VIDEO Papa Francisc i-a oferit Vioricăi "o mică bibliotecă"


VIDEO Papa Francisc i-a oferit Vioricăi "o mică bibliotecă"

UPDATE

Premierul Viorica a avut o întrevedere privată cu Papa Francisc. În cadrul accesteia, premierul României i-a făcut cadou Suveranului Pontif un ceas al cărui cadran include şi pământ românesc şi o curea lucrată manual. Totodată, Papa Francisc i-a oferit mai multe cărți Vioricăi pe care le-a descris ca fiind 'o mică bibliotecă'. O parte din cărțile oferite de Papa Francisc Vioricăi: ”Bucuria evangheliștilor”, ”Familia”, ”Cum să avem grijă de mediu”, ”Sfințirea” și ”Tinerețea”.



UPDATE

Cuvintele Suveranului Pontif la Palatul Cotroceni (video de la 10:34):


Papa Francisc a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, în ultimii 30 de ani România a făcut mulţi paşi înainte în cadrul proiectului democratic la care s-a angajat.

"Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană, deţine în acest semestru Preşedinţia Consiliului UE. Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare. În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic, printr-un pluralism al forţelor politice şi sociale şi prin dialogul între acestea, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrarea deplină a ţării în contextul internaţional mai larg. Se impune să recunoaştem că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, România a făcut mulţi paşi înainte pe acest drum", a transmis Papa Francisc, la întâlnirea cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, pe care a avut-o în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, informează agerpres.ro. 

El a adăugat că "voinţa de a progresa în diverse sectoare ale vieţii civile, sociale (...) a eliberat numeroase forţe creative ţinute prizoniere şi a dat un nou elan multiplelor iniţiative, aducând ţara în secolul XXI".

"Vă încurajez să continuaţi să lucraţi pentru a consolida structurile şi instituţiile necesare nu numai pentru a răspunde aspiraţiilor juste ale cetăţenilor, ci şi pentru a stimula şi a face astfel încât poporul dumneavoastră să-şi poată folosi întregul potenţial pe care ştim că îl deţine", a adăugat Suveranul Pontif.

Totodată, Papa Francisc a adus un omagiu emigranţilor români.

"Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâţia fii şi fiice ale României, care cu cultura lor, cu patrimoniul de valori şi cu munca lor îmbogăţesc ţările în care au migrat şi cu roadele angajării lor îşi ajută familiile rămase în ţară. (...) Să ne gândim la fraţii şi la surorile noastre care sunt în străinătate e un act de patriotism, de fraternitate", a evidenţiat Papa

UPDATE

Vă prezentăm discursul complet susținut de Klaus Iohannis (video de la 1:33:48):


Este o mare bucurie pentru mine ca în calitate de Președinte al României și în numele tuturor românilor, să vă primesc la București, la Palatul Cotroceni, și să vă urez «Bun venit în România!».

Vă veți afla pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, și sunt convins, Sfinte Părinte, că în București, la Iași, la Șumuleu Ciuc și la Blaj veți fi întâmpinat cu cea mai mare căldură.
Veți putea cunoaște țara pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a denumit-o, atât de frumos, «grădina Maicii Domnului».
La rândul nostru, ne vom bucura să fim gazdele Episcopului Romei, locul rădăcinilor noastre de limbă și de credință.
Vizita Sanctității Voastre are loc într-o săptămână care, pentru credincioșii catolici, se află între Înălțare și Rusalii, iar pentru credincioșii ortodocși precedă Prăznuirea Înălțării Domnului.
La finalul vizitei sale în România, Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat, la 9 mai 1999, un puternic mesaj de încredere în viitorul țării noastre, în vocația sa europeană, în rolul civilizației noastre de punte între Occident și Orient. Astăzi, vă pot mărturisi că mesajul primit atunci a rodit, iar România și-a regăsit destinul în familia Europei unite. În urmă cu mai puțin de o săptămână, acest destin european a fost reconfirmat cu forță de românii din țară și de cei din străinătate.
Diplomația pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator și de echilibru în abordarea problemelor de pe agenda globală. În faţa provocărilor contemporane, cetățenii României privesc vizita Sanctității Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptății și la o lume a iubirii dintre oameni.
În această perioadă, România își exercită primul mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Așa cum ați subliniat în diferite ocazii, trebuie să avem grijă de casa noastră – Europa.

