Detalii tot mai șocante apar la lumină în speța One United Properties, un dezvoltator imobiliar controversat care construiește agresiv și haotic blocuri turn în cele mai bune zone ale Capitalei, versus ong-ul Asociația Salvați Bucureștiul al cărei fondator este chiar primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Nu doar că One United Properties a obținut dizolvarea mai multor ong-uri (două dintre spețe se judecă încă, dar compania a câștigat în primă instanță), fiind reprezentată de Casa de Avocatură a controversatului „liberal” Valeriu Stoica (el însuși deranjat de ASB într-o speță imobiliară personală, detalii mai jos), a încercat să-i cumpere și să-i intimideze pe contestari, ci pare, potrivit publicației defapt.ro, în relații de afaceri de zeci de milioane de euro cu o bancă unde cea mai importantă poziție este ocupată de un apropiat al tiranului Vladimir Putin.
Finanțarea proiectului de birouri One Tower, parte din proiectul mixt One Floreasca City al dezvoltatorului imobiliar One United, a fost asigurată și dintr-un credit de la Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre în valoare de 50 de milioane de euro, arată defapt.ro. Dmitri Pankin, fost ministru adjunct al Finanțelor din Rusia și coleg cu președintele rus Vladimir Putin la primăria din Sankt Petersburg, conduce Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre.
Foto jos: Putin și Pankin (în 2011, la Kremlin)
Activistul civic Mihail Bumbeș al cărui ONG, Miliția Spirituală, a fost desființat definitiv de One Properties, a dezvăluit că firma de avocatură care a reprezentat dezvoltatorul în procesele cu asociațiile și organizațiile civice este a lui Valeriu Stoica. Fostul ministru al Justiției, artizanul controversatelor pensii speciale pentru magistrați, a fost el însuși incomodat de Asociația Salvați Bucureștiul când a construit ilegal și grandoman un bloc în Cotroceni, în asociere cu infractorul Marius Locic, unul dintre cei mai mari țepari imobiliari ai capitalei. Blocul, imens și fără nicio legătură cu construcțiile interbelice din zonă, a fost ridicat la câțiva metri de o benzinărie pe baza unei autorizații obținute de la primarul mafiot Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare. Instanța a oprit la un moment dat construcția, dar ridicarea blocului a mers înainte fiind finalizat în 2014-2015. În 2018, Nicușor Dan încerca însă să obțină câștig de cauză în această speță, procesul ajungând să fie judecat în Călărași. Vezi foto jos:
Dezvăluirile lui Mihail Bumbeș despre cum a ajuns Miliția Spirituală să fie dizolvată de mafia imobiliară:
„One United Properties te cumpără sau te ucide.
Dizolvarea Asociațiilor Miliția Spirituală, Salvați Bucureștiul, SOS Orașul.
Povestea începe în februarie 2016, când mai mulți locuitori ai cartierului Floreasca, ce compun grupul comunitar Floreasca Civica, află că pe fosta platformă Automatica urmează să fie dezvoltat un proiect imobiliar mamut. Timp de un an și jumătate, acești cetățeni vigilenți , se străduiesc să fie băgați în seama de autoritățile competente (Primăria Capitalei, Agenția de mediu) care urmează să emită avizele necesare începerii construcției.
Pentru că autoritățile refuză să ia în seamă opiniile locuitorilor din Floreasca, în vederea emiterii autoritazațiilor, și le refuză accesul la documentele care stau la baza PUZ-ului, la sfârșitul lui 2017, Floreasca Civică (grup informal fără personalitate juridică) face un apel public pentru susținerea comunității într-un demers juridic, cu scopul de a solicita instanței:
- Suspendarea autorizației de mediu
- Anularea autorizației de mediu
- Suspendarea autorizației de construcție
- Anularea autorizației de construcție.
La apelul comunității răspund imediat două asociații de proprietari din proximitatea Halei Ford, Asociația de Proprietari - Calciu & Asociația de Proprietari – Dobrin și Asociația Cartier Aviației. Dat fiind profilul Miliției Spirituale, colega Doina Vella, o apărătoare a patrimoniului bucureștean timp de 30 de ani, propune să susținem comunitatea din Floreasca în demersul ei legitim. Gest pe care îl facem neclipind.
Așadar, cele 4 organizații cheamă în judecată Primăria Capitalei și Agenția de Mediu.
Repet: Primăria Capitalei și Agenția de Mediu pentru spețele menționate mai sus.
Asociațiile menționate anterior nu au dat în judecată One United Properties și nici pe Auchan. Cele două companii sunt cele care au intervenit în procese. Noi am vizat strict autoritățile care au emis documentele.
