În primul discurs adresat Congresului de la preluarea celui de-al doilea mandat la Casa Albă, Donald Trump a afirmat că Ucraina i-a transmis că este pregătită „în orice moment” să semneze acordul privind exploatarea mineralelor, înțelegere ce părea că a devenit dificil de rezolvat după tensiunile din Biroul Oval dintre președintele SUA-liderul ucrainean Volodimir Zelenski și vicepreședintele american JD Vance.
Trump a anunțat că a primit o nouă scrisoare de la Volodimir Zelenski. „Mai devreme astăzi, am primit o scrisoare importantă de la preşedintele Zelenski al Ucrainei”, a spus liderul de la Casa Albă citând:
„Ucraina este pregătită să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil pentru o pace durabilă. Nimeni nu doreşte pacea mai mult decât ucrainenii. Eu (Zelenski, n.red.) şi echipa mea suntem gata să lucrăm sub conducerea puternică a preşedintelui Trump pentru a obţine o pace durabilă. Apreciem cu adevărat cât de mult a făcut America pentru a ajuta Ucraina să-şi menţină suveranitatea şi independenţa. În ceea ce priveşte acordul privind mineralele şi securitatea, Ucraina este pregătită să îl semneze în orice moment convenabil pentru dvs".
Textul corespunde în mare cu ceea ce Volodimir Zelenski postase cu câteva ore mai devreme pe reţeaua X, un gest de reconciliere după episodul din Biroul Oval.
„Apreciez că a trimis această scrisoare, pe care am primit-o cu puţin timp în urmă. În acelaşi timp, am avut discuţii serioase cu Rusia şi am primit semnale puternice că sunt pregătite pentru pace. Nu ar fi frumos?”, a completat Trump.
Acordul privind mineralele ar oferi SUA o parte din resursele minerale ale Ucrainei, compensând astfel, potrivit lui Trump, sprijinul militar și umanitar acordat de Washington de la începutul invaziei rusești.
Înainte de a menționa scrisoarea lui Zelenski, Trump a mai spus că lucrează neobosit „pentru a pune capăt conflictului sălbatic din Ucraina”, soldat în fiecare săptămână cu moartea a „mii de ruși și ucraineni”.
Liderul SUA a atacat apoi Europa, afirmând că aceasta a cheltuit mai mulți bani pe petrolul rusesc decât pentru a ajuta Ucraina.
În comparație, continuă Trump, SUA au acordat Ucrainei ajutoare în valoare de sute de miliarde de dolari (350 de miliarde de dolari este suma vehiculată cel mai adesea de Trump și subordonații sau susținătorii săi). Despre falsitatea acestei afirmații, PODUL a scris de mai multe ori. Concluzia e că Trump și subordonații săi au umflat cu mult suma reală de care a beneficiat Ucraina. Institutul Kiel, un think tank cu sediul în Germania, care urmărește sprijinul acordat Ucrainei, a calculat că Statele Unite au cheltuit 119,7 miliarde de dolari pe ajutor între ianuarie 2022 și decembrie 2024. Statele Unite sunt, într-o oarecare măsură, cel mai mare donator individual pentru Ucraina. Însă statele europene au cheltuit împreună mai mulți bani decât Statele Unite, potrivit Institutului Kiel. Sumele calculate includ ajutorul direct din partea Uniunii Europene, dar și cele din acordurile bilaterale ale țărilor europene, atât din interiorul, cât și din afara UE. Sumele alocate de statele europene includ ajutorul militar, financiar și umanitar pentru Ucraina. Astfel, între 24 ianuarie 2022 și sfârșitul anului 2024, Europa în ansamblu a cheltuit undeva la 138,7 miliarde de dolari pentru Ucraina. În aceeași perioadă, Statele Unite au cheltuit 119,7 miliarde de dolari, potrivit datelor analizate de Institutul Kiel. Podul a scris AICI
Trump nu a spus însă dacă și când va fi reluat suportul militar pentru Ucraina întrerupt dramatic zilele trecute.
În același discurs din Congres, Trump s-a referit din nou și la Groenlanda, un subiect care îl preocupă încă din primul mandat la Casa Albă când a afirmat doar aluziv că și-ar dori-o ca parte din Statele Unite. În prezentul mandat, referirile sale la Groenlanda au fost mult mai directe, provocând agitație în Europa.
„Vă susținem cu tărie dreptul de a vă determina propriul viitor și, dacă alegeți, vă urăm bun venit în Statele Unite ale Americii. (…) Avem nevoie de Groenlanda pentru securitatea națională și chiar internațională. Și lucrăm cu toți cei implicați pentru a încerca să o obținem... și cred că o vom obține, într-un fel sau altul. O vom obține. Vă vom proteja și vă vom face bogați. Și împreună vom duce Groenlanda la înălțimi pe care nu le-ați crezut niciodată posibile înainte”, a afirmat Trump.
O primă reacție la discursul lui Trump din Congres a venit chiar înainte ca acesta să ia sfârșit din partea Chinei, supărată de majorarea taxelor impuse produselor sale. Într-o postare pe X, Ambasada Chinei în Statele Unite a subliniat mesajul transmis de ministerul chinez de Externe: „Dacă SUA vor război, fie că este vorba de un război tarifar, un război comercial sau orice alt tip de război, suntem pregătiți să luptăm până la capăt”.
Într-o serie de postări succesive, ministerul de Externe de la Beijing afirma: „Statele Unite răspândesc tot felul de informații false cu privire la problema fentanilului, defăimând și acuzând China și crescând tarifele la importurile chinezești din cauza fentanilului. Astfel de măsuri sunt nejustificate și nu vor aduce nimănui vreun beneficiu.
