Mesajul societății civile pentru echipele care negociază măsurile ce ar urma să fie adoptate pentru reducerea deficitului bugetar este ferm: un NU categoric pentru taxe noi sau majorări de taxe deja existente în condițiile în care, aparent, sinecurile partidelor, risipa bugetară și alte combinații pe bani publici rămân neatinse.
Oana Gheorghiu, cofondatoare a ONG-ului Dăruiește Viață, cel care a construit un spital de oncologie din donații, a publicat un mesaj în care le transmite politicienilor că cetățenii care au muncit cinstit, plătindu-și mereu taxele și impozitele nu pot fi solidari cu raptul guvernamental din ultimii ani:
„Un mesaj pentru politicienii noștri care împart funcții și taxe zilele astea și mai ales pentru cei care au fost la guvernare în ultimii ani.
Domnilor politicieni,
Nu mai cereți solidaritate de la cei care și-au plătit mereu taxele. De la cei care au muncit cinstit, fără protecții, fără funcții, fără privilegii.
Nu-i mai obligați, din nou, pe cei decenți să plătească nota pentru un stat care a risipit, a tolerat furtul și a cultivat incompetența. De data asta, noi vă cerem vouă solidaritate.
Noi, cei care am dus greul.
Cei care am rămas în țara asta și am construit, cât am putut, printre ruinele pe care ni le-ați lăsat.
Vă cerem să puneți deoparte orgoliile, interesele, calculele de partid.
Să vă opriți din cinism, din autosuficiență, din complicități.
Până acum, ați confundat votul primit cu un premiu.
Dar funcția publică nu e un privilegiu. E o datorie. Responsabilitatea e direct proporțională cu numărul locurilor în Parlament. Aceasta este ecuația corectă, nu alta.
Găsiți întregul text pe Republica”.
„Guvernarea care nu reformează sistemul public, care nu se atinge de privilegiile castelor din sistemul public, de sinecuri, de pilele de partid&clan din diverse institutii și din companiile de stat, de pensiile speciale și de altele asemenea, însă impune noi taxe (pe muncă, pe capital, pe proprietate, creșterea TVA, pretinse taxe de solidaritate etc.), ei bine, o asemenea guvernare își pierde din legitimitate. Mai mult, în acest fel crește neîncrederea socială, se erodează democrația liberală și și se pavează drumul extremiștilor spre putere. Cu rare excepții, oamenii - politicienii în special - nu învață nimic din trecut”, transmite și istoricul Dorin Dobrincu într-o postare pe Facebook.
Dobrincu este istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași, dar și lider al „Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei”, organizație care militează pentru regionalizare și descentralizare, arătând cât de păguboasă este administrația centralizată care, cel mai adesea, în loc să impulsioneze progresul în zonele îndepărtate de capitală frânează acest proces, provocând dezechilibre economice și de investiții majore.
„Mă alătur și eu celor care spun că taxa de solidaritate este cea mai mare mizerie inventată de cei care se pregătesc acum să preia guvernare.
Aș înțelege o astfel de taxă în caz de calamitate, de pandemie, de război. Plătim mai mult să-i ajutăm pe cei care se află în dificultate.
Dar în nici un caz nu înțeleg să fiu solidar cu Sorin Grindeanu, care se plimbă cu avioane private, a primit salarii uriașe din bani publici și și-a pus pilele peste tot la stat.
Nu sunt solidar cu Paul Stănescu, care a ținut sudul României în sărăcie și a făcut o golănie uriașă cu fonduri europene în deltă.
Nu sunt solidar cu Lucian Bode, marele strateg al PNL, care a băgat acest partid și țara în gard.
Nu sunt solidar cu cei care primesc miii și mii de lei în sutele de consilii de administrație ale companiilor statului, doar pentru că vin o dată pe lună la o ședință.
Nu sunt solidar cu faptul că guvernul a pierdut fonduri europene din PNRR, pentru că a refuzat pur și simplu pe față să numească o conducere independentă la AMEPIP.
Nu sunt solidar cu PSD, PNL și UDMR, care nu vor să renunțe cu nici un chip la sinecurile, agențiile inutile, cheltuielile enorme pentru sporuri, pensii speciale și tot așa.
Da, să punem taxă de solidaritate. Dar numai celor de mai sus și acoliților lor numiți politic peste tot, care au politizat până și școlile comunale, că ei sunt singurii vinovați pentru situația economică de azi.
Am mai spus-o și o repet: nu exista nici un motiv real în economie, internă și internațioanală, care să ne ducă în criză.
Singurele două motive sunt incompetența și lăcomia lui Ciolacu și a tuturor celor care au condus împreună cu el. Atunci, ei trebuie să plătească, nu noi.