Nu trec câteva săptămâni de la începerea proceselor că și One declanșează o operațiune, de intimidare a celor 4 organizații prin articole-săgeată, pe platforme media, precum „Lumea Justiției” sau „Gândul”, în care suntem amenințați că, dacă nu renunțăm la contestarea documentelor, vor iniția acțiuni în instanță împotriva liderilor și desființarea organizațiilor conduse de aceștia, solicitând, totodată, daune uriașe.
Nu lipsește nici Soros din meniu, care ne-a plătit, desigur, pentru a bloca marele proiect imobiliar.
Avocatul „nostru”, în loc să continue să ne reprezinte interesele, stă la masă cu One și decide să joace de partea banilor. Trei dintre asociații decid să se retragă din procese în iunie 2018, ca urmare a campaniei de intimidare și la sugestia „avocatului „nostru”, scriind în cererea de retragere „la momentul formulării cererii de chemare în judecată au fost induse în eroare”. Articolele de „presă” dispar brusc de pe platformele online ca și când n-ar fi existat, ceea ce ne indică, o dată în plus, că totul va fi fost făcut la comandă.
Deși avocatul „nostru” a încercat în repetate rânduri să ne convingă și pe noi să renunțăm, în ciuda atacurile One, refuzăm să abandonăm comunitatea din Floreasca, cu toate riscurile care decurgeau din lupta cu autoritățile, cum credeam noi la început.
Floreasca Civică decide să schimbe echipa de avocați (pe care tot FC îi angajase) și să continuăm procesele. E important de știut că tot efortul financiar pentru plata avocaților pe tot parcursul acestor ani de judecată a fost suportat de locuitorii cartierului Floreasca, Miliția Spirituală nefăcând altceva decât să ofere platforma juridică de reprezentare a unei comunități și să direcționeze banii primiți prin donație către avocați.
După retragerea celor 3 asociații, la rugămintea Miliției Spirituale, Nicușor Dan (Salvați Bucureștiul) și Asociația SOS Orașul decid să ni se alăture și devin parte din procesul de suspendare a autorizației de construcție în toamna lui 2018. În paralel, Salvați Bucureștiul acționează Primăria Capitalei în judecată pentru suspendarea certificatului de urbanism. Din nou de reținut, Salvați Bucureștiul cheamă în judecată PMB și nu One. One sunt cei care decid să intervină și în treaba asta.
În prima parte a anului 2019 pierdem (MS) primul proces pe fond, suspendarea autorizației de mediu, iar imediat ce facem recurs, în mai, avocatul Adrian Ioniță, reprezentantul One Properties, mă invită la o discuție. Îi solicit în scris să-mi spună care sunt temele pe care dorește să le abordăm. Revine cu email în care îmi propune următoarele subiecte și strecoară ceea ce s-ar putea califica, la o adică, drept amenințare și un fel de mituire:
(...) - identificarea concretă a motivelor pentru care doriți să continuați aceste litigii împotriva proiectului;
Vrem să înțelegem motivele pentru care, în continuare, asociația dumneavoastră continuă să atace proiectul nostru. În plus, oricum, toate actele proiectului sunt atacate în paralel și de grupul de asociații ale lui Nicușor Dan (Salvați Bucureștiul, SOS Orașul și Conservarea Integrată a Patrimoniului), deci dacă dumneavoastră ați renunța, oricum proiectul nu ar rămâne „neatacat”. De aceea nu vedem rațiunea pentru care să doriți să aveți propriul dumneavoastră set de procese împotriva proiectului. Plus că, așa cum s-a văzut la momentul respingerii acțiunii de suspendare inițiată de asociația dvs., cheltuielile de judecată aferente unor astfel de procese sunt considerabile. Vă reamintim că deocamdată cheltuielile solicitate de Auchan (65.000 lei) au fost respinse în acel litigiu (cel mai probabil fiindcă nu au fost demonstrate corespunzător), dar cu siguranță le vor solicita pe cale separată, iar la toate acestea urmează să se adauge și cheltuielile aferente recursului (dacă veți decide să-l exercitați), precum și cheltuielile aferente litigiilor privind anularea autorizației de construire și anularea acordului de mediu.
- propunerea noastră de stingere a litigiilor pe cale amiabilă;
- identificarea unor eventuale proiecte de utilitate publică care prezintă interes pentru dumneavoastră și pe care le-am putea dezvolta, în continuare, împreună, în linie cu astfel de proiecte derulate de noi.
Îi răspund într-o primă fază că doresc să comunicăm comunității propunerea One și revin cu următorul răspuns, după discuțiile cu Floreasca Civică.
Fac introducerea firească și trec la subiecte.
„Referitor la agenda întâlnirii pe care o propuneți, suntem de acord să discutăm, repetăm, strict pe proiectul imobiliar:
- Reducerea înălțimii celor 4 imobile, astfel încât să fie respectată legea.
