PODUL a scris deja că ordinul prezidențial al lui Donald Trump de a întrerupe toate ajutoarele militare americane actuale acordate Ucrainei intră în vigoare imediat și include toate echipamentele militare americane, inclusiv cele aflate în curs de livrare (cum ar fi cele depozitate momentan în Polonia). Detalii AICI
Suspendarea decisă de SUA va afecta mai mult de un miliard de dolari în arme și muniții, inclusiv rachete, arme antitanc și vehicule blindate de tipul celor pe care Ucraina s-a bazat în eforturile sale de a respinge avansul forțelor Moscovei.
În cursul unei declarații de luni seară, Trump a răspuns unei întrebări pe această temă arătând că nu s-a discutat despre oprirea ajutorului militar pentru Ucraina, dar existau deja temeri serioase că s-ar putea ajunge aici după schimbul de replici exploziv din Biroul Oval de săptămâna trecută care i-a avut drept protagoniști pe Volodimir Zelenski, Donald Trump și JD Vance, vicepreședintele SUA.
În spațiul public au apărut deja numeroase reacții la decizia SUA de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei. Redăm mai jos unele dintre cele mai relevante.
Susan Collins, senatoare republicană din Maine și președintă a Comisiei de Credite din Senat, precizeză că se opune vehment „înghețării” ajutorului acordat Ucrainei de către Casa Albă.
„Acesta este un moment critic pentru Ucraina... Nu cred că ar trebui să ne oprim eforturile”, a declarat Collins, potrivit corespondentului Congresului CNN Manu Raju.
„Ucrainenii sunt cei care își varsă sânge”.
Anterior, Marjorie Taylor Greene, membră a Camerei Reprezentațiilor și un aliat ultradevotat al lui Donald Trump, a fost una dintre primele care a afirmat că susține propunerea președintelui american de a întrerupe ajutorul pentru Ucraina.
„Îl susțin ferm pe președintele Trump în oprirea livrărilor de arme americane către Ucraina. Președintele Trump lucrează pentru a aduce pacea și pentru a opri măcelul zilnic al miilor de oameni în război”, a declarat Greene pe X.
„Am votat împotriva (NU) finanțării acestui război de la început și susțin pacea”, a mai afirmat ea. Marjorie Taylor Greene, 50 de ani, este partenera (iubita) așa-zisului reporter trumpist Brian Glenn, 56 de ani, care a încercat să-l pună pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski într-o situație stânjenitoare întrebându-l agresiv, vinerea trecută, în Biroul Oval, de ce nu se îmbracă la costum la întâlnirile oficiale.
Secretarul de stat Marco Rubio – a cărui evoluție de la susținător înfocat al Ucrainei la actualul politician complet subordoat lui Trump și foarte dispus să se așeze la masa tratativelor cu Outin – a avut una din primele reacții oficiale ale administrației Trump după decizia de suspendare a ajutorului militar pentru Ucraina.
„Președintele Trump este, în acest moment, singurul lider din lume care are o șansă de a pune capăt războiului din Ucraina într-un mod ferm și durabil”, a precizat Rubio adăugând „Vrem să-i aducem pe ruşi la o masă de negocieri. Vrem să explorăm dacă pacea este posibilă".
În februarie 2022, după debutul invaziei rusești, Marco Rubio, pe atunci senator, se întreba public de ce SUA „nu le spun deschis” ucrainenilor că „îi vom sprijini atât timp cât sunt dispuși să lupte, chiar dacă este vorba de o insurgență”.
De asemenea, el l-a numit pe Vladimir Putin un „mincinos experimentat” care ar fi de acord cu o încetare a focului doar dacă „vede vreun beneficiu strategic sau tactic”.
Este posibil ca mulți dintre senatorii republicani care l-au susținut pentru funcția de secretar de stat să fi sperat că el ar putea juca un rol de meditor în această administrație, în special în ceea ce privește Rusia și Ucraina.
Rubio a ales să-i susțină, fără echivoc, pe Trump și pe JD Vance, după ce aceștia s-au certat săptămâna trecută cu Zelenski în Biroul Oval.
