Tudorel Toader ar face orice să-l discrediteze pe Augustin Lazăr. Ultima minciună a marelui ievaluator la adresa procurorului general


Tudorel Toader ar face orice să-l discrediteze pe Augustin Lazăr. Ultima minciună a marelui ievaluator la adresa procurorului general

Parchetul General a informat, miercuri, că deplasările externe ale procurorului general Augustin Lazăr, în cei trei ani de mandat, au costat aproximativ 20.000 euro. Comunicatul Parchetului General vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a întrebat miercuri pe Augustin Lazăr, în timpul desfăşurării interviului pentru funcţia de procuror general, dacă deplasările sale efectuate în străinătate au costat Ministerul Public „frumoasa” sumă de 500.000 de euro, transmite Agerpres.

„Deplasările externe efectuate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la preluarea mandatului, în anul 2016, până în prezent, au totalizat costuri în sumă de 96.373,51 lei (reprezentând 20.241,86 euro la cursul actual)”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului General.

„Mi-aţi prezentat aici şi în raportul dumneavoastră semnele recunoaşterii internaţionale: că aţi fost invitat, că aţi fost invitat… Întrebarea este aşa: Dacă aveţi o evidenţă a tuturor deplasărilor (…), cineva îmi spune – şi voi verifica oficial – faptul că toate aceste deplasări pe perioada mandatului dumneavoastră au costat Ministerul Public o frumoasă sumă de 500.000 de euro. Este adevărat?”, l-a întrebat Toader pe Lazăr.

Augustin Lazăr: „Eu cred că este o exagerare şi ştiu că noi am comunicat la un post de televiziune care sunt deplasările. Procurorul general, după cum prevede legea, reprezintă Ministerul Public. Procurorul general, dacă reprezintă Ministerul Public, se deplasează acolo unde Ministerul Public este invitat şi prezintă, face expuneri pe temele pe care a fost solicitat, face schimb de experienţă. (…) Este invitat nu pentru beneficiul lui personal, ci este o onoare a Ministerului Public, dacă are cu cine să facă schimb de bune practici. (…) Dacă cei care au denunţat această chestiune îmi arată o singură deplasare în care procurorul general nu a făcut o expunere acolo unde a fost, arătând experienţa României şi capacitatea României de a gestiona, inclusiv în contextul Preşedinţiei (Consiliului UE – n.r.), atunci vă dau dreptate”.

Procurorul general a întrebat retoric dacă ar fi trebuit să trimită pe altcineva în acele deplasări.

La finalul interviului, Lazăr le-a spus jurnaliştilor că toate datele privind deplasările sale sunt publice, ministrul Justiţiei neavând ce să mai verifice.

„Dar astea sunt publice, ce să mai verifice? Sunt pe site, sunt în regulă, unde a fost invitat procurorul general acolo s-a prezentat ca reprezentant al Ministerului Public, nu putea trimite pe altcineva. Procurorul general a fost mândru să reprezinte un Minister Public care are bune practici de combatere a corupţiei, a criminalităţii organizate, a protecţiei patrimoniului cultural şi de fiecare dată procurorul general a avut ce spune, a făcut schimb de bune practici cu cei care se aflau la acea conferinţă, încât Ministerul Public are o vizibilitate şi o recunoaştere internaţională”, a susţinut Augustin Lazăr.

Această nouă încercare de discreditare a procurorului general de către ministrul Justiției vine în contextul înverșunării cu care ultimul urmărește îndepărtarea primului din funcție.

În dată de 24 octombrie 2018, Toader a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului general.

La începutul lunii ianuarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu-l va revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr.

"Ministrul Justiției, neavând altă treaba de făcut, mi-a mai trimis încă o dată documentele de revocare. (...) Nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Face o treaba foarte bună acolo. Sunt mulțumit de activitatea domniei sale, așa-zisă evaluare a ministrului justiției nu satisface rigorile legii", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea la sfârșitul anului trecut că decizia dată de CCR în cazul Kovesi, prin care președintele Klaus Iohannis a fost obligat să semneze revocarea din funcție, este valabilă și pentru revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, Toader afirmând că, dacă va fi cazul, CCR va fi solicitată din nou să se pronunțe, "chiar dacă va fi inutil".

"Eu personal exprim speranța că, dacă în cazul doamnei Kovesi președintele a citit, a citit, dar nu prea a înțeles și am primit dezlegare de la Curtea Constituțională, acum avem deja această dezlegare, această decizie 358, deja cred că președintele o va înțelege. Dacă nu și va fi nevoie, mai mergem încă o dată și încă o dată la Curtea Constituțională că în final, indiferent de pregătirea pe care o avem sau nu o avem, indiferent de nivelul la care înțelegem sau nu înțelegem mecanismele statului de drept, de-aia avem consilieri și trebuie să ne respectăm obligațiile.

Nu respectăm, nu-i problema, fiecare-i om, fiecare are dreptul și Constituția și vom sesiza, cel mai probabil, Curtea Constituțională din nou, chiar dacă este inutil, pentru că avem deja decizia la care am făcut referire", preciza Tudorel Toader pentru România Tv

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.