- Propunerea de stingere a litigiilor, în urma unui acord legat de punctul 1 de mai sus.
- Dorim să ne prezentați cum va fi reglementată situația parcărilor în zonă, cum se va face accesul în complex etc. Atâta timp cât aproape toata incinta a fost săpată și betonată, dorim să știm unde sunt parcelele cu spațiu verde fără beton dedesubt. Suprafața pe care o donați municipalității a fost spațiu verde întreținut de Administrația Domeniului Public până la organizarea de șantier. Mai mult, pe acea fâșie circula tramvaiul 5 și nu a fost niciodată în proprietate privată. Nu a reușit nimeni să ne lămurească în ce dată și în conformitate cu ce lege a ajuns in proprietate privată, iar dacă dvs. ne-ați ajuta în acest sens ne-am bucura.
- Comunitatea Floreasca nu se opune dezvoltării și își dorește ca terenul de la Hala Ford, pe care clientul dumneavoastră, One United Properties, construiește azi, să fie valorificat spre binele tuturor.”
Desigur, avocatul Ioniță a revenit cu un răspuns în care a ignorat complet tema „Reducerea înălțimii celor 4 imobile, astfel încât să fie respectată legea”, motiv pentru care am refuzat să particip la o întâlnire în care acest subiect să nu se regăsească.
În toamna lui 2019, Salvați Bucureștiul reușește să câștige pe fond suspendarea certificatului de urbanism. Deși instanța a decis încetarea imediată a lucrărilor, One și-a văzut în continuare de proiect. Nici prefectul Capitalei, nici Inspectoratul de Stat în Construcții, nici Poliția, nici nimeni nu i-a deranjat, deși încălcau flagrant o hotărâre executorie a instanței.
Pe repede înainte.
Suntem la sfârșitul lui 2020, pierdem recursul la procesul care viza suspendarea avizului de mediu, suntem executați silit pentru 5.000 de euro, pe care îi aveam în cont de la AFCN pe un proiect pe care îl derulam cu Facultatea de Istorie (Spraying History). Recuperăm o parte din bani datorită donațiilor făcute de locuitorii cartierului Floreasca și Nicușor Dan în nume personal, iar restul rămâne paguba noastră.
Primăvara lui 2022 aduce vestea pierderii recursului la anularea autorizației de construcție, după tot felul de strămutări făcute de One, în iulie începe executarea silită în solidar cu celelalte organizații, pentru aproape 60.000 euro. Găsesc la Salvați Bucureștiul 3.500 de lei, iar One acționează în august pentru dizolvarea celor 3 organizații. În septembrie, instanța se pronunță pe dizolvarea noastră, iar pe 12 decembrie 2022 Tribunalul București respinge apelul și menține dizolvarea Miliției Spirituale.
În cererea de dizolvare a MS, printre multe alte golănii pe care le-au spus și pe care din dorința de a nu lungi la nesfârșit acest text, mă rezum la cea mai importantă dintre acestea, cea care dovedește ticăloșia ONE: „Asociația – pârâta va continua să atace în instanță în mod neîntemeiat proiectele imobiliare dezvoltate sub marca ONE, mărind astfel prejudiciul ce ne-a fost deja cauzat”. Faptul că One Properties invocă posibile viitoare procese pe care Miliția Spirituală le-ar fi putut iniția împotriva proiectelor imobiliare ale One arată, pe de-o parte micimea morală în care se scaldă, iar pe de altă parte, sugerează că ar putea exista probleme ascunse la alte proiectele imobiliare. În același timp, este evident că One folosește întâmpinarea ca să defăimeze Miliția.
De asemenea, se observa viteza cu care au acționat instanțele în acest caz, în nici 3 luni de zile, au dizolvat MS definitiv, în condițiile în care sunt procese care durează ani buni, în care statul are de recuperat sute de milioane de euro, iar la final faptele se prescriu. Pentru că, în România, justiția funcționează doar pentru cei cu bani.
Pentru că afacerita imobiliară nu se liniștește până nu betonează și ultimul cuvânt, ultimul plămân, ultima picătură de transpirație și respirație, în paralel cu dizolvarea organizațiilor, au pornit o acțiune în răspundere civilă delictuală împotriva asociațiilor, prin care se solicită sute de mii de euro despăgubiri pentru presupuse pierderi materiale, nedovedite la dosar, ale proiectului din Floreasca One.
Și uite așa statul, prin puterea sa judecătorească, și într-o perfectă înțelegere tacită cu afacerita, radicalizează cetățenii și îi transformă în viitori ilegaliști.
Epilog.