Oleksandr Merezhko, un deputat ucrainean din partidul președintelui Zelenski, se declară „șocat” de vestea suspendării ajutorului militar pentru Ucraina.
„Este incredibil ceea ce se întâmplă, pentru că nu mi-aș fi putut imagina nici în cele mai urâte vise că Trump ar putea tăia ajutorul militar pentru Ucraina, când avem cel mai mult nevoie de el”, a declarat Merezhko pentru BBC.
Deputatul este de părere că președintele american Donald Trump încearcă să ocolească Ucraina și Europa și să facă o înțelegere cu Rusia.
„Cred că domnul Trump ar trebui să se gândească serios la modul în care va intra în istorie. Pentru mine, ziua asta va intra în istorie drept o zi a infamie”, a mai spus Merezhko.
Steven Pifer, fost ambasadorul SUA în Ucraina în mandatul lui Bill Clinton la Casa Albă, spune că decizia de a întrerupe ajutorul este „foarte greșită”, deoarece „la un moment dat va avea un efect real pe câmpul de luptă”.
„Este o mare întrebare pentru mine. Adică, președintele Trump are tone de pârghii asupra Rusiei, dacă vrea să le folosească. El ar putea înăspri sancțiunile asupra economiei Rusiei. Ar putea colabora cu G7 pentru a confisca 300 de miliarde de dolari în active ale băncii centrale ruse și pentru a pune acești bani la dispoziția Ucrainei”, a comentat Pifer, adăugând „și pentru cineva care vorbește mereu despre arta negocierii, el (Trump) nu a făcut nimic pentru a-și spori influența asupra lui Putin”.
„El are o mulțime de pârghii, în virtutea asistenței americane acordate Ucrainei prin Zelenski, iar acum pare să forțeze și să atace dur partea greșită”, a mai spus Pifer
De asemenea, fostul ambasador american la Moscova Michael McFaul a comentat pe X: „Ipoteza mea este că Trump nu este interesat de medierea unui acord de pace între Ucraina și Rusia. El este interesat doar de reluarea relației sale cu Putin.”
„Trump oprește ajutorul militar pentru Ucraina. Cel mai rău scenariu a devenit realitate. America a aruncat Ucraina sub autobuz. Era evident că acest lucru se va întâmpla de ceva vreme, dar este încă un șoc. Multe vieți ucrainene vor fi acum pierdute pe mâna lui Putin și Trump”, a comentat pe X și Bill Browder, om de afaceri britanico-american, critic proeminent al lui Vladimir Putin. Pentru cunoscători, Browder este un reper în rândul celor care au dezvăluit public corupția de la Kremlin, afirmând la un moment dat că Putin ar fi cel mai bogat om din lume. Este, de asemenea, și autor de volume în care arată, pe baza experienței sale de afaceri în Rusia, cum fură oligarhii apropiați de Kremlin. Browder a fost la un moment dat cel mai mare investitor străin în Rusia și cel căruia i se datorează într-o măsură importantă Legea Magnitsky (Magnițki), numita așa dupa avocatul lui Browder care a murit torturat într-o închisoare din Rusia, pe când încerca să facă lumină într-un masiv caz de corupție.
„Oricât de neplăcut ar fi, lui Zelenski ar trebui să i se ofere un soi de amnistie într-o țară neutră în schimbul unei tranziții pașnice către democrație în Ucraina”, scrie și Elon Musk într-o postare pe X.
Într-un interviu pentru Fox News (companie media de orientare republicană), JD Vance, unul dintre protagoniștii scandalului din Biroul Oval, a afirmat că Zelenski a fost lipsit de respect, „manifestând un soi de misecuvinism”, precum și un „dezinteres evident” de a se angaja în procesul de pace”.
Aparent, interviul a fost acordat înainte de decizia SUA privind suspendarea ajutorului pentru Ucraina, motiv pentru care subiectul nu a fost abordat.
„Desigur, ușa rămâne deschise” în ce privește reluarea discuțiilor (dintre Trump și Zelenski) însă cu un avertisment, a mai spus Vance.
