ALERTĂ! Pentru prima dată în istorie, Japonia trage focuri de avertisment către o aeronavă care-i încalcă spațiul aerian. Cumva previzibil, avionul cu pricina era unul rusesc


ALERTĂ! Pentru prima dată în istorie, Japonia trage focuri de avertisment către o aeronavă care-i încalcă spațiul aerian. Cumva previzibil, avionul cu pricina era unul rusesc

Forțele de Autoapărare Aeriene ale Japoniei au tras luni focuri de avertisment către o aeronavă care i-a încălcat spațiul aerian, ceea ce marchează o premieră în istorie. A fost vorba despre un avion rusesc, care a violat în mod repetat spațiul aerian japonez, potrivit publicațiilor Yomiuri Shimbun și Kyodo News.

Acest incident s-a produs pe fundalul relațiilor din ce în ce mai tensionate dintre Japonia și Rusia. Deteriorarea relațiilor vine inclusiv ca urmare a invaziei la scară largă pe care Rusia a declanșat-o în februarie 2022 asupra Ucrainei. În acest context, Japonia s-a aliniat cu națiunile occidentale în ceea ce privește impunerea de sancțiuni economice contra Rusiei. 

Luni după-amiază, un avion rusesc de patrulă IL-38 a intrat de 3 ori în spațiul aerian japonez, deasupra Insulei Rebun din nordul Hokkaido, a raportat Ministerul Apărării al Japoniei. Ca răspuns, avioanele de luptă japoneze au fost ridicate de la sol, iar ulterior au lansat rachete de semnalizare drept avertisment, a informat ziarul japonez Yomiuri Shimbun.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Japoniei, Yoshimasa Hayashi, a anunțat luni seară încălcarea spațiului aerian, catalogând-o ca fiind "extrem de regretabilă" și lansând un apel către Rusia de a preveni astfel de incidente în viitor. 

Prim-ministrul Fumio Kishida i-a instruit pe oficiali să răspundă incidentului "ferm și calm" în timp ce colaborează strâns cu SUA și alte națiuni aliate. 

Utilizarea focurilor de avertisment marchează o escaladare a modului în care Japonia răspunde în raport cu încălcările spațiului aerian. 

Încălcarea spațiului aerian vine, totodată, într-un moment în care Japonia și Statele Unite au convenit să îmbunătățească producția comună în domeniul apărării, concentrându-se în special pe aprovizionarea Ucrainei cu echipamente critice de apărare pe fondul invaziei rusești în curs de desfășurare. 

Această colaborare are de asemenea scopul de a consolida alianța defensivă Japonia-SUA, date fiind preocupările crescânde privitoare la activitățile militare ale Chinei și Rusiei în regiunea Indo-Pacific.

Explicația imaginii din deschidere: aeronava militară rusă care a încălcat astăzi spațiul aerian japonez

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.