Coșmarul 10 august continuă. În doar câteva luni de la gazare, mai mulți protestatari s-au îmbolnăvit de cancer sau de alte afecțiuni grave. Cu ce ați gazat populația, criminalilor?


Coșmarul 10 august continuă. În doar câteva luni de la gazare, mai mulți protestatari s-au îmbolnăvit de cancer sau de alte afecțiuni grave. Cu ce ați gazat populația, criminalilor?

Teleormăneanul Ilie Gâzea a murit în noaptea de 19 spre 20 august, la doar câteva zile după ce participase la protestul din Piața Victoriei reprimat violent de Jandarmerie, unde fusese gazat și începuse să sângereze pe nas și pe gură. Ilie Gâzea avea 68 de ani, era un om cu multe afecțiuni, dar poate le mai ducea vreme îndelungată pe picioare dacă nu se întâmpla gazarea de la 10 august.

Teoria care prinsese contur în zilele agitate de după 10 august revine astăzi în atenție, mai ales că cel puțin trei dintre protestatarii de atunci, toți bărbați încă tineri, forțe ale naturii din punct de vedere fizic, au fost diagnosticați între timp cu afecțiuni grave de parcă ar fi trecut printr-un Cernobîl, nu printr-un protest. Este oare posibil ca expunerea îndelungată la CS (o-Clorobenziliden malononitril) și DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina), gazele pe care se presupune că le-a folosit în acea zi Jandarmeria, să fi produs sau accelerat declanșarea unor boli?

Teoriile participanților

Dana Hering, Suedia: Am mai spus-o, gazele pe care le-au lansat la evacuare și pe care le-am inhalat în 10 August, mi-au ars pur și simplu esofagul. Voce n-am avut o săptămână, ochii mi-au fost inflamați vreo două săptămâni,
Nici până azi nu știm cu ce ne-au otrăvit javrele lui Carmen Dan în Piața Victoriei.

Camelia Hagianu: Vreau demult să scriu despre asta, dar n-am avut voie. Acum că a deconspirat altcineva secretul, o fac. Pe fugă și cu furie. Presimt c-o să revin.
NU CRED IN COINCIDENȚE! Horatiu a fost spreiat direct in gură, de la câțiva centimetri. 
De atunci a inceput ”deranjul”. Si a continuat. De câte ori l-am văzut, a pomenit despre faptul ca inca mai tuseste, că-l deranjează gâtul. L-am ințeles, am avut senzatia de esofag ars de la zeci de metri distanță, nu de la gard ca el. Apoi i s-a umflat un ganglionaș, apoi un puișor de cancer in gât, o nimica toată.
Cârlan si-a luat gazele cam tot de la distanța aia
Nici ochiul lu Botez n-a fost mai bine. Nici ficatul.
Si-s doar 3 oameni din lista mea, unul dintre ei findu-mi mai mult decât friend de fb. 
Pe pariu că aveți și voi? Si că vor mai apărea? Că-i doar inceputul? Că cei din prima linie vor avea de suferit?

Claudia Ghişoiu Eu am luat gaze calumea și mi-a agravat rinita cronică grav încât am ajuns la internat la alergologie, teste, tratament la ORL până azi. Mi-au zis că sunt la un pas de astm și ca nu își explică cum de m-am iritat/agravat în halul ăsta brusc. Tot am rămas cu hipersensibilitate și sunt in and out pe tratament. Până azi. 
Nu mai vorbesc de dureri de stomac o săptămână atunci (eu și cei cu care am fost în piață), greață și dureri de cap, senzație de vomă.

Ilie Gâzea

"Ilie Gâzea avea ciroză hepatică și anemie. Ciroză a dat naștere varicelor esofagiene", declara pentru ziare.com o sursă implicată în anchetarea morții protestatarului.

Surse medicale explică procesul care ar fi dus la moartea lui Ilie Gazea. Jandarmii au atacat cu gaze lacrimogene de tip CS și DM, care i-au provocat tușe, stări de vomă și hemoragie nazala. În urmă tusei și a stărilor de vomă, reacție la gazele lacrimogene, varicele esofagiene s-au fisurat și au declanșat o îndelungată hemoragie. Această ruptură a varicelor esofagiene provocate de tușe, sughițuri și vomă poartă numele de sindromul Mallory-Weiss.

