VIDEO. Tenebrosul israelian Tal Hanan confirmă în parte dezvăluirile Elenei Lasconi: a fost în România și are „clienți” aici


VIDEO. Tenebrosul israelian Tal Hanan confirmă în parte dezvăluirile Elenei Lasconi: a fost în România și are „clienți” aici

Tal Hanan, israelianul despre care se spune că este „omul care ucide adevărul”, printr-o implicare manipulatoare, cu ajutorul unor elaborate operațiuni de hacking și mii de conturi false (pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram şi YouTube), în numeroase campanii electorale, a confirmat parțial, pentru Digi24, afirmațiile Elenei Lasconi, lidera USR și candidata formațiunii la Cotroceni.

Mai exact, Hanan a admis că s-a aflat la un moment dat în România, unde s-a întâlnit și a vorbit cu diverși „clienți”, dar a refuzat să divulge cine sunt aceștia și dacă printre ei se află și Mircea Geoană.

„Confirm că am fost în România în vacanță. Este o țară minunată, cu oameni minunați. M-am întâlnit și am vorbit cu oameni, dar nu discutăm despre clienți”, a spus Tal Hanan în discuția avută cu reporterii Digi24.ro, întrebat dacă s-a întâlnit cu Mircea Geoană sau dacă lucrează cu candidatul independent în contextul alegerilor prezidențiale. Deci răspunsul lui Hanan arată destul de limpede că acesta se referă la persoanele întâlnite în România cu termenul (destul de neechivoc) de „clienți”.

Miercuri seară, în timp ce Mircea Geoană se afla într-o emisiune electorală la Antena 3, Elena Lasconi a distribuit pe pagina sa publică de Facebook mai multe imagini în care apăreau Tal Hanan și Mircea Geoană, în același loc, dar la momente diferite (deci nu împreună) cu următorul comentariu:

„Omul cu care Mircea Geoană susține că nu s-a întâlnit este Tal HANAN, alias Jorge, deconspirat în urma unei investigații jurnalistice internaționale ca fiind în spatele unor operațiuni de manipulare a alegerilor în zeci de state din lume, prin intermediul fake news, a fermelor de troli și operațiuni în social media menite să decredibilizeze candidați.

Tal HANAN este israelian, fost membru al forțelor speciale israeliene.

Una dintre fotografii îl arată pe Tal HANAN în fața sediului Institutului Aspen din București, la care Mircea Geoană este președinte fondator. O altă fotografie probează că Mircea Geoană este prezent în același loc, împreună cu apropiata sa, deputat PSD. A treia fotografie este o captură din Google Street View din fața Institutului Aspen.

Acestea sunt faptele, datele, informațiile. Explicațiile sunt la Mircea Geoană!”.

O investigație publicată în 2023 de entități media din mai multe țări occidentale și din Israel a expus mecanismul grupării „Echipa Jorge (Team Jorge)”, care s-ar fi implicat în peste 30 de runde de alegeri de pe glob, și în spatele căreia se află Tal Hannan. 

„Suntem una dintre cele mai mari companii care se ocupă cu campaniile pe glob, avem propria tehnologie și o experiență globală vastă. Lăsând la o parte demonizarea din mediul online, ținem cont de aspectele legale relevante din fiecare jurisdicție în care lucrăm”, afirmau oameni din echipa lui Hannan, care au precizat că nu se implică în politicile SUA, Israelului și Rusiei.

Mircea Geoană a negat vehement că s-a întâlnit vreodată cu Hanan sau că l-ar cunoaște.

Înainte de ședința de Guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că știe și el despre existența unei clădiri cu foarte multe servere în București, arătând că ar fi vorba despre pe așa-zise ferme de boți sau de troli care să influențeze campania lui Mircea Geoană pe rețelele sociale, mai exact să creeze postări care să îi aducă un plus valoare în campanie. Liderul PSD a declarat că instituțiile statului ar trebui să verifice dacă această situație este legală și a precizat că a transmis celor care se ocupă această informație. Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să se sesizeze și să facă verificări cu privire la această situație, a adăugat Ciolacu.

Echipa de campanie a lui Geoană a trimis, miercuri, către presă și următorul comunicat:

„Candidatul independent Mircea Geoană a clarificat în direct aseară că acuzațiile doamnei Elena Lasconi sunt complet false. Nu îl cunoaște și nu a existat nici o întâlnire între candidat cu persoana indicată. Din păcate pentru decența dezbaterii prezidențiale, Elena Lasconi a fost intoxicată și a distribuit fără discernământ un fake-news grosolan. Ne așteptam ca un fost prezentator TV să nu genereze falsuri în campania electorală și să nu prezinte cu lejeritate false investigații de pe google maps drept certitudini.

Aceste intoxicări servite sunt nedemne de un candidat care vrea să fie președintele României și reflectă doar disperare. 

Mircea Geoană este cel mai atacat candidat în această campanie, dar s-a ajuns prea jos. Mircea Geoană este ținta numărul unu a unei campanii agresive de discreditare la care, din păcate, s-a alăturat și o competitoare electorală. 

Cetățenii românii văd acum cu ochii lor rezultatele milioanelor de euro aruncate în campanii de defăimare la adresa lui Mircea Geoană, finanțate de partidele politice sau de fugari apropiați de Rusia.  Discreditarea singurului candidat care îl poate învinge pe Marcel Ciolacu face doar jocul lui Marcel Ciolacu și al AUR”.

Cine este, de fapt, Tal Hanan?

Este un om de afaceri din Israel conectat cu compania Demoman International, care are legătură cu Ministerul Apărării din Israel și care, potrivit dezvăluirilor de presă, a oferit servicii de hacking și ar fi fost implicată în campanii de dezinformare în țări din Europa, America, Africa și Asia.

Dezvăluirile privind presupusele servicii de influențare & manipulare a alegerilor din diferite zone ale lumii pe care le oferă Hanan au fost făcute de o echipă de jurnaliști coordonată de organizația non-profit franceză Forbiden Stories.

Ancheta a fost realizată de peste 100 de reporteri de la zeci de publicații internaționale, printre care The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El País și Haaretz.

În timpul documentării, Tal Hanan, fost agent al forțelor speciale israeliene, în vârstă de 51 de ani, care acum lucrează în domeniul privat, folosind adesea pseudonimul „Jorge”, a declarat, vorbind cu reporteri sub acoperire care au pretins că sunt interesați de serviciile sale, că s-a implicat în „33 de alegeri prezidențiale, dintre care 27 au avut succes”.

În mai mult de şase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan şi echipa lui au vorbit despre modul în care ar putea aduna informaţii despre rivali, inclusiv prin utilizarea tehnicilor de hacking pentru a accesa conturile Gmail şi Telegram. Ei s-au lăudat că au plantat materiale în surse de ştiri legitime, care sunt apoi amplificate de software-ul de gestionare a roboţilor Aims. O mare parte din strategia lor pare să se concentreze pe sabotarea campaniilor rivale: echipa a pretins chiar că a trimis o jucărie sexuală livrată prin Amazon la domiciliul unui politician, cu scopul de a-i da soţiei sale falsa impresie că acesta are o aventură.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.