Joi, 23 ianuarie, la prânz, Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție care condamnă arestarea și detenția scriitorului Boualem Sansal, solicitând ferm eliberarea sa imediată și necondiționată.
Scriitorul în vârstă de 75 de ani, care este spitalizat în mod regulat, a fost reținut în urmă cu 70 de zile în Algeria. Toate grupurile politice ale Parlamentului (PPE, S&D, Renew, Verzii/ALE, ECR, Patrioții, ENS, Stânga) și-au unit forțele pentru a cere eliberarea imediată a scriitorului franco-algerian: rezoluția a fost adoptată cu 533 de voturi pentru, 24 împotrivă și 48 de abțineri din partea celor 605 deputați prezenți, transmite Le Figaro.
În ciuda acestei unanimități covârșitoare, unii membri ai grupului „Stângii” au votat împotrivă sau s-au abținut. Contactat de Le Figaro, François-Xavier Bellamy de la PPE (Partidul Popular European) a declarat că șapte eurodeputați de stânga s-au abținut sau au votat împotriva eliberării scriitorului, victimă a unui abuz incalificabil.
„Astăzi, eurodeputații de stânga, din fericire în minoritate, au ales să voteze împotriva unei rezoluții care cere eliberarea lui Boualem Sansal, preferând să acționeze ca proxeneți ai regimului algerian care l-a luat ostatic, în ciuda vârstei și a stării sale de sănătate”, a declarat François-Xavier Bellamy pentru Le Figaro, revoltat de abținerile și opoziția colegilor săi din Parlamentul European. El i-a indicat pe eurodeputații de la „La France Insoumise” (LFI - Franța Nesupusă, formațiune înființată de Jean-Luc Mélenchon), precizând că ”încă o dată, eurodeputații LFI se descalifică definitiv în materie de drepturi fundamentale!”
Textul adoptat de Parlamentul European „condamnă arestarea și detenția lui Boualem Sansal și solicită eliberarea sa imediată și necondiționată”.
Acesta condamnă, de asemenea, arestările „tuturor celorlalți activiști, deținuți politici, jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și alte persoane deținute sau condamnate” pentru „exercitarea dreptului lor la libertatea de opinie și de exprimare”. Pe lângă solicitarea organizării unei misiuni medicale pentru a evalua starea de sănătate a scriitorului, Parlamentul European solicită autorităților algeriene „să revizuiască toate legile represive care limitează libertățile”, precum și „independența justiției, pentru a proteja libertatea presei”.
Plăţile viitoare ale fondurilor UE ar trebui să ţină cont de progresele înregistrate în ceea ce priveşte respectarea statului de drept şi a libertăţii de exprimare, adaugă rezoluţia.
Cazul scriitorului, care a devenit cetăţean francez naturalizat în 2024, a înrăutăţit relaţiile deja furtunoase dintre Franţa şi fosta sa colonie.
Boualem Sansal este încarcerat în Algeria de la jumătatea lunii noiembrie şi este judecat în temeiul articolului 87 bis din Codul penal, care pedepseşte "ca act terorist sau subversiv, orice act care vizează siguranţa statului, integritatea teritoriului, stabilitatea şi funcţionarea normală a instituţiilor".
Potrivit RFI, Boualem Sansal a fost foarte critic la adresa regimului algerian care îl acuză de «delir revizionist» scrie agenţia de presă algeriană APS. Aceasta afirmă Franţa că «apără un negaţionist care repune în cauză existenţa, independenţa, Istoria, suveranitatea şi frontierele Algeriei». Agenţia de presă se referea la declaraţiile făcute de Sansal în octombrie.
Într-un interviu acordat publicaţiei extremiste de dreapta Frontières, acesta afirmase că o parte din vestul Algeriei, care include oraşul Oran, aparţinea Marocului înaintea colonizării francezilor. Afirmaţia a provocat furie mare în Algeria.
Ziarul proguvernamental de la Alger El Moudjahid relata că scriitorul este acuzat de mai multe lucruri printre care «atac la integritatea, unitatea naţională şi instituţiile statului».
De partea ei, televiziunea publică algeriană a difuzat un documentar intitulat «Servitorii agendelor occidentale şi marocane» în care se afirmă, printre altele, că «Boualem Sansal nu este decât un agent sub acoperirea de scriitor pe care morala şi cultura nu au reuşit să-l educe».
Arestarea şi încarcerarea lui Boulem Sansal survine într-un context tensionat al relaţiilor franco-algeriene după ce, în vară, Parisul a sprijinit planul de autonomie al Marocului privind Sahara occidentală, teritoriu revendicat atât de Algeria cât şi de Maroc.
Boualem Sansal, fost înalt funcţionar în ministerul algerian al Industriei, a trăit dintotdeauna nu departe de capitala Alger fără să fie îngrijorat de autorităţile locale. Dealtfel, Le Monde ne reaminteşte că scrierile sale nu sunt interzise în Algeria. Autorul a căpătat de abia acum câteva luni cetăţenia franceză şi, din spusele unui amic al său, dorea să se instaleze în Franţa, Algeria devenind în opinia lui «prea sufocantă». O ţară în care, iată deci, scriitorul devine un nou deţinut de opinie, al 219-lea potrivit unei numărători făcute de Zaharia Hannache, apărător al drepturilor omului refugiat în Canada.
În limba română, la editura Humanitas, au apărut trei dintre volumele lui Boualem Sansal, printre care și „2084. Sfârșitul lumii”, roman tradus în 25 de țări, premiat cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015 și desemnat drept cea mai bună carte a anului de către revista Lire.
Potrivit biografiei de pe siteul editurii, Boualem Sansal s-a născut la 15 octombrie 1949 la Teniet el Had din Algeria. După ce a absolvit, în 1972, l’École Nationale Polytechnique d’Alger, a fost asistent și cercetător în cadrul acesteia. A obținut titlul de doctor în economie. În 1996 a fost numit director general la Ministerul Industriei, dar în 2003 a fost concediat pentru atitudinea sa critică față de putere.
Debutează în 1999, la Gallimard, cu Le Serment des barbares (Premiul pentru primul roman și Premiul Tropiques). Au urmat romanele: L’Enfant fou de l’arbre creux (2000; Premiul Michel-Dard, 2001), Dis-moi le paradis (2003), Harraga (2005). În 2008 a apărut Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller (Le village de l’Allemand ou Le journal des frères Schiller; Humanitas Fiction, 2018; Marele premiu RTL-Lire, Marele premiu pentru roman al Societății Oamenilor de Litere din Franța, Premiul Nessim Habif al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, Premiul Louis-Guilloux), urmat de Rue Darwin (2011; Premiul romanului arab, 2012), 2084. Sfârșitul lumii (2015; 2084. La fin du monde; Humanitas Fiction, 2016; Marele premiu al Academiei Franceze) și Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu (Le train d’Erlingen ou La métamorphose de Dieu, 2018; Humanitas Fiction, 2020; selecționat la Premiul Interallié și la Premiul Fnac pentru roman). Boualem Sansal a mai publicat povestiri și mai multe volume de eseistică. În 2011 a primit Premiul Păcii acordat de Uniunea Librarilor Germani pentru modul în care „critică deschis situația politică și socială din țara sa“, în 2012 statul francez i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 2013 Academia Franceză i-a decernat Marele premiu pentru Francofonie etc. Locuiește în Algeria, în orașul Boumerdès.