Statele Unite se pregătesc să ridice o parte din sancțiunile impuse Rusiei. Departamentul de Stat și Trezoreria elaborează o listă de sancțiuni care ar putea fi anulate/ușurate. Pe ea s-ar putea afla și oligarhi fideli regimului de la Kremlin


Statele Unite se pregătesc să ridice o parte din sancțiunile impuse Rusiei. Departamentul de Stat și Trezoreria elaborează o listă de sancțiuni care ar putea fi anulate/ușurate. Pe ea s-ar putea afla și oligarhi fideli regimului de la Kremlin

Statele Unite elaborează un plan pentru a acorda Rusiei o eventuală ușurare a sancțiunilor la care este supusă în prezent, în timp ce președintele Donald Trump încearcă să restabilească relațiile cu Moscova și să oprească războiul din Ucraina, au declarat pentru Reuters mai multe surse oficiale familiarizate cu această chestiune.

Pe de altă parte, SUA au decis oprirea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina. Traian Băsescu avertizase anterior: „Fără sprijinul SUA, va fi vorba de o capitulare. Dacă ăsta e obiectivul, el se va atinge. Problema e că, după înfrângerea Ucrainei, urmăm noi”

Casa Albă a cerut Departamentelor de Stat și Trezoreriei să elaboreze o listă de sancțiuni care ar putea fi ușurate și pe care oficialii americani să o discute cu reprezentanți ai Moscovei în zilele următoare, ca parte a întâlnirilor mai ample ale administrației Trump cu reprezentanții lui Putin care ar urmări în primul rând îmbunătățirea relațiilor diplomatice și economice dintre cele două țări, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Administrația elaborează în prezent o propunere de ridicare a sancțiunilor impuse anumitor entități rusești și persoane, inclusiv unor oligarhi ruși fideli tiranului de la Kremlin.

Nu este clar ce ar urma să solicite în mod specific Washingtonul în schimbul unei eventuale reduceri a sancțiunilor.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume și, dacă sancțiunile americane asupra sistemului său energetic ar fi relaxate, ar putea contribui la prevenirea creșterii prețurilor carburanților în cazul în care Trump ar lua măsuri drastice împotriva exporturilor de petrol din Iran, membru OPEC, arată Reuters.

Casa Albă, Departamentul de Stat, Departamentul Trezoreriei și ambasada Rusiei la Washington nu au dorit să comenteze aceste informații. 

Kremlinul a apreciat, anul trecut, relațiile sale cu Washingtonul ca fiind „sub zero” în timpul administrației lui Joe Biden, fostul lider democrat care a sprijinit Ucraina cu armament și a impus sancțiuni dure Rusiei pentru invazia la scară largă din 2022.

Dar Trump, care a promis un sfârșit rapid al războiului, a răsturnat rapid această abordate și a deschis, imediat după instalarea la Casa Albă, discuțiile cu Moscova, începând cu un apel telefonic către președintele rus Vladimir Putin pe 12 februarie, urmat la scurt timp de întâlniri între oficiali americani și ruși în Arabia Saudită și Turcia.

Sancțiunile SUA împotriva Moscovei (după februarie 2022) au inclus măsuri menite să limiteze veniturile din uriașa industrie petrolieră și de gaz a Rusiei și să slăbească capacitatea acesteia de a finanța războiul cu Ucraina.

Guvernele occidentale în coordonare cu Washingtonul au impus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru exporturile de petrol ale Rusiei. De asemenea, chiar înainte de a părăsi Casa Albă, Biden a impus Moscovei unele dintre cele mai dure sancțiuni de la începutul invaziei, vizând două mari companii petroliere rusești, precum și directori, comercianți, furnizori de servicii petroliere și asigurători ruși. Sancțiunile impuse de Biden au vizat (și vizează încă), de asemenea, o rețea obscură de comercianți care doresc să expedieze și să vândă petrol rusesc și 183 de nave, inclusiv petrolierele „flotei fantomă” pe care Rusia le utilizează pentru a evita embargoul occidental asupra exporturilor de petrol.  Furnizorii de asigurări Ingosstrakh și Alfastrakhovanie au fost, de asemenea, menționați în sancțiuni. Cei doi asigurători acoperă majoritatea navelor care furnizează petrol rusesc Indiei, care a devenit cel mai mare cumpărător al țării de când Rusia a fost izolată de piețele europene din cauza războiului. Sancțiunile americane aveau menirea de a forța rafinăriile indiene să evite acceptarea petrolului rusesc în petroliere sancționate sau asigurate de firme sancționate, relata Reuters la 10 ianuarie.

În ianuarie, Trump a amenințat că va spori sancțiunile împotriva Rusiei dacă Putin nu va fi dispus să negocieze încetarea războiului din Ucraina. Dar, mai recent, oficialii administrației Trump au recunoscut în mod deschis posibilitatea de a relaxa sancțiunile împotriva Moscovei.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat, în cursul unui interviu acordat Bloomberg Television pe 20 februarie, că Rusia ar putea obține avantaje economice, în funcție de modul în care va aborda negocierile în următoarele săptămâni. Iar Trump însuși a declarat reporterilor la 26 februarie că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi relaxate „la un moment dat”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.