PS: Nu am salariul peste 10.000 de lei, deci nu aș fi direct vizat. Dar mă deranjează principiul din spatele acestei taxe, ticăloșia unor hoți care în loc să zică: „hai să ne oprim un pic, să-și tragă și oamenii ăștia sufletul”, vor să mai stoarcă niște bani cu forța”, a transmis și jurnalistul Răzvan Chiruță, redactor-șef adj al publicației Buletin de București, pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, finanțistul Andrei Caramitru comentează la foc automat situația financiară dezastruoasă a României, indicându-i cu precizie pe vinovați: „De ce suntem praf cu deficitul la cer ? Regimul Klaus Iohannis / Marcel Ciolacu / Ciucă a decis așa - să facă TOATE astea - în paralel :
- creșteri masive de salarii la stat
- creșterea numărului de angajați la stat
- creștere masivă de pensii
- cheltuieli cu servicii / nu investiții - la cer
- investiții în autostrăzi, spitale etc - asta e ok
- investiții în terenuri de fotbal, borduri, aberații prin sate - o nebunie
- reforma ioc deci ioc bani din PNRR.
Deci au crescut 5 zone uriașe - deși doar o singură zonă (autostrăzi etc) avea sens și - ca să o finanțezi - trebuia ținut sub frâu tot restul nebuniei. Și nu au luat banii din PNRR ca reformele nu ne plac. O catastrofă!
Acum mă întreb și eu. Dacă acum doi ani statul putea funcționa cu 100.000 de angajați mai puțin și cei de acolo puteau bine merci să trăiască cu salarii mai mici. Dacă pensiile multora au crescut f mult. De ce nu putem ajusta un pic în spate? Să dăm ceasul în spate cu 2 ani? Dacă atunci nu mureau de foame, nu vor muri de foame nici acum - ok ? Și dacă nu le convine pot frumi să muncească în privat sau să meargă la căpșuni în Spania.
Hai să fim serioși. Și încă ceva – Klaus Iohannis și prietenii - au încălcat legi clare (de responsabilitate fiscală etc). Au făcut toate astea deși știau ca ne ia naiba după, au fost notificați formal de ministerul de finanțe și consiliul fiscal. Niște consecințe trebuie să existe!”.
Economistul Radu Georgescu (fost director de bancă):
„Pe mine mă sperie foarte tare ce taxe vor să pună cei din viitorul Guvern!
O gramadă de taxe stupide
Taxa pe tranzacțiile bancare????
Taxa de solidaritate????
Creșterea accelerata a impozitului pe profit si impozitul pe dividende???
Pai asta este o naționalizare mascată a tuturor firmelor din Romania!!!
Pe bune???
În ce țara trăim?
Unde ați mai văzut așa ceva??
Nici în Coreea de Nord nu cred că există așa ceva!
Mai jos cum funcționeaza sistemul de taxare în România:
Muncești în fiecare zi, tragi ca boul și statul îți ia din salariu 42% ( impozit venit, CAS, CASS).
Din venitul deja impozitat statul îți ia alte taxe. Le numesc taxe pe consum: TVA, accize.
Dacă îți mai rămân bani și îți cumperi ceva: locuință, mașină, statul vine și ia alte taxe: taxa pe locuință, mașină.
Acum vor să pună alte taxe stupide!
Woow!!
O taxă dacă faci plăți prin bancă!
Păi o să facem plați prin bănci străine!
Wise ( banca din UK) de abia așteaptă!
De asemenea, înțeleg că vor să pună o taxă de solidaritate!
Solidaritate cu cine???
Oamenii nu au fost solidari cu acțiunile politicienilor de până acum!
De asemenea înțeleg ca vor să crească impozitul pe profit și impozitul pe dividende?
Pe bune?
Practic se face o naționalizare mascată și statul devine acționar majoritar la toate firmele din România.
Cu aceste masuri se omoară antreprenoriatul in România.
De ce naiba să te chinui dacă statul îți ia peste 50% din bani?
Dragi politicieni
Poate nu știti
În Estonia îți faci firmă online în două ore!
Ei chiar au digitalizat statul
De asemenea nu știti că impozitul pe profit în Estonia este zero!!!
Plătești doar impozit pe dividende
Dacă puneți aceste taxe, multe firme și mulți oameni vor pleca către țări prietenoase cu oamenii și firmele.
Voi veți rămâne singuri să inventați taxe stupide!”
Deși principalul vinovat pentru situația dezastruoasă în care se află România, Marcel Ciolacu, a demisionat, PSD negociază puncte cheie din viitorul program de guvernare având în frunte două fosile politice din epoca lui Liviu Dragnea: Sorin Grindeanu, premierul OUG13, și Marian Neacșu, baronul penal de Ialomita, condamnat definitiv pentru conflict de interese. Aveți mai jos interacțiunea de acum câțiva ani a jurnalistului Mălin Bot cu Marian Neacșu, venit atunci la DNA pentru a-și manifesta loialitatea față de infractorul Liviu Dragnea: