Cine este Octavian Ursu, noul primar al orașului german Görlitz


Cine este Octavian Ursu, noul primar al orașului german Görlitz

Octavian Ursu, candidatul CDU de origine română pentru Görlitz, landul Saxonia, a fost ales primar-general al orașului în urma unui al doilea tur de scrutin.

În primul tur, desfăşurat în urmă cu trei săptămâni, reprezentantul AfD (extrema dreaptă) câștigase 36,4% din voturi, în timp ce candidatul creştin-democraţilor cancelarului Angela Merkel, Octavian Ursu, 30,3% din sufragii. 

În ciuda pronosticurilor și a rezultatelor din primul tur de scrutin, reprezentantul conservatorilor, născut la București, unde a trăit până la emigrarea în Germania în 1990, a reușit să îl devanseze pe favoritul din urmă cu două săptămâni, candidatul populiștilor de dreapta de la AfD, Sebastian Wippel.

Potrivit dw.com, după centralizarea rezultatelor de duminică, Octavian Ursu a fost ales primar-general al orașului Görlitz cu 55,1 la sută din totalul voturilor exprimate. Rezultatul este considerat și un barometru de opinie înaintea alegerilor de land din Saxonia, din luna septembrie.

Octavian Ursu s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz. Ursu a intrat în 2009 în CDU și în 2010 a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare. În 2014 el a fost ales în legislativul landului federal Saxonia, iar acum a devenit primar al acestui oraș din estul Germaniei.

Potrivit Radio Europa Liberă, Ursu a relatat pe blogul său personal, de limbă germană, că a fost educat în spirit conservator şi ortodox.

„Revoluţia paşnică din RDG din toamna anului 1989 şi răscoala populară din decembrie, din România”, mai scrie Ursu pe blog, „mi-au schimbat complet viaţa şi au contribuit la faptul că în primăvara anului 1990 am putut veni la Görlitz”.

După ce s-a stabilit la Görlitz, Ursu a activat ca trompetist în cadrul orchesterei filarmonicii locale (Neue Lausitzer Philharmonie). În paralel, s-a înscris la facultatea „Robert Schumann” din Düsseldorf, pe care a absolvit-o patru ani mai târziu, obţinînd titlul academic de muzician cu diplomă (Diplom-Musiker).

Între anii 1998 şi 2014, Octavian Ursu a fost şi cadru didactic la Universitatea pentru muzică bisericească şi la şcoala de muzică „J. A. Hiller“ din Görlitz. Între anii 2000 şi 2010 fusese preşedinte al consiliului de administraţie a Teatrului Muzical din Görlitz, iar apoi, până-n 2014 preşedinte al consiliului general al Teatrului „Gerhart Hauptmann” din Görlitz-Zittau.

În urmă cu 15 ani, a obţinut cetăţenia germană. Ursu este căsătorit şi are doi copii. Familia nevestei sale este originară din Silezia şi s-a stabilit după război în Turingia. În 1956, s-a refugiat în partea occidentală a Germaniei.

Activitatea politică a lui Ursu începe în anul 2009, odată cu înscrierea sa în Uniunea Creştin-Democrată (CDU). Face carieră în plan local, devenind şeful circumscripţiei creştin-democrate orăşeneşti, iar în 2014 a fost ales ca deputat în landtag-ul din Saxonia.

În timpul campaniei electorale, Ursu a anunţat că, dacă va fi ales primar, va renunţa la mandatul său parlamentar şi se va ocupa, în exclusivitate, de administrarea oraşului Görlitz.

La alegerile de duminică, românul a fost susținut public de numeroae celebrități din lumea filmului și culturii din Germania și din afara țării. Acestea au semnat o scrisoare deschisă în care au făcut apel la populația din Görlitz să voteze „împotriva urii și ostilității, a izolării și discordiei”. 

Petiția a fost semnată, printre alții, de cunoscutul regizor britanic de teatru și film Stephen Daldry ("Billy Elliot - I Will Dance"), nominalizat la Oscar, de actorii Burghart Klaußner ("Das Weiße Band"), Jana Pallaske ("Inglourious Basterds") și Volker Bruch ("Babylon Berlin"), precum și de autorii Daniel Kehlmann ("Die Vermessung der Welt") și Bernhard Schlink ("Der Vorleser"/ "The Reader"/"Cititorul"). AfD nu este pomenită nominal în acest apel, dar oamenii sunt îndemnați să "aleagă cu înțelepciune!"

Industria filmului este o sursă importantă de venit pentru acest oraș din estul Germaniei, după ce mai multe pelicule faimoase au fost realizate la Görlitz, supranumit "Görliwood": "The Grand Budapest Hotel", "Inglorious Basterds" sau "Monuments Men". Nu se poate anticipa impactul pe care un primar AfD l-ar putea avea asupra viitoarelor producții internaționale la Görlitz, având în vedere că această formațiune se pronunță adesea împotriva străinilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.