Am avut privilegiul de a-i găzdui pe liderii europeni la Sibiu, pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, pentru un important moment de reflecție asupra viitorului Europei. Vă împărtășesc cu satisfacție că, prin Declarația politică adoptată la Summitul de la Sibiu, națiunile europene și liderii Europei și-au reafirmat cu claritate voința de a lucra împreună pentru o Europă reunită în pace și democrație, o singură Europă, condusă de valorile și libertățile sale.

Sanctitatea Voastră,
Cetățenii României au cunoscut direct tragica experiență a totalitarismului, lipsa libertății, înstrăinarea forțată de valorile creștine. Vizita Sanctității Voastre vine la un an de la Centenarul Marii Uniri și la împlinirea a trei decenii de când ne-am regăsit, prin jertfă, exercițiul drepturilor fundamentale, inclusiv al libertății de expresie și conștiință.
Astăzi, românii îl slăvesc pe Cel de Sus fără teamă și fără nicio piedică, în limba română ori în limbile tuturor minorităților naționale.
Beatificarea episcopilor martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, este și un înalt omagiu adus tuturor celor care s-au sacrificat în perioada comunistă pentru libertate și pentru credință.
Vizita Sanctității Voastre are și o semnificație majoră pentru relațiile României cu Sfântul Scaun, anticipând aniversarea, în anul 2020, a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Relațiile politico-diplomatice dintre România și Sfântul Scaun sunt foarte bune, bazate pe o constantă comunicare. În ziua aniversării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice bilaterale, respectiv la 15 mai 2015, ne-am întâlnit, Sfinte Părinte, și am avut atunci onoarea de a vă adresa invitația de a vizita țara noastră.

Sanctitatea Voastră,
Într-o lume marcată de fenomene complexe, Europa are nevoie astăzi, poate mai mult decât oricând, de modele de conviețuire pașnică, de modele de dialog între majoritate și minorități, de dialog între culturi, care să ofere repere pentru consolidarea toleranței și a respectului reciproc.
România este un exemplu de bună practică, prin modul în care a asigurat și asigură respectarea drepturilor persoanelor aparținând celor 20 de minorități naționale istorice de pe teritoriul său.
Pusă sub semnul generozității, al solidarității sociale şi al înțelegerii dintre civilizații, misiunea pe care o desfășurați în lume este bine-cunoscută și apreciată în țara noastră.
În bisericile catolice de rit latin și oriental, în bisericile ortodoxe, în cele ale altor culte creștine, ca de altfel și în locurile de rugăciune ale celorlalte culte recunoscute prin lege în România, sunt la loc de cinste valorile care își au izvorul în iubirea aproapelui, la care Sanctitatea Voastră face apel de fiecare dată. Împărtășirea acestui dar este temelia bunelor relații dintre culte în țara noastră.
În România, țară cu o populație majoritar ortodoxă, angajamentul statului pentru garantarea libertății religioase a condus la un dialog interconfesional marcat de un profund respect reciproc. Acest climat se oglindește binefăcător și în ospitalitatea pe care Biserica Catolică o oferă în Europa diasporei noastre, pentru care doresc să vă mulțumesc în mod deosebit!