„Zelenski să fie dispus să discute serios despre pace. Nu poți veni în Biroul Oval sau oriunde altundeva și să refuzi să discuți tocmai detaliile unui acord de pace”, a mai afirmat vicepreședintele american, arătând că liderul de la Kiev s-a încăpățânat să nu discute despre pace fără garanții de securitate, discuții care ar fi urmat să aibă loc după semnarea acordului de pace.
„Când vor fi dispuși să discute despre pace, cred că președintele Trump va fi prima persoană care va răspunde la telefon”, a precizat Vance.
El a făcut și o declarație bizară cu privire la aliații europeni arătând că, de fapt, aceștia i-ar transmite „în privat” lui Trump că, de fapt, vor ca războiul să se încheie cât mai repede, în timp ce în public „se bat cu pumnii în piept că îl vor susține pe Zelenski și încă zece ani de acum încolo”.
„Sincer, nu-mi pasă ce spun europenii în public, mă interesează mai mult ce spun ei în privat. Și ar trebui să îi spună președintelui Zelenski este că acest lucru nu poate continua la nesfârșit, vărsarea de sânge, crimele, devastarea economică, pentru că este rău pentru toată lumea”, a mai spus Vance.
BBC reamintește că Donald Trump a mai făcut asta și în trecut în încercarea de a pune presiune pe Zelenski.
Mai exact, în urmă cu cinci ani, Trump a blocat asistența aprobată de Congres pentru Ucraina, în încercarea de a-l determina pe Zelenski să caute informații compromițătoare despre rivalul său de atunci, Joe Biden.
Ucraina lupta împotriva Rusiei și a separatiștilor susținuți de Rusia din 2014.
Momentul a dus la prima punere sub acuzare a lui Trump, căruia i s-a imputat abuzul de putere - fiind doar al treilea președinte american aflat în această situație. Trump a fost însă achitat de către Senatul SUA, declarația lui Zelenski potrivit căruia nu a existat șantaj sau presiune din partea liderului american jucând un rol decisiv.
Detalii despre ajutorul militar acordat Kievului de către SUA. Institutul Kiel, think tank cu sediul în Germania, care urmărește sprijinul acordat Ucrainei, a calculat că Statele Unite au cheltuit 119,7 miliarde de dolari (94,3 miliarde de lire sterline) pe ajutor între ianuarie 2022 și decembrie 2024.
Alții au ajuns la o cifră mai mare - dar cu o definiție mai largă a ceea ce au luat în calcul în privința cheltuielilor pentru Ucraina.
Departamentul american al Apărării a furnizat o cifră care ia în considerare toate cheltuielile pentru Operațiunea Atlantic Resolve - un răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
Acesta spune că 182,8 miliarde de dolari au fost „alocate”, sumă care acoperă, de fapt, pregătirea militară a SUA în Europa și refacerea stocurilor de apărare ale SUA.
Oricum ar fi, ambele sume sunt considerabil mai mici decât a afirmat Donald Trump și propaganda care-l acompaniază, adică în jur de 350 de miliarde de dolari.
BBC a transmis către Casa Albă întrebări despre afirmația cu privire la cele 350 de miliarde de dolari pe care noua administrația a susținut că le-ar fi acordat Ucrainei. Nu a primit încă nicio explicație oficială care să indice pe ce se bazează aceasta.
Statele Unite sunt, într-o oarecare măsură, cel mai mare donator individual pentru Ucraina. Însă statele europene au cheltuit împreună mai mulți bani decât Statele Unite, potrivit Institutului Kiel.
Sumele calculate includ ajutorul direct din partea Uniunii Europene, dar și ele din acordurile bilaterale ale țărilor europene, atât din interiorul, cât și din afara UE. Aceasta include ajutor militar, financiar și umanitar.
Astfel, între 24 ianuarie 2022 și sfârșitul anului 2024, Europa în ansamblu a cheltuit undeva la 138,7 miliarde de dolari pentru Ucraina. În aceeași perioadă, Statele Unite au cheltuit 119,7 miliarde de dolari, potrivit datelor analizate de Institutul Kiel.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a prezentat un argument similar, adăugând Canada în calculele sale.
Rutte a declarat în februarie 2025: „În 2024, aliații NATO au furnizat Ucrainei peste 50 de miliarde de euro în asistență de securitate - aproape 60% din această sumă provenind din Europa și Canada”.