Trump, pus din nou sub acuzare în cazul federal de interferență electorală


  • ACP
  • Aug 28, 2024 12:34
  • 486
Trump, pus din nou sub acuzare în cazul federal de interferență electorală

O acuzație revizuită împotriva prezidențiabilului republican Donald Trump a fost depusă marți de procurori, pentru presupusa încercare a fostului președinte de a anula alegerile americane din 2020 după ce a pierdut în fața lui Joe Biden, tentativă ce a culminat cu atacul din ianuarie asupra Capitoliului.  

Mai exact, un juriu federal a emis punerea sub acuzare a lui Donald Trump în baza acelorași patru capete de acuzare din luna august a anului trecut: conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale, obstrucționarea și încercarea de obstrucționare a unei proceduri oficiale și conspirație împotriva drepturilor.

Noua punere sub acuzare ia însă în considerare o hotărâre recentă a Curții Supreme potrivit căreia un fost președinte beneficiază de imunitate extinsă în fața urmăririi penale și care a interzis guvernului să folosească în urmărirea sa anumite "acte oficiale" pe care Trump le-a făcut în calitate de președinte. Din rechizitoriu au dispărut, printre altele, și secțiunile care detaliau conversațiile lui Trump cu oficiali ai Departamentului de Justiție, în care se presupune că acesta le-ar fi cerut să îi sprijine afirmațiile privind frauda electorală. Procurorii au eliminat, totodată, și referirile la unele dintre tweet-urile sale din acea perioadă. Rechizitoriul păstrează însă aceeași direcție, afirmând că după ce a pierdut alegerile în 2020, Trump "era hotărât să rămână la putere" și a încercat să submineze rezultatele alegerilor. Procurorii susțin din nou că Trump nu credea de fapt afirmațiile pe care le răspândea în urma pierderii alegerilor din 2020 și că știa că acestea nu erau adevărate. "Aceste afirmații erau false, iar inculpatul știa că sunt false", au zis procurorii. 

"Aceste afirmații au fost nesusținute, nerezonabile din punct de vedere obiectiv și în continuă schimbare, iar inculpatul și co-conspiratorii săi le-au repetat chiar și după ce au fost dezmințite public", se arată în rechizitoriu.  

Trump a criticat imediat noua sa inculpare că fiind un "act de disperare" și "un atac direct asupra democrației", care fac parte dintr-o "vânătoare de vrăjitoare". "Ei sunt cei care au făcut obstrucționarea alegerilor, nu eu", a declarat Trump într-o serie de postări pe rețelele sociale.  

"Consilierul special numit în mod ilegal, Jack Smith, a adus o nouă acuzație ridicolă împotriva mea, care are toate problemele vechii acuzații și ar trebui să fie respinsă IMEDIAT", a mai postat Trump pe platforma sa Truth Social. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.