Donald Trump a decis oprirea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina. Traian Băsescu avertizase anterior: „Fără sprijinul SUA, va fi vorba de o capitulare. Dacă ăsta e obiectivul, el se va atinge. Problema e că, după înfrângerea Ucrainei, urmăm noi”


Donald Trump a decis oprirea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina. Traian Băsescu avertizase anterior: „Fără sprijinul SUA, va fi vorba de o capitulare. Dacă ăsta e obiectivul, el se va atinge. Problema e că, după înfrângerea Ucrainei, urmăm noi”

Președintele american, Donald Trump, a ordonat suspendarea întregului ajutor militar acordat Ucrainei, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului Apărării pentru Bloomberg, într-o încercare de a intensifica presiunea asupra președintelui Volodimir Zelenski pe care l-a acuzat repetat că nu dorește pace, după schimbul dur de replici din Biroul Oval de vinerea trecută (28 martie).

Potrivit oficialului, toată asistența militară a SUA pentru Ucraina va fi suspendată până când Trump ajunge la concluzia că liderii ucraineni fac un efort real pentru pace.

Directiva intră în vigoare imediat, oprind furnizarea unui miliard de dolari în arme și muniții. 

Un oficial a declarat pentru New York Times, sub rezerva anonimatului, că decizia a fost luată în urma unei serii de întâlniri la Casa Albă între președintele Trump și consilierii săi pentru securitate.

„Președintele a fost clar că se concentrează pe pace. Avem nevoie ca și partenerii noștri să fie angajați în acest proces. Facem o pauză și ne revizuim ajutorul pentru a ne asigura că există o soluție de pace”, a mai declarat sursa oficială consultată de publicat The New York Times.

„Aceasta nu este încetarea permanentă a ajutorului, este o pauză”, a precizat un alt oficial al administrației Trump, citat de Fox News. 

Pauza afectează și armamentul aflat deja în drum spre Ucraina, inclusiv transporturile pe avioane și nave, precum și echipamentele care așteaptă acum să fie transferate din Polonia. Potrivit surselor invocate, Trump i-ar fi ordonat secretarului apărării Pete Hegseth să pună imediat în execuţie această „pauză”.

Informaţiile vin la doar câteva ore după ce Donald Trump dădea asigurări reporterilor la Casa Albă că nu s-a discutat despre suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina, adăugând că Zelenski „ar trebui să aprecieze mai mult” sprijinul Washingtonului.

Statele Unite au furnizat asistență în valoare de 119,8 miliarde de dolari de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022, inclusiv 67,1 miliarde de dolari în ajutor militar, 49 de miliarde de dolari în ajutor financiar și 3,6 miliarde de dolari în ajutor umanitar, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

Decizia de supendare a ajutorului militar vine la doar trei zile după întâlnirea furtunoasă, din Biroul Oval, dintre Trump și Zelenski, când dezacordurile privind ajutorul militar și garanțiile de securitate solicitate de Ucrainei au alimentat tensiunile.

În urma întâlnirii, Trump a afirmat că Zelenski „nu este pregătit pentru pace”. „El nu a respectat Statele Unite ale Americii în chiar valorosul său Birou Oval. Se poate întoarce când este pregătit pentru pace”, a postat Trump pe Truth Social pe 28 februarie.

Casa Albă nu a precizat ce măsuri exacte trebuie să ia Ucraina pentru a beneficiat în continuare de ajutorul militar al SUA.

Potrivit CNN, interpretând mesajele transmise în ultima vreme de către oficialii americani din administrația Trump, Casa Albă ar dori Zelenski să-şi asume - eventual sub forma unor scuze publice - responsabilitatea pentru incidentul de vineri din Biroul Oval. Secretarul de stat Marco Rubio este unul dintre înalții oficiali americani care au opinat ca Zelenski ar trebui să îşi ceară scuze pentru ceea ce s-a întâmplat vineri, în timp ce influentul senator republican Lindsey Graham, altfel un susţinător al Ucrainei, a declarat chiar că Zelenski ar trebui să demisioneze.

Anterior acestei decizii, fostul președinte al României Traian Băsescu arăta, într-o intervenție la B1Tv că fără sprijinul SUA, Ucraina va capitula în faţa Rusiei, atrăgând atenția că dacă s-ar întâmpla asta, următoarea țintă ar putea fi România.

„Eu, ca om politic, spun asta de 20 de ani. Am spus-o 10 ani cât am fost preşedinte, o spun şi după: Rusia e un risc pentru pacea Europei, a fost dintotdeauna, şi faptul că s-a mers pe o politică de descurajare, prin prezenţa sistemelor militare şi către Flancul Estic, şi aici măr refer în primul rând la armata americană, a putut fi menţinută pacea (...) Suntem neputincioşi, trebuie să recunoaştem, din punct de vedere al capacităţii de a sprijini corespunzător Ucraina. Şi, dacă vreţi să fiu foarte sincer, cred că dacă se opreşte ajutorul american pentru Ucraina, nu va mai putea fi vorba de un acord de pace, ci de capitulare. Şi asta când vor vrea ruşii”, a spus Băsescu.

„Fără sprijinul SUA, va fi vorba de o capitulare. Dacă ăsta e obiectivul, el se atinge. Problema e că, după înfrângerea Ucrainei, urmăm noi. Deci aici trebuie să fim foarte clari. Eu îi văd pe sprinţarii oameni politici români, care mă judecau când înfiinţam cu SUA baza de la Deveselu, de la Kogălniceanu, Cincu, Turda, acum spun «avem scutul antirachetă, ne apără americanii!». Nu vă apără, băieţi! Trebuie să ştiţi că acest scut antirachetă se autodistruge dacă nevoile strategice ale SUA asta vor cere. Deci nu va pleca de acolo nicio rachetă dacă asta decide preşedintele SUA. Deci suntem într-o situaţie extrem de dificilă, de risc”, a precizat Băsescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.