Polonia e siderată! Nu a primit nicio informare oficială de la Washington privind suspendarea ajutorului militar către Ucraina. Numeroase arme americane se află acum în depozitele sale. Fostul președinte polonez Lech Wałęsa, legendar disident anticomunist, se declară public revoltat și scârbit de felul în care a fost tratat Volodimir Zelenski de către liderii americani


Polonia e siderată! Nu a primit nicio informare oficială de la Washington privind suspendarea ajutorului militar către Ucraina. Numeroase arme americane se află acum în depozitele sale. Fostul președinte polonez Lech Wałęsa, legendar disident anticomunist, se declară public revoltat și scârbit de felul în care a fost tratat Volodimir Zelenski de către liderii americani

Corespondentul britanic de presă Stuart Dowell transmite din Polonia că Donald Trump a oprit ajutorul militar pentru Ucraina fără să anunțe autoritățile de la Varșovia sau stafful NATO. 

Despre decizia SUA privind Ucraina, PODUL a scris pe larg AICI. De asemenea, am prezentat o serie de reacții internaționale AICI. Amintim că administrația americană a decis să oprească inclusiv livrările de armament care se află în acest moment în depozitele Poloniei. 

Guvernul polonez spune că nu a existat niciun avertisment sau consultare. Acest lucru arată că SUA ia acum decizii importante fără să își mai întrebe aliații europeni ce părere au.

Trump a fost clar că dorește relații mai bune cu Rusia. Oprirea sprijinului pentru Ucraina fără a anunța NATO sugerează că nu mai vede Polonia și alți aliați ca fiind importanți în planurile sale. Aceasta este o schimbare majoră față de modul în care funcționau lucrurile înainte.

Oficialii polonezi iau acest lucru în serios. Ei subliniază că deciziile care afectează securitatea europeană nu ar trebui luate fără contribuția aliaților NATO. UE va discuta acest lucru în curând, dar mesajul din partea SUA este evident. Polonia și alții nu sunt implicați”, a scris Dowell într-un comentariu pe Twitter.

O Ucraină suverană, pro-occidentală, capabilă să se apere împotriva agresiunii ruse înseamnă o Polonie mai puternică și mai sigură. În confuzia politică și în haosul crescând, acest lucru este cel mai important. Oricine pune la îndoială acest adevăr evident contribuie la triumful lui Putin. E clar?”, a transmis premierul polonez Donald Tusk pe X și Facebook, fără vreo referire la decizia Casei Albe de a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina.

Ulterior, Ministerul de Externe al Poloniei a transmis pe X că ministrul de resort, Radosław Sikorski, a avut o convorbire telefonică, axată pe oprirea ajutorului militar de către SUA și pe consecințele acestei decizii, cu omologul său de la Kiev, Andrii Sybiha. 

În contextul deciziilor șocante ale Casei Albe, menționăm și reacția critică virulentă a legendarului lider polonez anticomunist Lech Walesa, laureat al premiului Nobel pentru Pace, care s-a declarat luni „stupefiat şi degustat” de felul în care președintele american l-a trat recent, în Biroul Oval, pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-o scrisoare deschisă semnată alături de alți 38 de foşti deţinuţi politici ai regimului comunist din Polonia, Walesa i-a transmis lui Trump că abordarea lui i-a reamintit de „interogatoriile” efectuate odinioară de serviciile comuniste.

„Am urmărit transmisiunea în direct a conversaţiei dvs cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu stupefacţie şi dezgust”, i-au scris foştii opozanţi anticomunişti polonezi lui Donald Trump, într-o scrisoare publicată integral  pe pagina de Facebook a lui Lech Walesa.

„Considerăm ofensatoare așteptarea dumneavoastră de a arăta respect și recunoștință pentru ajutorul material oferit de Statele Unite Ucrainei în lupta împotriva Rusiei. Recunoștința se cuvine eroicilor soldați ucraineni care și-au vărsat sângele în apărarea valorilor lumii libere. Ei sunt cei care, de mai bine de 11 ani, mor pe linia frontului în numele acestor valori și al independenței patriei lor atacate de Rusia lui Putin”, au mai scris foștii deținuți politici,

„Nu înțelegem cum nu poate vedea asta liderul unei țări care este simbolul lumii libere. 

Panica noastră a fost provocată și de faptul că atmosfera din Biroul Oval din timpul acelei conversații ne-a reamintit de cea a interogatoriilor Serviciului de Securitate și din instanțele comuniste. Și procurorii și judecătorii, la îndemnul poliției politice comuniste atotputernice, ne-au explicat că ei au toate cărțile în mână și că noi nu avem niciuna. Ne-au cerut să ne oprim spunând că mii de oameni nevinovați suferă din cauza noastră. Ne-au privat de libertățile și drepturile noastre civile pentru că am refuzat să cooperăm cu guvernul. Suntem șocați că domnul președinte Volodimir Zelenski e tratat în același mod”.

„Istoria secolului al XX-lea arată că, de fiecare dată când Statele Unite au dorit să păstreze distanța față de valorile democratice și de aliații lor europeni, au sfârșit prin a se pune în pericol. Acest lucru a fost înțeles de președintele Woodrow Wilson, care a decis ca Statele Unite să intre în Primul Război Mondial în 1917.

Acest lucru a fost înțeles de președintele Franklin Delano Roosevelt, care a decis, după atacul de la Pearl Harbour din decembrie 1941, că războiul pentru apărarea Americii va fi purtat nu numai în Pacific, ci și în Europa, în alianță cu țările atacate de cel de-al Treilea Reich.

Ne amintim că, fără președintele Ronald Reagan și fără angajamentul financiar american, prăbușirea imperiului sovietic nu ar fi fost posibilă. Președintele Reagan era conștient de suferința a milioane de oameni înrobiți în Rusia sovietică și în țările cucerite de aceasta, inclusiv a miilor de prizonieri politici care au plătit, în apărarea valorilor democratice, cu libertatea lor. Măreția sa a constat, printre altele, în faptul că a numit fără ezitare URSS „Imperiul Răului” și a dus o luptă decisivă. Am câștigat, iar o statuie a președintelui Ronald Reagan se află astăzi în Varșovia, vizavi de Ambasada SUA.

Domnule președinte, ajutorul material – militar și financiar – nu poate fi un echivalent pentru sângele vărsat în numele independenței și libertății Ucrainei, Europei și întregii lumi libere. Viața umană este neprețuită; valoarea sa nu poate fi măsurată prin bani.

Recunoștința este datorată celor care fac sacrificiul sângelui și al libertății. Pentru noi, oamenii Solidarității, foști prizonieri politici ai regimului comunist care servea Rusia sovietică, acest lucru este evident.

Cerem Statelor Unite să onoreze garanțiile pe care le-au acordat împreună cu Regatul Unit în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994, care a inclus în mod explicit un angajament de a apăra inviolabilitatea frontierelor Ucrainei în schimbul predării de către aceasta a arsenalului său de arme nucleare. Aceste garanții sunt necondiționate: nu există niciun cuvânt despre tratarea unui astfel de ajutor ca un schimb economic.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.