România devine paradisul infractorilor apărați de justiția ultraspecială. Curtea de Apel Bucureşti revocă definitiv mandatul european de arestare emis pe numele lui Alexander Adamescu


România devine paradisul infractorilor apărați de justiția ultraspecială. Curtea de Apel Bucureşti revocă definitiv mandatul european de arestare emis pe numele lui Alexander Adamescu

Curtea de Apel București a revocat definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Bogdan Adamescu, trimis în judecată pentru presupusa mituire a unor judecători, relatează G4media.ro

Prin această decizie, CAB a confirmat hotărârea Tribunalului Capitalei din 7 august 2024.

Dosarul de dare de mită al omului de afaceri Alexander Adamescu se află în cameră preliminară de mai bine de 3 ani, deși – potrivit codului de procedură penală – această fază a procesului penal în care sunt analizate aspectele de ordin procedural nu ar trebui să dureze mai mult de 60 de zile.

Pe 29 februarie acest an, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea de la Tribunalul București a anulat dosarul ”ca efect al Deciziilor nr. 91/2018, 802/2018 și 26/2019 ale Curții Constituționale a României”), după ce l-a ţinut aproape 3 ani în procedura de cameră preliminară (care potrivit legii ar trebui să dureze 60 de zile).

Dosarul lui Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de către procurorul DNA George Adrian Matei în iunie 2021 şi vizează fapte mai vechi de dare de mită către judecători. În acest caz, Alexander Adamescu este vizat de o procedură de extrădare din Marea Britanie în urma unui mandat internaţional de arestare în lipsă. Mai multe detalii pe g4media.ro.

G4media.ro mai scrie că judecătorul Cătălin Gabriel Bunea este acelaşi din cazul omului de afaceri Cătălin Hideg care i-a denunţat la DNA pe generalii SRI în rezervă Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. Hideg a reclamat faptul că generalii SRI, consultanţi ai avocatului Doru Trăilă, i-ar fi cerut 700.000 de euro (în final a fost încheiat un contract de 600.000 de euro şi s-au achitat efectiv doar 100.000 de euro) ca să îi „optimizeze judiciar” dosarul de fraudă de 3 milioane de euro privind achiziţii în pandemie trimis în instanţă de Parchetul European şi ca să obţină o condamnare cu suspendare. Potrivit lui Hideg, avocatul şi generalii SRI i-ar fi dat de înţeles că au acces la judecătorul Bunea. 

Alexander Adamescu, 46 de ani, este fiul raposatului multimilionar Dan Adamescu, fiind  trimis in judecata pentru aceleasi acuzații care au dus la condamnarea tatălui: mituirea a doi judecatori de la Tribunalul București. 

Context mai amplu. În 26 mai 2016, instanţa supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care era acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu (decedat între timp), a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă. Anterior, în 19 mai, Curtea de Apel Bucureşti dispusese emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA. 

În ordonanţa procurorilor se arata că „în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan”. 

Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi în judecată Dan Adamescu, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi mai mulţi practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă.  În 27 mai 20016, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a plătit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale. Multimilionarul a decedat câteva luni mai târziu, în ianuarie 2017. 

Adamescu Jr. trăiește în Marea Britanie, unde a așteptat să afle daca va fi sau nu extradat în România. 

Sursa foto: Ovidiu Oanță/Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.