VIDEO. Revoltele și violențele contra migranților continuă în Marea Britanie ca urmare a uciderii celor trei fetițe din Southport. Mai multe hoteluri în care sunt cazați solicitanți de azil au fost atacate și incendiate / „Afară cu ei!" / „Ne vrem țara înapoi!”


VIDEO. Revoltele și violențele contra migranților continuă în Marea Britanie ca urmare a uciderii celor trei fetițe din Southport. Mai multe hoteluri în care sunt cazați solicitanți de azil au fost atacate și incendiate / „Afară cu ei!" / „Ne vrem țara înapoi!”

Grupuri de protestatari mascați, aparent coordonați de organizații de extrema dreaptă, au atacat, week-endul trecut, în Marea Britanie, mai multe hoteluri în care sunt cazați solicitanții de azil, alte violențe producându-se pe întreg cuprinsul regatului ca urmare a unor incitări pornite din on-line, după ce trei copile au fost ucise într-un atac înfiorător cu cuțitul la Southport (nord-vestul Angliei). Tragedia a dat naştere mai multor zvonuri şi dezinformări în reţelele de socializare privind religia şi originea presupusului atacator. Detalii mai jos despre acest triplu omor.

Aproximativ 700 de persoane s-au adunat în fața hotelului Holiday Inn Express din Rotherham, înainte de a intra în conflict cu poliția. Unii dintre protestatari au aruncat cu bucăți de lemn, sticle și scaune și au pulverizat conținutul unor extinctoare asupra forțelor de ordine

Poliția din South Yorkshire a declarat că cel puțin 10 ofițeri au fost răniți, inclusiv unul care a fost grav rănit la cap și și-a pierdut cunoștința.

Imaginile de la fața locului au surprins pubele în flăcări și protestatari, unii purtând steaguri cu Sfântului Gheorghe și ale unor formațiuni sindicale, scandând: „Afară cu ei!". La un moment dat, demonstranții păreau pe punctul de a pătrunde în hotel, dar până la urmă asta nu s-a întâmplat.

Ministrul de interne, Yvette Cooper, a condamnat violențele: „Atacul criminal și violent asupra unui hotel care găzduiește solicitanți de azil în Rotherham este absolut îngrozitor. (…) „A incendiată, în mod deliberat, o clădire în care se știa că se află oameni”. 

„Poliția din South Yorkshire are sprijinul deplin al guvernului pentru cele mai ferme măsuri împotriva celor responsabili."

Protestele de la Holiday Inn Express au început la prânz, transformându-se imediat într-o revoltă atunci când o mulțime de indivizi de extremă dreapta, majoritatea bărbați, au spart geamuri și au incendiat o scară din clădire, copleșind temporar forțele de ordine.

„Am venit doar pentru că ne vrem țara înapoi. Acest hotel ar fi trebuit să fie pentru femei și copii, dar este plin de bărbați și există o mulțime de rapoarte despre ei care arată că acești migranți atacă femei și fac alte infracțiuni”, a spus un protestatar citat de The Guardian.

Surse foto: The Guardian, Sky News

Poliția din South Yorkshire a declarat ulterior că niciun angajat sau client al hotelului nu a fost rănit și că polițiștii au recâștigat accesul la hotel și „continuă să disperseze" protestatarii, fără a opera însă arestări.

Comandantul adjunct al poliției, Lindsey Butterfield, a declarat că felul în care s-au manifestat revoltații a fost „de-a dreptul dezgustător".

„În timp ce un număr relativ mic dintre cei prezenți au ales să comită violențe și distrugeri, alții au asistat impasibili la acestea, devenind astfel complici ai huliganilor.

Cei care aleg să răspândească dezinformare și ură online trebuie, de asemenea, să fie trași la răspundere pentru scenele violente de astăzi. Acesta nu a fost un protest, ci doar atitudinea anormală a unor oameni furioși care reacționează la o poveste falsă și care au propriile lor motivații pentru a face asta.

Tot ce s-a obținut astăzi este deturnarea resurselor poliției și ale partenerilor noștri, lucrători de poliție operaționali care vor fi acum incapabili să lucreze o vreme din cauza rănilor. În plus, alte resurse ale statului sunt utilizare pentru a curăța mizeria lăsată în urmă de așa-zișii protestatari."

Cei implicați în violențe „ar trebui să se aștepte să fim la ușile lor foarte curând", a mai arătat Lindsey Butterfield.

Indivizi agresivi s-au adunat, de asemenea, în fața unui Holiday Inn din Tamworth, duminică seara, a declarat poliția din Staffordshire. Ferestrele hotelului au fost sparte, iar trei proiectile artizanale cu benzină au fost folosite pentru a declanșa incendii.

Poliția a declarat că asaltul asupra locației s-a încheiat cu dispersarea mulțimii din fața hotelului Holiday Inn. Polițiștii au continuat să patruleze în zonă în cursul nopții de duminică spre luni. Oamenii legii au lansat un apel public privind furnizarea benevolă de informații care să ajute identificarea violenților care au atacat hotelul și polițiștii.