Sanctitatea Voastră,
Mesajele Sanctității Voastre îndeamnă la empatie și acțiune în fața sărăciei, violenței, migrației, fragilizării comuniunii sufletești dintre oameni, agresării mediului sau consumerismului. Societatea românească rezonează la chemările de solidaritate și responsabilitate ale Sanctității Voastre. Pășim alături de Sanctitatea Voastră cu încredere pe această punte, pentru a clădi o lume a păcii și a împlinirii umane, o grădină a Maicii Domnului pentru toți, spre care trebuie «Să mergem împreună!».

UPDATE 

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a făcut cadou Suveranului Pontif o serie de obiecte reprezentative pentru România.

LISTA OBIECTELOR CE COMPUN CADOUL PENTRU SANCTITATEA SA PAPA FRANCISC

1. Covor/„scoarţă” - Oltenia
2. Brâu brodat cu mărgele – Transilvania
3. Brâu tricolor – specific național românesc
4. Ștergar - Muntenia
5. Tipare pentru caș – Moldova
6. Oua încondeiate - Bucovina
7. Ceramica de Horezu - Oltenia
8. Cavalul -– Moldova / Vrancea
9. Icoana Înălțării Domnului
10. Miere de salcâm – Transilvania / zona Blajului
11. Magiun / gem de fructe (Magiunul de Topoloveni) – Muntenia
12. Vâslă - Pagaia lui Ivan Pazaichin
13. Minge şi tricou cu autograf Gheorghe Hagi
14. Vin de colecție Riesling Italian, podgoria Minis 1936– Banat / Crişana
15. Vin de vinoteca - Feteasca Regala - Dealurile Moldovei, 1998
16. Vin Golem Roșu, Crama Basilescu, 2013 - Muntenia
17. CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu

UPDATE 12:26

Papa Francisc a ajuns, la Palatul Cotroceni. Suveranul Pontif a fost întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, de precizat că Papa Francisc a salutat garda de onoare în limba română. 

„Bună ziua”, a spus Papa, în fața militarilor.

Vedeți video cu venirea Papei Francisc:



ȘTIREA INIȚIALĂ:

Papa Francisc soseşte în România, pentru o vizită istorică de trei zile între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a Papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună”. Papa Francisc vizitează România în perioada 31 mai – 2 iunie şi va fi prezent la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.

“Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate. Vin între voi ca să mergem împreună!”, a spus Papa Francisc într-un mesaj video emoționant adresat românilor. AICI

Ora 11:33. Papa coboară de la bordul avionului și își strânge mâna cu președintele Iohannis și soția acestuia, Carmen Iohannis.

Ora 11:12. Papa a aterizat în România. Lângă pista de aterizare sunt foarte mulți copii, elevi al Colegiului Catolic, care așteaptă binecuvântarea Suveranului Pontif.

Protv a postat pe site stirileprotv.ro o imagine de la bordul avionului care o surprinde pe vedeta postului Andreea Esca alături de Papa Francisc.

Ora 11:00. Ușa avionului Papei se va deschide la 11:15

Ora 10:42. Aeronava Alitalia a intrat în spațiul aerian românesc, potrivit site-ului FlightRadar.

Ora 10:00. Papa Francisc a decolat din Italia, în jurul orei 9:00, la bordul unei aeronave aparținând companiei Alitalia și urmează să aterizeze la Aeroportul Otopeni în jurul orei 11:30.

Mai mulţi români s-au strâns pe Aeroportul Henri Coandă şi îi aşteaptă pe Suveranul Pontif. „Binecuvântat e cel ce vine în numele Domnului” este mesajul afişat în română şi italiană pe bannerele de pe aeroport.

Ora 8:50. Papa Francisc a urcat în avionul care îl aduce în București, de pe aeroportul Fiumicino din Roma. La urcarea în aeronava Alitalia, Suveranul Pontif a fost protagonistul unui moment amuzant: când s-a întors să-i salute pe cei rămași acasă, veștmântul a fost luat de vânt și i-a acoperit fața. Papa a zâmbit și a intrat apoi în avion.

