Cronica unei morți anunțate. Ultimele clipe din viața procuroarei care s-a sinucis sărind în gol la Parchetul General. Diagnosticată cu depresie severă, Ramona Bulcu era cercetată în dosarul Kovesi-Ghiță deschis de Secția Specială


Cronica unei morți anunțate. Ultimele clipe din viața procuroarei care s-a sinucis sărind în gol la Parchetul General. Diagnosticată cu depresie severă, Ramona Bulcu era cercetată în dosarul Kovesi-Ghiță deschis de Secția Specială

Procurorul Ramona Bulcu (la stânga în imagine, în negru), fost purtător de cuvânt al Parchetului General, a murit vineri, cu puțin înainte de prânz, după ce s-a aruncat de la o fereastră a instituției.

Ea a fost văzută la geam, cu picioarele afară, de mai mulți muncitori care lucrau în zonă și care i-au strigat să nu se arunce. Unul dintre ei a apucat să sune la 112, dar femeia a sărit la scurt timp, iar polițiștii și pompierii sosiți la fața locului nu au putut decât să constate decesul. 

Tragedia a fost relatată pe Facebook de jurnalistul Ovidiu Vanghele care a vorbit cu un martor ocular: „Dna procuror care s-a sinucis a deschis geamul de la et 5 și s-a așezat pe pervaz, cu picioarele afară.

A stat așa “câteva minute bune”.

Niște muncitori aflați în zona i-au strigat în repetate rânduri să nu cadă, să nu sară, au implorat-o să între înapoi în birou.

Unul dintre ei a sunat la 112 și a vorbit cu operatoarea în tot acest timp, spunându-i ce se întâmplă.

La un moment dat, a părut că vrea să se răzgândească și să între. Nu a făcut-o. Și-a făcut cruce și s-a aruncat.

În cădere s-a lovit de cornișă de deasupra mezaninului, după care s-a izbit de trotuar. A murit câteva secunde mai târziu”.

Internată la Spitalul Militar din București, Ramona Bulcu ar fi părăsit, vineri dimineață, salonul mergând glonț la Parchetul General, unde nu mai lucra nimeni, majoritatea colegilor fiind în vacanța de Paști, și unde, la scurt timp, s-a întâmplat tragedia relatată mai sus.

„La ora 11.33 s-a primit un apel pentru o persoană care are intenţia să se arunce de la etaj. S-au trimis echipajele de intervenţie. Primul echipaj a ajuns în 9 minute, cel de al doilea în 14 minute. La locul solicitarii a fost găsită o persoană care prezenta politraumatism prin precipitare prin cădere de la înălţime, traumatism cranian grav, leziuni incompatibile cu viaţa", a declarat Alice Grasu, şef al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.

Procurorul Ramona Bulcu a fost purtător de cuvânt al Parchetului General. În ultimii ani a fost însă transferată la un departament izolat, cel de arhivă. Cunoscuții, la rândul lor procurori, spun că serviciul ar fi putut fi cauza problemelor sale psihice. De altfel, procuroarea ar fi fost pe tratament, dar nu și-ar mai fi luat pastilele în ultimele zile. Femeia avea doi copii. Unul este avocat, iar celălalt este încă student.

 La locul morții au ajuns şi câţiva apropiaţi. Surse din anturajul familiei spun că problemele femeii au început în urmă cu mai mulţi ani când, pe fondul unor tensiuni şi probleme personale, a renunţat la şefia Biroului de presă din cadrul Parchetului General şi s-a mutat la Biroul de resurse umane și apoi la arhivă. Această schimbare nu i-a adus însă liniştea. Apropiați mai spun că s-ar fi confruntat și cu câteva probleme de sănătate, dar nu atât de grave încât să determine un asemenea gest.

„Avea momente în care alegea să se plimbe de una singură cu mașina prin București. Era o femeie extrem de credincioasă, ținea post și era destul de evlavioasă, dar cu toate astea a recurs la un gest extrem”, a povestit o persoană din anturajul procuroarei pentru cancan.ro. 

Moartea procuroarei Ramona Bulcu a ridicat nenumărate semne de întrebare cu privire la motivele care au împins-o, dincolo de stresul meseriei sau de problemele familiale, să facă un gest identic cu cel al colegilor de breaslă Cristian Panait, care s-a aruncat în gol pe fereastra apartamentului în care locuia, în 2002 şi Tamaş Schiffbeck, fostul șef al DNA Timișoara, care a sărit de la geamul instituției, în martie anul acesta.

Un amănunt deosebit de interesant a fost relevat, vineri, de ziarul Libertatea care a scris că procuroarea Bulcu era cercetată de Secția pentru anchetarea magistraților, după ce redactase un comunicat de presă, ajuns la dosarul Ghiță - Kovesi, în care fosta șefă DNA are calitatea de suspectă.

Libertatea: În urma declarațiilor făcute, în ianuarie 2017, de Sebastian Ghiță, potrivit cărora el ar fi plătit avionul care l-a adus în țară pe fostul director al FNI Nicolae Popa, extrădat din Indonezia, în 2011, Parchetul General a deschis un dosar de cercetare. Apoi, pe 9 ianuarie 2017, Parchetul a anunțat, printr-un comunicat de presă, că Poliția Română a fost cea care a suportat cheltuielile, dosarul fiind clasat. La începutul anului 2019, Sebastian Ghiță a revenit cu acuzațiile în spațiul public, iar Secția pentru anchetarea magistraților a redeschis dosarul, cercetând inclusiv comunicatul din 9 ianuarie 2017, redactat de Ramona Bulcu. S-a demarat inclusiv un control al Inspecției Judiciare în această speță.

„O cunosc de 20 de ani, era o femeie activă, s-au pus presiuni asupra ei în ultima vreme. Voiau să ajungă nu la ea, ci la un alt procuror”, a declarat un magistrat, pentru Libertatea, sub protecția anonimatului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.