Anemia i-a inhibat coagularea sângelui, și cu toate că echipajul medical de pe ambulanță SMURD îi oprește sângerarea nazala, cea esofagiana continuă, provocându-i, în final, lui Ilie Gazea moartea.

În lucrarea științifică „Expunerea la CS - mangement și efecte clinice" (CS exposure-clinical effects and management)”, autori E. Worthington și P.A. Nee, publicată în Jurnalul Medicinei de Urgență, mai, 1999, există un paragraf în care se vorbește despre posibilitatea ca folosirea gazelor de tip CS "să pună în pericol viața”. De asemenea sunt enumerate o serie de afecțiuni repiratorii, de piele și gastrointestinale grave cu care se poate solda expunerea la CS. Firește, acestea pot fi reduse sau nesemnificative pentru o persoană robustă, perfect sănătoasă. Dar cum stă treaba în cazul celor care suferă deja de diferite afecțiuni, unele dintre ele necunoscute? Nu cumva le agravează sau le grăbește evoluția?

Andi Cârlan de la Rezistența TV a fost diagnosticat recent cu cancer de colon. După ce în mediul virtual a avut loc o campanie fulger de strângere de fonduri pentru ca Andi, 36 de ani și tatăl a două fetițe, unul din simbolurile autentice ale protestelor din ultimii doi ani, să poată beneficia de tratament la cele mai înalte standarde la Viena, tot el a fost cel care a dezvăluit situația dramatică a lui Horațiu Agafiței, un munte de om și bunătate, de asemenea participant la mișcările de protest rezist din ultimii ani, dar și la Revoluție: ”Prietenul nostru, Horatiu, vajnic apărător al dreptății și luptător anti-corupție de aproape 3 ani, ne este acum și partener de suferință, cu un Neoplasm amigdalian - o formă de cancer, care i-a cam dat viața peste cap.

După ce am făcut rapid o celulă de criză, cu Marian, Cătălin și alți câțiva prieteni buni, am decis ca 5.000 lei din suma strânsă pentru mine de voi să meargă la Horațiu, ca să-și poată acoperi o parte din cheltuielile mai mari din perioada asta, așa că vă mai mulțumesc, din suflet, încă o dată, și în numele lui  <3

El a început deja radioterapia și chimioterapia. Din cauza asta nu are niște zile chiar bune, așa că toate gândurile mele bune și ale prietenilor noștri merg spre el acum.

Nici cancerul, nici vreo altă boală, și, cu siguranță, nici oamenii răi (știm noi cine) nu vor putea vreodată să ne oprească să ducem la bun sfârșit ce am început, iar puterea comunităților de oameni buni din care facem parte este infinit mai mare și în creștere!”

Jurnalistul Cristian Botez a fost supus, în aprilie, unei operații de transplant de ficat. El a fost printre cei care au primit un puternic jet de gaze lacrimogene direct în față, potrivit relatărilor din acea perioadă. 

„Starea lui Cristian Botez s-a agravat după ce, în luna februarie, a fost bătut cu bestialitate de trei indivizi într-un magazin, pentru că a luat apărarea unei femei aflată la casa de marcat, pe care cei trei începuseră să o hărţuiască. Agresorii i-au spart capul şi un ochi cu pumnii, iar când s-a prăbuşit l-au lovit timp de câteva minute cu picioarele în burtă. Doi dintre ei sunt acum arestaţi.

Câteva zile mai târziu, ficatul lui – deja afectat şi ca urmare a inhălării de gaze toxice la mitingul din 10 august – a cedat. La protestele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei – unde Cristian Botez a participat ca jurnalist, jandarmii i-au descărcat, la doar 20 de cm de faţă, spray-uri iritant-lacrimogene cu gaze de tip CS şi OC.

Potrivit studiilor internaţionale, gazul de tip CS folosit de forţele de represiune ale Jandarmeriei Române nu răneşte doar ochii – şi din 10 august Cristian Botez nu mai vede cu un ochi – ci poate provoca afecţiuni pulmonare grave şi poate afecta inima şi ficatul în mod semnificativ“, scria în aprilie jurnalistul Andi Laslău, prieten apropiat de al lui Botez, pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.