China va accelera unificarea cu Taiwanul și va crește cheltuielile de apărare cu 7,2% în acest an, a anunțat miercuri premierul chinez Li Qiang în timpul Congresului Național al Poporului.
„Vom accelera cu fermitate cauza reunificării Chinei”, a declarat Li într-un raport prezentat la evenimentul politic major anual al Chinei, potrivit Reuters. El a adăugat că Beijingul dorește să colaboreze cu „concetățenii chinezi” din Taiwan pentru a grăbi unificarea, lucru care nu a fost inclus în raportul de anul trecut.
În raport, China a adoptat un limbaj mai dur împotriva Taiwanului, renunțând la cuvintele „reunificare pașnică”.
Un înalt oficial taiwanez a declarat că tonul Beijingului cu privire la Taiwan nu s-a schimbat în mod semnificativ, arătând că poate acorda prioritate economiei și relațiilor cu SUA. Cu toate acestea, acesta a declarat că apelul Beijingului către „colegii chinezi” din Taiwan ar putea fi un semn al încercărilor sale de a-i influența pe taiwanezi prin schimburi culturale și religioase.
Li a anunțat, de asemenea, că China va crește cheltuielile de apărare cu 7,2% în acest an. Această cifră reflectă aceeași creștere ca anul trecut, fiind însă peste ținta de creștere economică de 5% a Chinei pentru anul în curs.
Analiștii au declarat că cifrele indică obiectivele de modernizare militară (până în 2035) ale liderului chinez Xi Jinping. Potrivit rapoartelor oficiale, armata chineză dezvoltă noi rachete, submarine, nave și instrumente de supraveghere, concomitent cu exerciții de luptă.
În plus, Li a subliniat schimbările geopolitice, spunând: „Un mediu extern din ce în ce mai complex și mai sever poate exercita un impact mai mare asupra Chinei în domenii precum comerțul, știința și tehnologia”.
Raportul premierului chinez a fost prezentat la doar câteva ore după discursul din Congres al președintelui american Donald Trump, în timpul căruia ministerul de Externe al Chinei transmitea pe toate canalele de socializare mesaje războinice ca urmare a majorării tarifelor pentru mărfurile chinezești (20 % pe toată linia, care au intrat în vigoare marți, împreună cu tarife de 25 % la importurile canadiene și mexicane). Detalii AICI
Li a declarat că Beijingul va angaja mai multe resurse fiscale pentru a atenua impactul tarifelor americane și al tensiunilor geopolitice. China a anunțat, de asemenea, măsuri de retorsiune marți, impunând tarife suplimentare de până la 15% asupra importurilor agricole din SUA și restricționând exporturile către 15 companii americane.
În ce privește dependența SUA de cipurile produse în Taiwan, Washington lucrează deja intens la un plan de rezervă în cazul în care insula democrată ar ajunge în situația de a se reunifica cu China (pe cale pașnică sau nu).
C.C. Wei, CEO-ul de la Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), cel mai mare producător de cipuri la comandă din lume și un furnizor principal pentru marii producători de hardware din SUA, a apărut, zilele trecute, într-o conferință de presă comună cu Donald Trump anunțând investiții de 100 de miliarde în SUA unde compania ar intenționa să construiască, în următorii ani, nu mai puțin de cinci fabrici de cipuri.
„Trebuie să fim capabili să producem cipurile și semiconductorii de care avem nevoie chiar aici”, a declarat Trump. „Este o chestiune de securitate națională pentru noi.”
Fiind un partener de producție esențial pentru Nvidia, Qualcomm și Advanced Micro Devices, TSMC este un pilon central al industriei americane de cipuri, iar aducerea unei părți mai mari din producția sa pe teritoriul SUA ar reduce un risc major în lanțul de aprovizionare pentru aceste companii, arată Reuters.
Trump nu a fost însă singurul președinte american alarmat de dependența excesivă a SUA de cipurile fabricate în Taiwan, care nu sunt necesare doar pentru smartphone-uri și mașini de spălat, ci și pentru majoritatea sistemelor de armament moderne. În 2022, președintele Joe Biden a semnat legea CHIPS and Science Act, menită să stimuleze companiile să construiască fabrici în Statele Unite. TSMC a primit 6,6 miliarde de dolari sub formă de finanțare directă și 5 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi cu costuri reduse prin Legea CHIPS pentru a construi o „cip-ărie” în Arizona.
Anunțul TSMC privind investițiile în SUA i-a neliniștit pe unii taiwanezi care se gândesc că odată ce americanii își vor construi o capacitate de producție suficientă de semiconductori, vor abandona Taiwanul sau poate chiar „vândut” Chinei în cadrul unui acord mai amplu (precum există temeri că s-ar putea întâmpla cu Rusia în cazul Ucrainei).
Principalul partid de opoziție din Taiwan, Partidul Naționalist (KMT), încearcă să alimenteze aceste temeri, liderul grupului legislativ al KMT, Fu Kun-chi, chestionând public asupra acestei situații: „Unde este securitatea națională a Taiwanului dacă TSMC devine ASMC* și scutul sacru care protejează țara dispare?” (*referire la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company- TSMC care ar putea deveni American SMC)
Ca răspuns la aceste îngrijorări, un purtător de cuvânt al biroului prezidențial din Taiwan a declarat că guvernul se va asigura că TSMC „își va păstra cele mai avansate procese de producție în Taiwan”. Premierul taiwanez Cho Jung-tai a declarat că guvernul se coordonează îndeaproape cu industria alături de care va pune la cale o strategie care să servească intereselor Taiwanului.
Foto jos; Donald Trump alături de C.C. Wei