La sosirea în România, Papa Francisc va fi întâmpinat de către preşedintele Klaus Iohannis la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” (Otopeni), la ora 11:25, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:05.

Papa Francisc poate fi salutat, la sosirea în România, pe data 31 mai, în zona Bulevardului Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. În această zonă coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă pentru ca Papa Francisc să-i salute pe cei prezenţi.  

Vizita Papei Francisc în România este una istorică şi mult aşteptată pentru mii de oameni, iar pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost implementate o serie de măsuri drastice de securitate, pelerinilor recomandându-se să coopereze cu voluntarii şi organizatorii.

În mod previzibil, pentru vizita Papei au fost luate măsuri de securitate drastice. Aşa cum au menţionat şi reprezentanţii Primăriei Capitalei, pe teritoriul Bucureştiului va funcţiona un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a preşedintelui Statelor Unite.

Accesul pentru pelerini la evenimentele publice la care va participa Papa Francisc în România se va face după trecerea prin filtrele de securitate, transmite Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”. Pelerinilor li se recomandă să ajungă din timp la zonele de acces.

Mai mult, este interzis accesul participanţilor cu băuturi alcoolice, cu orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal, iar fiecare persoană trebuie să aibă biletul nominal, care nu este transmisibil.

Potrivit programului, Sfântul Părinte pleacă de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcţia Bucureşti – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30, fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis. După primirea oficială de la aeroport, Papa Francisc merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, Pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic.

La 15.45, Papa Francisc merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei şi a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Sâmbătă, 1 iunie, la ora 9.30, Pontiful pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia.

Succesiv, Papa Francisc merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice. În jurul orei 17.00, Papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi. La 17.30 face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, Papa Francisc se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie, Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, Pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Papa prezintă omilia celebrării euharistice şi recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În jurul orei 17.00, Papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

Autorităţile estimează că la evenimentele dedicate vizitei Papei Francisc în Bucureşti sunt aşteptaţi 50.000 de persoane, în acest sens Primăria Capitalei anunţând restricţiile rutiere dispuse. Municipalitatea mai spune că echipele de asistenţă socială şi 400 de poliţişti locali vor fi pe teren.

„Având în vedere sosirea la Bucureşti, în data de 31 mai, a Sanctităţii Sale Papa Francisc, eveniment care face parte din vizită apostolică a Suveranului Pontif în România, care va avea loc în perioada 31 mai - 2 iunie, pe teritoriul Capitalei va funcţiona un plan integrat de securitate de cel mai înalt grad, considerat că fiind unul identic cu cel întâlnit la o vizită a preşedintelui Statelor Unite”, arată Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Primăria Capitalei va contribui la organizarea evenimentului după cum urmează:

- Poliţia Locală va suplimenta numărul echipajelor din teren atât pentru fluidizarea traficului, cât şi pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în special în zonele foarte aglomerate. Sunt mobilizaţi aproximativ 400 de poliţişti locali.

- Echipe mobile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor fi permanent pe teren, şi vor distribui apă plata în zonele unde vor avea loc manifestările şi vor acordă sprijin tuturor celor care vor avea nevoie.

- Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a adoptat un plan de măsuri pentru cele 19 spitale pe care le administrează, ce se va aplica chiar de joi, 30 mai. Astfel, în toate unităţile spitaliceşti administrate de ASSMB se va asigura serviciul de gardă consolidat cu garda de specialitate, iar echipe mixte ASSMB-spitale vor coordona activităţile 24/24 ore.

- Se va suplimenta numărul operatorilor de salubritate şi vor fi amplasate 250 de toalete ecologice în zonele aglomerate.

De asemenea, au fost impuse şi restricţii de circulaţie, „având în vedere afluxul foarte mare de pelerini şi turişti care vor veni în Capitală, autorităţile estimând un număr de aproximativ 50.000 de persoane”.

