Președintele Zelenski a decorat mai mulți militari originari din nordul Bucovinei. Eroii Brigăzii bucovinene 82 separată de asalt aeropurtată participă cu succes la operațiunea ofensivă din regiunea rusă Kursk


Președintele Zelenski a decorat mai mulți militari originari din nordul Bucovinei. Eroii Brigăzii bucovinene 82 separată de asalt aeropurtată participă cu succes la operațiunea ofensivă din regiunea rusă Kursk

Președintele Zelenski a înmânat distincții de stat mai multor militari nord-bucovineni din cadrul unităților participante la operațiunea ofensivă de autoapărare din regiunea rusă Kursk. În particular, președintele Ucrainei a ținut să-i decoreze pe militarii Brigăzii bucovinene 82 separată de asalt aeropurtată, una dintre cele mai bine pregătite și dotate unități militare ucrainene.

Zelenski a venit personal în regiunea ucraineană Sumî, acolo unde se află postul de comandă al Brigăzii nord-bucovinene, pentru a-i saluta și decora pe eroii care efectuează misiuni de luptă în regiunea Kursk (video AICI)

“Operațiunea din Kursk a contribuit la motivarea celor care ne oferă pachete de sprijin – partenerii noștri. De aceea a fost posibil un nou val de sprijin, a fost foarte important și probabil că nici nu înțelegeți pe deplin cât de mult ați ajutat la această decizie specială”, a explicat Zelenski în fața militarilor nord-bucovineni, scrie promin.cv.ua (detalii AICI).

Zelenski a audiat un raport al comandantului Brigăzii cu sediul principal la Cernăuți (detalii AICI), eroul Ucrainei, Dmytro Voloshyn, privind situația operațională din zona de responsabilitate a brigăzii, îndeplinirea sarcinilor de luptă și interacțiunea cu unitățile aferente. 

De asemenea, Voloshyn i-a raportat președintelui cu privire la experiența brigăzii în utilizarea sistemelor electronice de război, a dronelor de recunoaștere și FPV, precum și în lupta împotriva dronelor rusești. Voloshyn a reiterat, de asemenea, despre importanța aprovizionării brigăzii cu echipamente și muniție, despre dotare și instruire.

Zelenski a înmânat următoarele distincții de stat militarilor din cadrul unității nord-bucovinene participante la operațiunea ofensivă de autoapărare din regiunea rusă Kursk: Ordinul Bohdan Khmelnytsky, clasa I și a III-a, și Ordinul “Pentru curaj”, clasa a III-a. 

“Vreau să vă mulțumesc personal pentru operațiunea Kursk. Vă rog să transmiteți recunoștința mea tuturor comandanților, sergenților, tuturor soldaților și camarazilor dumneavoastră de arme. În timpul unui război lung, nu este vorba doar de motivarea personalului. Întreaga lume trebuie să fie motivată și convinsă că ucrainenii pot fi mai puternici decât inamicul”, a conchis șeful statului.

Istoria uneia dintre cele mai puternice brigăzi ucrainene

Brigada bucovineană 82 separată de asalt aeropurtată (82 окрема десантно-штурмова Буковинська бригада)  a luat ființă în anul 2023, fiind formată pe baza Grupului Tactic al Batalionului 3 al Brigăzii 80 de Asalt aeropurtată din Cernăuți. La 15 august 2023 a devenit cunoscut faptul că, la câteva zile distanță de la înființare, brigada își începea participarea în război, iar prima sa misiune de luptă a fost Bătălia de la Robotyn. Începând cu august 2024, brigada nord-bucovineană este una dintre unitățile de bază participante la ofensiva strategică de autoapărare în regiunea rusă Kursk, scrie molbuk.ua (detalii AICI). 

Anterior, primarul Cernăuțiului – l-am numit pe Roman Klichuk – a anunțat că președintele Zelenski l-a decorat pe colonelul nord-bucovinean Dmytro Voloshyn, comandant al Brigăzii bucovinene 82 separată de asalt aeropurtată, cu titlul de Erou al Ucrainei și Ordinul Steaua de Aur. 

“Felicitările mele sincere lui Dmytro pentru distincția binemeritată și cu ocazia Zilei apărătorilor Ucrainei! Continuăm să fim mândri de soldații noștri care conduc cu încredere Ucraina spre victorie!”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul Cernăuțiului (detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.