Polonia nu va renunța la sprijinul său pentru Ucraina sau la rolul său din ce în ce mai important în cadrul UE, în ciuda înfrângerii candidatului formațiunii aflate la guvernare în alegerile prezidențiale de săptămâna trecută, a declarat luni pentru Politico cel mai înalt diplomat al țării.
„Președinția continuă să fie în mâinile opoziției”, a declarat ministrul de Externe de centru-dreapta Radosław Sikorski, un veteran al politicii din Polonia, ca urmare a victoriei populist-naționalistului Karol Nawrocki, arătând însă că se poate găsi un teren comun în ceea ce privește problemele geopolitice cheie.
„Președintele Nawrocki a fost susținut de Partidului Lege și Justiție și vă reamintesc că majoritatea contractelor de apărare pe care le finanțăm acum au fost semnate sub guvernul anterior, așa că mă aștept să fie pro-apărare”, a declarat politicianul polonez veteran.
„El este în mod clar în acord cu consensul național potrivit căruia Rusia trebuie descurajată”, a mai spus ministrul polonez.
Potrivit lui Sikorski, un populist într-o funcție de conducere ar putea chiar ajuta la fluidizarea relațiilor cu președintele american Donald Trump și cu premierul ungar Viktor Orbán, favorabil Kremlinului.
„Ei afirmă că au relații mai bune cu Casa Albă. Într-adevăr, președintele Nawrocki a fost susținut cu o fotografie", a declarat Sikorski, invocând ședința foto pre-electorală a lui Nawrocki cu Donald Trump din Biroul Oval. „Acum, putem cânta la două piane în același timp”.
Nawrocki, un nou venit în politică care și-a asigurat sprijinul Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat recent la guvernare, a fost susținut și de înalți oficiali ai administrației Trump, inclusiv de secretarul pentru Securitate Internă, Kristi Noem, care a făcut apel public la polonezi să îl voteze.
El preia președinția de la Andrzej Duda, un politician PiS care s-a folosit de funcția sa în mare parte ceremonială pentru a bloca unele reforme judiciare planificate și alte modificări constituționale propuse de guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Donald Tusk.
Sikorski a adăugat că, dacă Nawrocki „îl poate convinge pe Viktor Orbán că Ucraina ar trebui sprijinită, că aceste veto-uri [privind aderarea Kievului la UE] ar trebui ridicate, că Ucraina ar trebui integrată în Occident, am fi foarte mulțumiți și l-am sprijini pe președintele ales”.
Totuși, recent Nawrocki a declarat pentru o publicație din Ungaria: Președintele ales al Poloniei, Karol Nawrocki, noi declarații care stârnesc îngrijorare în Europa: „Sunt împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană”
Victoria lui Nawrocki în fața candidatului centrist al partidului de guvernământ, Rafał Trzaskowski, săptămâna trecută, a creat o criză pentru Tusk, care a convocat un vot de încredere în parlament pentru miercuri, într-o încercare de a-și reafirma autoritatea.
„Sunt încrezător că votul de încredere va fi covârșitor în favoarea guvernului”, a mai declarat Sikorski.
Despre Sikorski. Este un politician, fost jurnalist și om de stat polonez care a reușit să obțină azil politic în Occident în anii 1980, plecând inițial legal din țara sa comunistă la acel moment pentru a studia engleza în Marea Britanie.
În prezent, el ocupă funcția de ministru al afacerilor externe al Poloniei din 2023, deținând însă anterior această funcție între 2007 și 2014. A fost membru al Parlamentului European între 2019 și 2023 și are o lungă experiență în aparatuld de stat ocupând funcția de ministru adjunct al apărării naționale (1992) în cabinetul lui Jan Olszewski, ministru adjunct al afacerilor externe (1998-2001) în cabinetul lui Jerzy Buzek și ministru al apărării naționale (2005-2007) în cabinetele lui Kazimierz Marcinkiewicz și Jarosław Kaczyński.
Absolvent al Pembroke College, Oxford, Sikorski a lucrat ca jurnalist pentru The Observer și The Spectator între 1986 și 1989. A fost corespondent de război în Afganistan în 1986, apoi în Angola în 1989. Membru al principalului Comitet director al Grupului Bilderberg, Sikorski a făcut parte și din think tank-ul conservator American Enterprise Institute între 2003 și 2005. În 2012, el a fost inclus pe lista Top 100 Global Thinkers (Gânditori Globali) 2012 publicată de revista Foreign Policy. În 2015, Sikorski a devenit Senior Fellow la Centrul pentru Studii Europene al Universității Harvard. În 2025 a devenit membru onorific al Colegiului Pembroke, alma mater a sa. Este membru senior al rețelei European Leadership Network (ELN). Este membru al Platformei Civice, fomațiune condusă de premierul Donald Tusk, în cadrul căreia este considerat ca făcând parte din aripa de dreapta a partidului.
Este căsătorit, de peste 30 de ani, cu Anne Applebaum, proeminent ziarist și istoric american, autoarea unor volume de referință despre politica internațională și lumea contemporană, fiind recompensată cu premiul Pulizer în 2004.