„Pe durata vizitei, pe teritoriul Capitalei funcţionează planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale şefilor de stat. Sunt mai multe locaţii pentru care instituţiile abilitate au stabilit restricţii majore de acces şi circulaţie, în special în zonele Palatul Patriarhiei Ortodoxe Române, Nouă Catedrala Ortodoxă a Neamuluişi Catedrala Româno-Catolică Sfântul Iosif”, se mai arată în comunicatul municipalităţii.

Începând cu data de 30 mai 2019, ora 18.00 au fost interzise opririle şi staţionările maşinilor, în următoarele zone: zona Fântâna Mioriţa, alveolele Kiseleff din zona Monumentului Infanteristului, PiaţaVictoriei parcarea TNT, Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Bd. Regina Elisabeta, Bd. Regina Elisabeta (inclusiv alveolele destinate parcărilor), Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Eroilor, Bd. Eroii Sanitari, Bd. Marinescu între Şos. Cotroceni şi Piaţa Eroilor, Bd. Ştirbei Vodă între Calea Plevnei şi str. Berzei (bandă I către str. Luterană), str. Constantin Stahi (începând cu dată de 30 mai 2019, ora 8.00, până la dată de 02 iunie 2019, ora 10.00), Piaţa Papa Ioan Paul al ÎI-lea, Bd. Schitu Măgureanu (stânga/dreapta), Splaiul Independenţei între Pod Izvor şi Pod Şerban Vodă, str. Vasile Pârvan, str. Berzei între Calea Plevnei şi str. Ştirbei Vodă, str. Ştirbei Vodă între str. Berzei şi Calea Victoriei.

Catedrala Mântuirii Neamului - în perioada 30 mai, ora 20.00 – 31 mai 2019, ora 21.00, este interzisă oprirea şi staţionarea autovehiculelor în Piaţa Arsenalului, str. Izvor, Bd. Naţiunile Unite.

Catedrala Sfântul Iosif - începând cu data de 28.05.2019, ora 20.00, sunt opririle şi staţionările în scuarul situat la intersecţia str. Berthelot cu str. Luterană.

În perioada 30 mai 2019, ora 08.00 – 31 mai, ora 22.00, sunt interzise opririle şi staţionările vehiculelor pe str. Banului între Budişteanu şi Calea Victoriei, totodată este restricţionat traficul rutier pe str. Banului, începând cu ora 20.00 până pe 31 mai, ora 22.00.

Începând cu data de 29.05.2019, ora 20.00, sunt interzise opririle şi staţionările pe str. Luterană, între str. Berthelot şi str. Ştirbei Vodă; str. Berthelot între Spiru Haret şi Calea Victoriei, str. General Budişteanu între str. Berthelot şi str. Calea Griviţei, str. Teodor Aman, str. Spiru Haret, intrarea Sfântul Sava.

Începând cu data de 30 mai, ora 20.00, parcarea situată pe str. George Enescu cu Calea Victoriei doar în zona locurilor publice de parcare precum şi parcarea situată în dreptul Palatului Ştirbei Vodă în zona intersecţiei cu Calea Griviţei au fost eliberate.

Începând cu data de 30 mai, ora 19.00, au fost interzise oprirea şi staţionarea vehiculelor în parcarea Sălii Palatului precum şi pe breteaua Kretzulescu precum şi pe breteaua Ştirbei (Auditorium); pe str. Ion Câmpineanu între str.Luterană şi str. Walter Mărăcineanu.

