Publicația independentă Podul.ro a câștigat definitiv, printr-o decizie a Curții de Apel București, speța în care compania One United solicita retragerea de pe site, prin ordonanță președințială, a două articole critice, până la pronunțarea unei decizii definitive într-un proces în care dezvoltatorul imobiliar vrea și daune materiale ca urmare a unei pretinse lezări a imaginii și afectării afacerilor sale.
Instanța a dispus și plata cheltuielilor de judecată către Podul care se ridică la 4500 de lei (total fond plus apel), sumă pe care One United a ales s-o achite voluntar imediat după pronunțarea sentinței.
Articolele în care i-am numit pe dezvoltatori „rechini imobiliari” și „mafie imobiliară” – preluând acești termeni din spațiul public ca urmare a declarațiilor unor reprezentanți ai statului, dar și pentru că relatările ongiștilor implicați în procesele cu One Unite și ale unor cetățeni din cartierul Floreasca sugerau un astfel de comportament - fuseseră scrise în contextul dizolvării sau încercării de dizolvare în instanță a unor asociații civice care încercaseră (sau încă mai încearcă) oprirea unor proiecte imobiliare megalomanice în București, cu efecte semnificative pentru mediu și trafic.
Articolele în cauză sunt (în ordinea apariției):
One United nu a transmis niciodată către Podul vreun drept la replică în care să exprime un punct vedere și să combată, argumentat, articolele în cauză, preferând, în raport cu publicația noastră, dar și cu alte publicații independente (printre care și siteul Defapt.ro al jurnaliștilor Mircea Marian și Cătălin Prisăcariu) o acțiune în justiție de tip SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation – proces strategic intentat de o persoană sau o entitate menit să descurajeze criticile prin împovărarea părții adverse cu daune și cheltuieli de judecată uriașe. De regulă, cei care inițiază o astfel de acțiune apelează la case de avocatură renumite și costisitoare, iar cei vizați sunt intimidați de perspectiva achitării unor sume uriașe de care, de regulă, nu dispun, urmând să fie executați silit, poate chiar lăsați fără agoniseala de-o viață).
În întâmpinările adresate instanței, One și avocații săi nu au specificat exact cum anume și la ce nivel financiar le-am prejudiciat, perturbat sau îngreunat afacerile, alegând să inducă instanța în eroare printr-o afirmație complet mincinoasă în care acuzau că am fi sugerat că dezvoltatorul câștigă procesele cu asociațiile civice pentru că plătește instanțele cu bani luați de la ruși. Vă puteți convinge singuri dacă există o astfel de afirmație sau măcar vreo sugestie de genul acesta în articolele pentru care One ne târăște prin tribunale.
Continuăm să susținem sintagmele folosite la acel moment în raport cu One, mai ales că niciuna dintre pozițiile publice ale celor critici la adresa dezvoltatorului imobiliar nu s-au schimbat sau nuanțat, nu au fost retrase, retractate sau modificate. Ba dimpotrivă, de atunci au apărut și alte mărturii și mai dure care nu fac decât să întărească convingerea că nici măcar nu e vorba despre o exagerare. Mai mult, primarul Nicușor Dan a continuat să numească One United, în repetate declarații publice, „mafie imobiliară” .
De asemenea, jurnalistul Victor Ilie (fost Rise Project și Recorder) a povestit într-o postare din 10 ianuarie că un reprezentant al One United a vrut să-i dea „șpagă” în momentul în care acesta documenta o investigație de presă privind șpăgile politicienilor pentru jurnaliști. Găsiți în captura de mai jos toate detaliile despre această situație. Contul lui Victor Ilie a dispărut, între timp, de pe Facebook.
Urmează un alt proces cu One în care acesta dorește să primească reparații financiare uriașe (revenim cu precizări detaliate într-un alt articol) pentru că am avut îndrăzneala să vorbim pe șleau despre practicile sale și să preluăm criticile dure, din spațiul public, la adresa sa sau chiar să exprimăm propria percepție cu privire la construcțiile One (construcții „hidoase și aglomerate”).
FOTO SUS: fondatorii One United, Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu (stânga) / Facebook One United Properties
Mai jos este un interviu pe care Andrei Diaconescu, cofondator al One United, îl acordă maestrului turnător Ion Cristoiu. Interesant e că deși „maistrul” presei cu găini născătoare îl întreabă pe Diaconescu de ce dezvoltatorilor imobiliari li se spune adesea „rechini” , acesta nici nu leșină de revoltă, nici nu are palpitații de oroare, nici nu respinge categoric titulatura, ba chiar zâmbește, poate încântat de încadrarea în această castă. Și mai ales nu-l cheamă pe Cristoiu ulterior la tribunal să-i ceară daune materiale. Deci „rechin” e deranjant doar când te numește presa independentă, nu și când o face „maistrul” presei. Să vedem cum o joacă One pe asta în instanță.
Momentul cu rechinii de la minutul 6:00: