţie în acea procedură scrie foarte clar că trebuie să fie foarte atenţi la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut un minim acces acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare, în jur de 200 de mililitri pe puţin, care s-a folosit într-o singură etapă. Adică, s-a dat puţin pe corpul pacientului după care s-a luat o tăviţă renală s-a turnat toată cantitatea care evident s-a dus de jur împrejur", a declarat Maria Comana, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat.
- S-a folosit greșit bisturiu electric în combinație cu dezinfectantul.
- Niciunul din medici din echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Practic, echipa de gardă din spital nu a intervenit și au venit alți medici de acasă, ministrul Sănătății lăsând să se înțeleagă că șeful de secție nu a permis echipei de gardă să se ocupe de pacientă.
În protocolul operator acest accident apare separat, într-o anexă. "Ne întrebăm de ce n-a fost menționat de la început . Rezidenții când intervin trebuie să fie sub supraveghere, ceea ce nu s-a întâmplat" - Victor Costache.
Newsweek România a publicat detalii despre veniturile pe care le-a obținut Mircea Beuran de la bugetul de stat în 2017, respectiv 2018: "În total, Mircea Beuran a câștigat, în 2018, suma de 348.832 de lei, adică 6.300 de euro pe lună. Veniturile din 2018 au fost substanțial mai mari decât în 2017 când Beuran a câștigat în jur de la 160.000 de lei. Veniturile lui Beuran s-au dublat în numai un an.
Altfel, Beuran deține două terenuri lângă București, la Ciolpani unde are și o casă de 364 mp. Deține un Audi din 2015 și o Skoda din 2016. Are obiecte de artă în valoare de 70.000 de euro și conturi sau investiții de 200.000 de euro și 100.000 lei".