„Ofițerii de poliție au fost atacați cu cocktailuri cu benzină și artificii, iar protestatarii au provocat daune hotelului, punând în pericol viața rezidenților din interior. Din fericire, nimeni din interior nu a fost rănit", a comunicat poliția

Proteste au fost organizate duminică și în Bolton, Lancaster, Weymouth și Middlesbrough, unde peste sute de protestatari au mărșăluit scandând: „Ne vrem țara înapoi".

Manifestanții din Middlesbrough au aruncat cu cărămizi, cutii de conserve și oale în poliție și au împins pubele în flăcări către cordonul de ofițeri cu scuturi și au incendiat autoturisme, lăsând în urmă un morman de gunoaie fumegânde.

Un grup a traversat o zonă rezidențială spărgând geamurile caselor și ale mașinilor. Întrebat de un locuitor de ce sparg geamurile, unul dintre ei a răspuns „pentru că suntem englezi", a relatat agenția de presă PA, citată de The Guardian.

Luni, cu puțin timp înainte de ora 1.30 dimineața, poliția din Cleveland a declarat că 43 de persoane au fost arestate.

„Dezordinea violentă din Middlesbrough a luat sfârșit. Forțe de ordine vor rămâne în oraș pe tot parcursul nopții și mâine și în zilele următoare. Numărul total de arestări efectuate până în prezent în legătură cu incidentele de astăzi este de 43. O anchetă completă este acum în curs de desfășurare."

Revoltele și dezordinea au fost determinate de uciderea a trei fetițe la un curs de dans, lunea trecută, în orașul Southport, comitatul Merseyside.

Bebe King, șase ani, Elsie Dot Stancombe, șapte ani, și Alice Dasilva Aguiar, nouă ani, au murit ca urmare a respectivului atac comis de către un adolescent în vârstă de 17 ani, Axel Rudakubana. Inițial, pentru că este încă minor, autoritățile au refuzat să-i dezvăluie identitatea, dar o instanță a decis în favoarea dezvăluirii acesteia întrucât suspectul împlinește 18 ai luna aceasta. 

Rudakubana a fost, de asemenea, acuzat de 10 tentative de omor. Alți opt copii și doi adulți care se aflau la evenimentul din centrul Hart Space au fost răniți, iar unii dintre aceștia se află încă în stare critică.

În urma sinistrului atac pe internet au fost răspândite afirmații false conform cărora suspectul ar fi fost un solicitant de azil care a ajuns relativ recent în Regatul Unit cu barca și că ar fi musulman (în realitate, Rudakubana este creștin, fiind chiar membru al corului bisericesc din comunitatea sa). 

În urma acestor mesaje, protestatarii de extremă dreapta – incitați și ghidați din social media - s-au adunat în orașe din întreaga țară.

Dar Axel (Muganwa) Rudakubana nu este un solicitant de azil și nici nu a ajuns recent în Marea Britanie traversând ilegal Canalul Mânecii. Presupusul asasin s-a născut în Cardiff, Țara Galilor. Părinții săi sunt originari din Rwanda și locuiesc în Southport de mai mulți ani. În fața instanței, acuzarea a declarat că Rudakubana a fost „diagnosticat cu autism" și  că în ultima vreme „nu a dorit să iasă din casă și să comunice cu familia".

Presa britanică mai scrie că cel puțin 100 de persoane au fost arestate în urma violențelor de sâmbătă din Hull, Liverpool, Stoke-on-Trent, Nottingham, Bristol, Manchester, Blackpool și Belfast (Irlanda de Nord).

Mai mulți ofițeri de poliție au fost răniți, magazinele au fost jefuite, iar o bibliotecă care oferă sprijin uneia dintre cele mai defavorizate comunități din țară a fost incendiată.

Echipelor de curățenie ale orașului li s-au alăturat voluntari cu mături și saci de gunoi care au muncit toată noaptea pentru a redeschide străzile.

„Violența pe care am văzut-o pe străzile noastre este manipularea unor evenimente tragice, un atac asupra comunității noastre de către infractori fără scrupule. Nu putem permite unei minorități de huligani fără minte să câștige. Ei nu sunt reprezentativi pentru orașul nostru și vom lucra cu partenerii noștri pentru a ne asigura că autorii sunt aduși rapid în fața justiției.

Prioritatea noastră este de a evalua daunele produse bibliotecii Spellow și de a o repune în funcțiune cât mai repede posibil." a declarat consilierul Liam Robinson, liderul consiliului orașului Liverpool.

Liderii religioși din Merseyside au declarat că comunitățile pe care le reprezintă au fost grav afectate de crimele din Southport și de violența care s-a răspândit.

Într-o declarație comună, aceștia au precizat: „Oamenii de toate credințele, dar și necredincioși au ieșit să măture străzile, să reconstruiască ziduri distruse și au donat cu atâta generozitate bani în memoria celor trei fete: acesta este spiritul care ne va ajuta să trecem prin această perioadă teribil de dificilă. (…)

Trebuie să rămânem calmi și pașnici în aceste momente și, în calitate de lideri religioși, suntem uniți în dorința noastră de pace și justiție. Acum este momentul să arătăm din nou superioritatea spiritului comunităților noastre.

În cadrul diferitelor noastre comunități ne rugăm pentru toți cei afectați. Și pentru ca toți cei răniți să se recupereze cât mai curând."





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.