VIDEO Succes major al forțelor ucrainene: unul din cele mai avansate avioane de luptă ruse, doborât deasupra Mării Negre


VIDEO Succes major al forțelor ucrainene: unul din cele mai avansate avioane de luptă ruse, doborât deasupra Mării Negre

Un avion rusesc Su-30SM a fost distrus deasupra Mării Negre cu o rachetă lansată dintr-un sistem portabil de apărare antiaeriană, în cadrul unei operațiuni efectuate de militarii unei unități speciale din cadrul Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina.  



Avionul de luptă aparținea Regimentului 43 Separat de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, unitate care are baza pe aerodromul Saki din Crimeea ocupată.

Rușii au raportat că, după ce au pierdut contactul cu avionul lor pe 11 septembrie 2024 (în jurul orei 5 dimineața), au lansat trei ore mai târziu o operațiune majoră de căutare și salvare care a implicat un avion An-26, precum și elicoptere Mi-8 și Ka-27.

După-amiază, militarii ruși angajați în căutare au raportat comandamentului că au descoperit o pată distinctivă de combustibil de aviație în mare, la 70 de kilometri nord-vest de Capul Tarkhankut, iar apoi au văzut și epava avionului Su-30SM doborât.  

Modelul Su-30SM e unul din cele mai moderne avioane din flota rusă, fiind capabil să transporte o încărcătură de până la 8 tone de arme avansate. Avionul poate fi înarmat cu o mitralieră, bombe, rachete aer-aer și rachete supersonice Oniks (Yakhont) anti-navă și de atac terestru. Oniks are o rază de acțiune operațională de 120 km până la 300 km, în funcție de altitudine. Aeronava poate ataca ținte aeriene, terestre și navale prin desfășurarea de arme aer-aer și aer-sol ghidate la bord. Poate fi echipată cu armament antisuprafață, cum ar fi rachete și capsule de rachete, pentru a efectua operațiuni de atac terestru.

Varianta distrusă de forțele ucrainene are un cost de aproximativ 50 milioane dolari. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.