Confirmare oficială: Iranul a atacat cibernetic campania prezidențiabilului republican Donald Trump


Confirmare oficială: Iranul a atacat cibernetic campania prezidențiabilului republican Donald Trump

FBI și alte agenții federale americane au confirmat într-o declarație comună că Iranul s-a aflat în spatele atacului cibernetic împotriva campaniei prezidențiale a republicanului Donald Trump. La începutul lunii august, echipa de campanie a prezidențiabilului republican a acuzat Iranul de piratarea unuia dintre site-urile sale, iar Donald Trump a declarat la acel moment că Iranul a fost capabil "doar să obțină informații disponibile publicului".

În cursul zilei de luni, FBI, Biroul Directorului Serviciului Național de Informații și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitatea Infrastructurii, care este responsabilă de apărarea sistemelor informatice ale Guvernului SUA, au declarat că au descoperit "o activitate iraniană din ce în ce mai agresivă în timpul acestui ciclu electoral, implicând în special operațiuni de influență care țintesc publicul american și operațiuni cibernetice care vizează campaniile prezidențiale".

"Asta include activitățile recent raportate de compromitere a campaniei fostului președinte Trump, pe care (comunitatea de informații - n.red.) le atribuie Iranului", au transmis agențiile federale.

"Considerăm că iranienii, prin inginerie socială și alte eforturi, au căutat să obțină accesul la persoane cu implicare directă în campaniile prezidențiale ale ambelor partide politice", au spus oficialii serviciilor de informații americane în declarația comună. 

"O astfel de activitate, inclusiv furturile și dezvăluirile, au scopul de a influența procesul electoral din SUA", au mai zis aceștia. 

Agențiile de informații care au emis declarația au mai precizat că tacticile folosite de iranieni "nu sunt noi", amintind că au mai fost utilizate de Rusia și Iran în timpul alegerilor precedente din SUA.

Oficialii americani au explicat că este clar faptul că Iranul dorește să intervină în procesul electoral american pentru a influenta rezultatul alegerilor care ar fi "deosebit de importante în ceea ce privește impactul pe care l-ar putea avea asupra intereselor sale de securitate națională".

Și Microsoft a anunțat recent că a observat "apariția unei activități semnificative de influență din partea unor grupuri legate de Iran", care au vizat inclusiv campania președintelui Joe Biden, înainte să anunțe că renunță la cursa electorală.

Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a emis însă o declarație în care a negat categoric acuzațiile, pe care le-a calificat drept "nefondate și lipsite de orice temei".

"După cum am anunțat anterior, Republica Islamică Iran nu are nici intenția, nici motivul de a interfera cu alegerile prezidențiale din SUA", au declarat oficialii iranieni. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.