Senatoarea penelistă de Prahova Roberta Anastase a fost răsplătită, marți, de PNL cu o sinecură grasă - membru în Consiliul de Administrație al BNR, funcție pentru care a fost votată de colegii parlamentari de la PSD și PNL fără să fie audiată.
Singurii care au incomodat-o cât de cât pe liberala avidă de funcții publice, la votul din Parlament, au fost un scaun cu personalitate care a răsturnat-o cu zgăibăracele în sus și întrebarea din partea presei despre diferența dintre Robor și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
Sinecurile bănoase au însă o lungă tradiție în familia Anastase, tatăl și mai apoi fiica ocupând toată viața lor activă funcții și demnități publice plătite cu sume colosale, indiferent de regimurile sau partidele care s-au aflat la conducerea țării.
Pe tovarășul Cornel Anastase, schimbarea de regim din decembrie 1989 l-a găsit director la uzinele 1 Mai din Ploiești, un colos comunist care număra nu mai puțin de 11.000 de muncitori. Miile de muncitori au simțit imediat vântul schimbării și au vrut să se alăture protestelor care cuprindeau întreaga țară în dimineața de 22 decembrie. Directorul Anastase a rămas însă până în ultima clipă obedient sistemului ticălos, ordonând sudarea porților uzinei astfel încât muncitorii să nu poată părăsi incinta.
Unii dintre ei au povestit ulterior pentru presă că la fabrică au fost chemate de urgență unităţi de Miliţie şi de Securitate şi trei maşini de pompieri. „Misiunea era condusă de maiorul Dumitru Costea. S-au tras focuri de avertisment (în plan vertical), iar muncitorii au fost şicanaţi cu jeturi de apă, aşa că s-au răspândit şi au sărit gardurile. Toţi aveau în minte un singur lucru: să se îndrepte către centrul oraşului”, relatează un articol publicat de Adevărul. Detalii AICI.
Deși a sabotat revolta muncitorilor ploieșteni din decembrie 1989 și, în mod natural, ar fi trebuit să ajungă un marginalizat, securiștii care au preluat puterea i-au întins o mână importantă de ajutor vechiului tovarăș Anastase pentru care economia de tranziție a fost o etapă de câștiguri financiare extraordinare (de la stat).
În 2012, când a ajuns din nou în atenția presei pentru că fiica sa ocupa funcția de președintă a Camerei Deputaților, tovarășul Cornel era consilier al directorului CONPET SA Ploiești (companie de stat) cu un salariu de 35.000 de lei pe lună (în martie 2012), care însă se mărea de la o lună la alta.
Parcursul fostului director comunist al uzinei 1Mai din Ploiești ar fi fost următorul, potrivit unor articole din anii 2000-2020: a devenit subprefect de Prahova în 1994, pe vremea guvernării Văcăroiu. A trecut pe la ApR, formațiunea desprinsă din PDSR și condusă de securistul Teodor Meleșcanu, iar după alegerile din anul 2000, tovarășul director și-a urmat fiica în PD, condus de turnătorul de Securitate Traian Băsescu. În 2002 este uns director comercial la Petrotrans, care, ulterior, a fuzionat cu Conpet, iar din funcția bănoasă ocupată în cadrul acesteia din urmă nu a fost în stare să-l urnească nici guvernarea Ponta, deși i-a transmis în mod expres directorului să-l elibereze din funcție.
În 2017, Rise Project dezvăluia că cenzorul firmei Conti SA – o firmă care în Prahova era abonată la contract cu statul la acel moment, indiferent că statul era PSD sau PDL – „este domnișoara Liliana Petrescu, 34. Liliana e fiica cea mică a lui Petre Petrescu, ultimul șef al Securității Prahova și, mai târziu, director la Petrotrans pe timpul lui Adrian Năstase. Acolo, Petrescu-senior l-a avut consilier și adjunct pe prietenul său de-o viață, Cornel Anastase. Adică, pe tatăl Robertei Anastase, șefa PDL Prahova. Semnificativă în biografia lui Petre Petrescu este și consilierea lui Sebastian Ghiță, prin firma Liprest Consultanță din București. Petrescu-senior a murit de curând. Liliana, fiica lui, face afaceri cu rechinii imobiliari din București și figurează în istoricul firmei care ridică mașini parcate incorect în sectorul 4 din Capitală – fieful primarului “Piedone”.” (detalii AICI)
Absolventă de Sociologie și Asistență Socială, fosta fesenistă Roberta Anastase (s-a înscris în FSN încă de la începutul anilor 1990, pe care l-a părăsit apoi pentru PD-ul lui Petre Roman) va ateriza în prima funcție publică în vara lui 2000, când va deveni, fără niciun fel de experiență sau studii în domeniu, „consilier al ministrului Transporturilor”. La acea vreme ministru era Traian Băsescu, urmat la scurtă timp în funcție de Anca Boagiu (aflată și ea în prezent tot într-o sinecură fabuloasă, reîmprospătată recent pentru încă patru ani, respectiv în CA al falimentarei TAROM). După numai opt ani de la primul contact cu aparatul de stat, fiica tovarășului Anastase ajunge, la doar 32 de ani, prima președintă a Camerei Deputaților din istoria României, funcție din care a fost acuzată (de către actualii colegi, respectiv de pesediști) că a fraudat votul pentru Legea pensiilor.
Despre cariera Robertei Anastase, impulsionată puternic și de conexiunile tovarășului Cornel cu poliția politică a regimului comunist, scrie și activistul Valeriu Nicolae într-o postare pe Facebook, încheiată cu singura concluzie logică: „Copiii securiștilor noștri sunt șefii copiilor noștri”.
„Roberta Anastase are de la 15 ani carnet de partid. La 18 ani lucra pentru un ONG condus de un securist, fost profesor pentru cadrele Securității și conducătorii comuniști. Om care va avea legături senzaționale cu liderii politici de după Revoluție indiferent dacă erau de stânga sau de dreapta. Omul va ajunge să fie un mare sfătuitor al premierilor, deontolog citat la greu de o mulțime de jurnaliști și invitat de onoare la tot felul de evenimente selecte.
Tatăl Robertei a fost directorul uzinelor 1 Mai din Ploiești în timpul comuniștilor. Legăturile tatălui cu securitatea nu sunt discutabile acesta devenind și subprefect în timpul democrației noastre minunate. Conform CV-ului Roberta în timp ce făcea facultatea de sociologie la 20 de ani era și director general la o „societate comercială”. Nu ne spune care că doar fata e bine antrenată. Retrogradează și la 23 de ani o găsim fiind doar directoare de Relații Publice la altă „societate comercială” secretă.
Ca proaspătă absolventă de Sociologie, se angajează consilier de ministru al Transporturilor și apoi expert parlamentar, căci cele 5 luni în cabinetul ministrului o fac, firesc, expertă.
Mai are o perioadă de doi ani de director general la faimoasa firmă „societate comercială” și la 28 de ani este deja deputată în Parlamentul României. Ca șefă a Parlamentului l-a nominalizat pe Oprea la Comisia de Control a SRI. Are 20 de ani de Parlament și nu știe practic să facă nimic în afară de gargară.
De ieri este în conducerea Băncii Naționale a României. Pusă acolo de PNLPSDUDMR. Copiii securiștilor noștri sunt șefii copiilor noștri.” (Valeriu Nicolae/Facebook)
Întrebat de ce a ales-o pe senatoarea Anastase pentru boardul BNR, având în vedere habarnismul în domeniu al acesteia, liderul PNL, prezidențiabilul Nicolae Ciucă, a răspuns că „are expertiză… în alte domenii”. Este destul de evident în care.