Piaţa George Enescu - Începând cu data de 30 mai, ora 07.00, au fost eliberate următoarele parcări: parcările de pe str. Benjamin Franklin între Calea Victoriei şi str. Nicolae Golescu; breteaua care face legătura între str. Benjamin Franklin şi str. Episcopiei, pe str. Constantin Esarcu; parcarea din zona Episcopiei cu str. George Clemenceau precum şi pe str. Episcopiei până pe Calea Victoriei, str. Valter Mărăcineanu (Aleea Biserica Kretzulescu) de la Calea Victoriei până pe Ion Câmpineanu, str. Ştirbei Vodă breteaua adiacentă de la intersecţia Lutherană până pe Calea Victoriei; parcarea aferentă Sălii Palatului, str. Dem I. Dobrescu între str. Boteanu şi Calea Victoriei (aceasta va fi eliberată începând cu data de 28 mai 2019, ora 20.00); parcarea de pe str. Academiei între Ion Câmpineanu şi Dem I. Dobrescu adiacent Monumentului Renaşterii.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Suveranul Pontif va avea o întâlnire cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe 31 mai, la ora 12.20, urmată apoi de o întâlnire cu premierul României, care va avea loc tot la Palatul Cotroceni.

TREI SPITALE MOBILE VOR FI ÎN CAPITALĂ, NOUĂ ÎN MIERCUREA CIUC ŞI PATRU ÎN IAŞI PENTRU VIZITA PAPEI
 

Trei spitale mobile vor fi instalate în Capitală, nouă în Miercurea Ciuc, patru în Iaşi, în timp ce în Blaj vor fi amplasate şapte puncte de prim ajutor, pe durata vizitei Papei Francisc în România, anunţă Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”.

În cele patru oraşe din ţară în care Sanctitatea Sa va oficia slujbe religioase şi se va întâlni cu pelerinii, se vor afla echipaje de pompieri şi paramedici SMURD care pot acorda sprijin şi prim-ajutor populaţiei. Atât credincioşii, cât şi localnicii pot solicita şi primi asistenţă medicală de urgenţă în punctele de prim-ajutor şi spitalele mobile SMURD amplasate în aceste zone.

Participanţii la aceste activităţi publice sunt rugaţi, pentru siguranţa lor, să respecte recomandările autorităţilor de la faţa locului. De asemenea, dacă sesizează persoane aflate în dificultate sau eventuale situaţii de urgenţă, să anunţe imediat personalul IGSU prezent în dispozitivele din apropiere sau să semnaleze cazul la 112.

"Sfătuim populaţia să urmărească prognozele meteo pentru zonele în care se va desfăşura vizita Suveranului Pontif şi să aibă îmbrăcămintea adecvată, în funcţie de situaţie. În cazul unor fenomene meteorologice extreme, recomandăm celor prezenţi să se îndepărteze de copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare şi să se adăpostească în interiorul clădirilor ori al altor spaţii publice", arată Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”.

În Bucureşti vor fi instalate trei spitale mobile, în următoarele locaţii:

1. La Catedrala Mântuirii Neamului (două spitale).
2. La Catedrala Romano - Catolică Sf. Iosif.

În Miercurea Ciuc vor fi instalate nouă spitale mobile şi puncte de prim-ajutor în următoarele locaţii:
1. În curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc;
2. În Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Leliceni;
3. În Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Păuleni-Ciuc;
4. Pe Dealul Şumuleului, la liziera pădurii (4 spitale);
5. În parcarea de lângă Catedrala Franciscană din Şumuleu-Ciuc (două spitale).

În Iaşi vor fi amplasate patru spitale mobile şi puncte de prim-ajutor în următoarele locaţii:
1. Catedrala Catolică;
2. În parcarea de lângă Prefectură;
3. Pe strada Palat (în partea stângă a Palatului Culturii);
4. Pe strada Anastasie Panu (în partea dreaptă a Palatului Culturii).

În Blaj vor fi amplasate şapte puncte de prim ajutor în următoarele locaţii:
1. La gara CFR;
2. În curtea Spitalului Municipal Blaj;
3. În curtea Liceului Agricol din Piaţa 1848;
4. La Capela „Barbu Lăutaru”;
5. La Piaţa Agroalimentară din Câmpia Libertăţii;
6. Lângă scena din Câmpia Libertăţii.

SURSE: mediafax.ro, digi24.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.