Poziția Chinei este clară. Suntem pregătiți pentru o cooperare practică cu SUA, bazată pe egalitate și respect reciproc. Ne opunem ferm presiunilor, amenințărilor și șantajului din partea SUA la adresa Chinei sub pretextul problemei fentanilului. Îndemnăm SUA să respecte faptele, să aibă în vedere propriul interes și să facă alegerea corectă.”
Și
„SUA, și nu altcineva, este responsabilă pentru criza fentanilului din SUA. În spiritul umanității și al bunăvoinței față de poporul american, am luat măsuri ferme pentru a ajuta SUA să rezolve această problemă. În loc să recunoască eforturile noastre, SUA au încercat să defăimeze și să transfere vina asupra Chinei, punând presiune și șantajând cu creșteri de tarife. Ne-au pedepsit pentru că i-am ajutat. Acest lucru nu va rezolva problema SUA și va submina dialogul și cooperarea noastră în domeniul combaterii narcoticelor.
Intimidarea nu ne sperie. Intimidarea nu are efect asupra noastră. Presiunea, coerciția sau amenințările nu sunt modul corect de a trata cu China. Oricine recurge la o presiune maximă asupra Chinei alege persoana greșită și calculează greșit. Dacă SUA doresc cu adevărat să rezolve problema fentanilului, atunci lucrul corect de făcut este să se consulte cu China, tratându-se reciproc ca egali.
Dacă SUA doresc război, fie că este vorba de un război tarifar, un război comercial sau orice alt tip de război, suntem pregătiți să luptăm până la capăt”. Detalii: https://x.com/MFA_China
Context taxe China, Canada și Mexic. Zilele trecute, Donald Trump și-a pus în aplicarea amenințările privind războiul comercial și a impus taxe vamale de 25% pentru produsele din Canada și Mexic și încă 10% în plus față de taxele existente la produsele chinezești, motivându-și decizia prin încercarea de a forța cele trei țări să acționeze pentru a reduce traficul de fentanil către Statele Unite.
„Nu mai este spațiu de manevră pentru Mexic și Canada. Taxele vamale sunt un fapt. Ele vor intra în vigoare mâine”, a afirmat Trump în cursul unui discurs susținut, luni, la Casa Albă.
Premierul canadian Justin Trudeau a rispostat imediat, transmițându-i preşedintelui american că tarifele impuse importurilor canadiene sunt ”o decizie foarte proastă”. La rândul său, Trudeau a anunţat măsuri de retorsiune imediate împotriva celui mai apropiat aliat al Canadei. Relațiile dintre cei doi lideri nu au fost niciodată grozave, dar în ultimele luni au ajuns să fie deosebit de tensionate după ce Trump a afirmat, repetat, că Canada ar trebui să devină al 51-lea stat al SUA, declarații interpretate de Trudeau drept o intenţie de a provoca prăbuşirea economică a ţării pentru a facilita anexarea.
Răspunsul virulent al premierului Trudeau:
Context fentanil: Președintele american a impus tarife vamale ridicate Mexicului, Canadei și Chinei, afirmând că unul dintre principalele motive este traficul de fentanil, substanță, care este folosită ca drog, ucide zeci de mii de cetățeni americani în fiecare an.
China este acuzată că nu ia măsurile necesare pentru „a opri fluxul de precursori (substanțe chimice din care sunt produse droguri - n.r.) către anumite carteluri criminale, precum și pentru a opri spălarea de bani de către organizațiile criminale transnaționale”, se arată în ordin.
Acuzația împotriva Mexicului este că „a oferit cartelurilor un refugiu sigur pentru a se angaja în producția și transportul de droguri periculoase care au dus la moartea a sute de mii de americani din cauza supradozelor”.
Canada este acuzată că nu ia măsuri pentru a preveni „prezența tot mai mare a cartelurilor mexicane care conduc laboratoare de sinteză de fentanil și nitazină în Canada”.
În replică, toate cele trei țări au respins acuzațiile Administrației Trump.
Fentanilul este un opioid utilizat în medicină ca analgezic. Acesta a fost dezvoltat în secolul trecut pentru a ajuta pacienții bolnavi de cancer să facă față durerii.
Deoarece substanța este ieftin de produs, în ultimii ani fentanilul a început să fie vândut ilegal ca narcotic. E adesea vândut în amestec cu heroină, cocaină sau metamfetamină.
Fentanilul este de 50 de ori mai puternic decât heroina și chiar și o doză mică poate fi fatală, relatează Associated Press. Supradoza duce la deces, deoarece blochează respirația.
În ultimul deceniu, fentanilul a devenit cel mai mortal drog din SUA, notează Associated Press, care citează date ale US Drug Enforcement Administration (DEA).
În 2022, două treimi din totalul deceselor prin supradoză - aproape 74.000 - au fost cauzate de opioidele sintetice, în principal fentanil, arată datele publice.
Acest tip de medicament a apărut pe piața neagră din Statele Unite în 2014. Inițial a fost livrat prin poștă, în principal din China - până în 2019, când Beijingul, sub presiunea SUA, l-a clasificat drept substanță controlată.
Serviciul poștal al SUA a intensificat atunci monitorizarea, inclusiv prin urmărirea datelor electronice privind mai multe transporturi internaționale și prin investigarea tranzacțiilor pe site-urile dark web.
De atunci, organizațiile criminale din Mexic au preluat controlul asupra pieței și au devenit traficanți importanți de fentanil către Statele Unite.