Poliția Morală a Iranului are un nou segment-țintă asupra căruia-și îndreaptă abuzurile: bărbații care poartă pantaloni scurți. Valul recent de arestări


  • ACP
  • Aug 12, 2024 15:58
  • 713
Poliția Morală a Iranului are un nou segment-țintă asupra căruia-și îndreaptă abuzurile: bărbații care poartă pantaloni scurți. Valul recent de arestări

Poliția Morală a Iranului, care viza în special femeile cu măsurile irațional de dure pentru încălcarea preceptelor islamice, a început dintr-o dată să persecute și bărbații care poartă pantaloni scurți.  

Felul în care se aplică noua măsură a fost relatat de publicația reformistă "Hama-Mahan", care a raportat un val de arestări de tineri care au fost prinși purtând pantaloni scurți. 

Un locuitor din centrul Teheranului, Hossein, care a fost arestat cu violență de către agenții Politiei Moralității în timp ce mergea cu bicicleta în oraș, a povestit pentru publicația reformistă prin ce a trecut.  

"I-am întrebat în baza cărei legi mă arestează, dar mi-au spus să tac și să țin capul jos dacă știu ce este bine pentru mine", a relatat tânărul iranian. 

Ajuns la secția de poliție, Hossein a văzut un șir lung de tineri în pantaloni scurți și și-a dat seama că a căzut victima unei operațiuni a poliției moralității. Tinerii care au fost arestați au fost înregistrați și forțați să semneze o mărturisire că au comis o infracțiune, înainte de a fi eliberați. Dar tinerele din același lot, pe care le-a văzut la secție, au rămas în arest și au avut de așteptat un judecător și o condamnare penală.  

Lui Hossein i s-a transmis la Poliție că este interzisă purtarea pantalonilor scurți cu 10 centimetri deasupra genunchiului, iar încălcarea acestei dispoziții reprezintă un comportament antisocial și imoral. 

Contactată de ziar, poliția iraniană a oferit un răspuns în care a precizat următoarele: "Comandamentul poliției, în timp ce cheamă pe toată lumea să respecte normele religioase și morale, avertizează că orice acțiune anormală împotriva valorilor societății, precum cele efectuate de către indivizi anormali, vor fi tratate cu seriozitate și severitate absolută".

Se pare că aceasta ar fi o tentativă a regimului iranian de a demonstra că nu aplică legea Sharia doar asupra femeilor, ci și asupra bărbaților, conform activiștilor sociali care au luat legătură cu publicația reformistă. Numai că tratamentul preferențial acordat bărbaților în secțiile de poliție și în cadrul sistemului judiciar indică faptul că ce face în prezent Poliția Moralității e doar o încercare de mușamalizare a realității. De pildă, luna trecută a fost distribuit un clip în care apar agenți ai poliției moralității lovind o tânără care a refuzat să poarte hijab, ceea ce reprezintă un alt caz din lungul șir de abuzuri comise de regimul iranian. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.