EXCLUSIV Anatol Șalaru radiografiază jocurile geopolitice făcute de Ungaria: "Viktor Orban speră că va primi teritorii din România și Ucraina"


EXCLUSIV Anatol Șalaru radiografiază jocurile geopolitice făcute de Ungaria: "Viktor Orban speră că va primi teritorii din România și Ucraina"

Analizând jocurile pe care le-a făcut premierul ungar Viktor Orban atât în general pe fondul războiului la scară largă dus de Rusia contra Ucrainei, cât și în mod particular de când Ungaria deține președinția Consiliului Uniunii Europene, fostul ministru al Apărării din R. Moldova, Anatol Șalaru, a atras atenția că șeful guvernului maghiar urmează un plan personal și anume ca la finalul războiului să existe "o nouă Europă" care să aibă în componență așa-zisa "Ungaria mare". 

Astfel, Anatol Șalaru a semnalat faptul că Viktor Orban râvnește să obțină teritorii din România și Ucraina, acesta fiind motivul pentru care premierul maghiar speră ca Rusia să prevaleze în războiul dus contra Ucrainei. Pe de altă parte, fostul ministru al Apărării s-a arătat sceptic cu privire la șansele de reușită ale planului avut în vedere de șeful guvernului de la Budapesta. 

Declarațiile au fost făcute de Anatol Șalaru pe parcursul ediției din data de 1 august a emisiunii #raport, realizată la Chișinău de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md. 

Nicolae Chicu: Cum vedeți aceste zvâcniri recente ale lui Orban de a merge ba la Kyiv, ba la Moscova, ba în SUA, ba în China, pentru a se da mare pacificator? Ce-i drept, în Parlamentul European a fost votată o rezoluție pentru a-l condamna pe Orban pentru că s-a dus la Putin. Ce încearcă să demonstreze Orban? Încearcă să spună "uitați-vă că eu sunt omul care contează în Europa"?

Anatol Șalaru: Orban se află în treabă. (...) Asta e una. În al doilea rând, Orban speră că, după ce Putin va ocupa Ucraina, el își va primi niște teritorii. El speră că va primi teritoriile înapoi și din România și din Ucraina. Așadar, Orban nu este prietenul nostru și nu e prietenul Europei. El se folosește de această situație, se folosește de Putin. Orban va fi și este marea dezamăgire a Uniunii Europene și a Ungariei. El a găsit tot felul de idioți utili, inclusiv din Ungaria, care îl sprijină, dar acum crește vertiginos o nouă forță politică în Ungaria, de opoziție. Cred că vor câștiga alegerile și Orban va fi trimis la pensie. Însă, el face jocul lui Putin. Atât! Face jocul lui Putin și nu cred că Orban are șanse de izbândă. 

Nicolae Chicu: Zilele trecute a fost încă o dată la Băile Tușnad în România, l-a lăudat iar pe Putin, a spus că Federația Rusă este o democrație flexibilă, că Uniunea Europeană trebuie să își recunoască înfrângerea ș.a.m.d. Pe mine mă interesează de ce face astfel de declarații știind că e într-o altă țară. 

Anatol Șalaru: Orban a alunecat deja pe panta asta și el nu mai are încotro. El a primit bani de la Putin, el primește petrol și gaz ieftin din Rusia, el este calul troian al Rusiei în Europa, iar la Tușnad sau în alte părți când e între ai lui, el spune cu adevărat ceea ce gândește, nu atunci când merge în Parlamentul European sau în Statele Unite sau la Summitul NATO, când el se declară pro-european pro-NATO, mare liberal, mare democrat. Nu! El atunci când a fost la Tușnad la această universitate de vară, a spus ceea ce gândește, ceea ce vrea el. De fapt, Orban vrea o nouă Europă în care el împreună cu Putin să conducă această nouă Europă, să refacă Ungaria mare, iar el încearcă să rămână la putere după modelul lui Putin până la sfârșitul vieții. 

Nicolae Chicu: Dar poate că vrea mai mult decât atât. De ce zic asta? Lunile trecute, Trump îl lăuda pe Orban, iar Orban speră și se roagă să câștige Trump pentru a fi considerat umărul lui Trump în Europa de Est. 

Anatol Șalaru: Trump l-a lăudat, Trump poate să mă laude și pe mine, că oricum nu cunoaște nimic despre mine, dar nu-l costă nimic să o facă. 

Nicolae Chicu: Dar ar putea fi acest Orban omul de legătură pentru Europa, dacă vine Trump la putere? 

Anatol Șalaru: Nu. Trump este o persoană foarte pragmatică. Știți cum era bancul ăla? "Bielorusia a atacat Statele Unite și ăștia nu au mai răspuns, fiindcă nu găseau pe hartă unde e Bielorusia". De ce planul de pace al lui Orban nu este luat în serios? Fiindcă Orban nu reprezintă nimic. Ungaria e o țară mică cu o economie foarte mică și fără capacitate militară. Ce reprezintă Orban în lumea asta? Nimic. Dacă îi întrebi pe chinezi unde este Ungaria, nu o să spună. Poate 1 din 100.000 o să știe să arate pe hartă unde e Ungaria. Când vin de exemplu SUA sau când vine China sau când vine Germania este altceva. Când vine Ungaria, toți se uită la Orban ca fiind o găină în calea unei herghelii de cai, care încearcă să cotcodăcească, să facă gălăgie, să facă impresie, dar nu impresionează pe nimeni. El se folosește acum de momentul Președinției Uniunii Europene a Ungariei și încearcă să se bage în seamă tuturor. De ce Statele Unite ar avea nevoie de un intermediar între ei și Putin sau între ei și China?

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.