- Firma de avocatură care a reprezentat și reprezintă One Properties în procesele cu organizațiile civile este „Societatea Civilă de Avocați STOICA & Asociații” (sic), înființată și condusă de fostul ministru al Justiției și fost președinte al PNL, Valeriu Stoica („Groparul societății civile organizate”). Sub ministeriatul lui Valeriu Stoica, în 2000, a apărut și actul normativ care reglementează asociațiile și fundațiile (OG nr. 26/2000), inclusiv dizolvarea lor.
- Despre One Properties cunoaștem că este membră a grupului BREC Real Estate Club, care face lobby constant în parlament pentru un cod al urbanismului care va duce la mutilarea fiecărui petec de verdeață din zonele urbane.
- Cele mai multe PUZ-uri obținute de One Properties sunt în mandatul Gabrielei Firea (și, foarte probabil, nu întâmplător).
- Anul acesta, fără aviz de la Ministerul Culturii, One Properties a demolat Hala Ford, monument Clasa A, deși avizul primit era dat pentru restaurare.
- Din cei 300.000 lei cheltuieli de judecată pe care îi datoram în solidar cu celelalte organizații, Asociația Salvați Bucureștiul a plătit deja o mare parte din bani, mai sunt de plată 60.000 lei.
Întrebare:
- Există rapoarte/note ale Departamentului de Apărarea Constituției din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) către autoritățile competente (Parchet, Ministerul Justiției etc.) cu privire la practicile One Properties, având în vedere că acțiunile sale au toate datele unui atac concertat la adresa democrației? Dacă da, care sunt urmările?
PS. Nu regretăm nicio clipă că am intrat în această poveste . Am face același lucru știind care vor fi consecințele.
Mulțumim Floreasca Civica Asociației Salvați Bucureștiul și Asociației SOS Orașul pentru implicare.
Miliția Spirituală (since 2002) n-a murit, chiar dacă a fost dizolvată. Când vom dori să fluierăm în piața publică, o vom face, la fel cum am făcut și înainte și după ce am obținut personalitate juridică (2010).”
Comunicatul oficialal Asociației Salvați Bucureștiul, 22 decembrie 2023
„Mulțumim pentru reacțiile de solidaritate cu cauza Asociației Salvați Bucureștiul de ieri și de azi.
Persoanele care doresc să ajute asociația pot să doneze în contul RO96 RNCB 0070 0998 5358 0001 deschis la Banca Comercială Română pe numele Asociației Salvați Bucureștiul. Mai avem nevoie de 60.000 lei pentru a închide obligațiile de plată către compania One, în interpretarea cea mai extinsă.
Situația este următoare.
La solicitarea locuitorilor din cartierul Floreasca, mai multe organizații neguvernamentale am contestat în instanță proiectul imobiliar One Mircea Eliade dezvoltat de companiile One și Auchan România. Inițial au existat și câteva asociații de proprietari, dar au fost intimidate de compania One și nu și-au menținut cererile.
Au existat două dosare importante
> 25248/3/2018 în care a fost contestat acordul de mediu, inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul și de Asociația Miliția Spirituală
> 4858/3/2019 în care au fost contestate PUZ-ul și autorizația de construire, inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul și de Asociația SOS Orașul.
Instanțele au respins acțiunile și au dispus următoarele cheltuieli de judecată
> 95.000 lei pentru One și 130.000 lei pentru Auchan în dosarul 25248/3/2018
> 50.000 lei pentru One și 25.000 pentru Auchan în dosarul 4858/3/2019.
Întrucât cele trei ONG-uri nu au putut plăti aceste sume, compania One a inițiat acțiuni judecătorești de desființare a acestora.
Asociația Miliția Spirituală nu a putut plăti și a fost dizolvată printr-o hotărăre definitivă.
Asociația SOS Orașul a strans și a plătit suma de 50.000 lei catre One și a solicitat respingerea acțiunii de dizolvare întrucât One își recuperase banii. Cu bună știință a Auchan, One a cumpărat de la Auchan și creanța de 25.000 lei a Auchan și a solicitat dizolvarea SOS Orașul și pentru aceasta sumă. Asociația SOS Orașul a strâns și a plătit și suma de 25.000 lei. Decizia finală în dosarul de dizolvare a SOS Orașul va fi pronunțată în ianuarie 2024 de Tribunalul Cluj.
Asociația Salvați Bucureștiul a strâns îi a plătit suma de 95.000 lei catre One și a solicitat respingerea acțiunii de dizolvare întrucât One își recuperase banii. Cu buna știință a Auchan, One a cumpărat de la Auchan și creanța de 130.000 lei a Auchan și a solicitat dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul și pentru această sumă. Asociația Salvați Bucureștiul a reușit să strângă 70.000 lei din suma datorată inițial Auchan și a solicitat amânarea acțiunii de dizolvare până se lămurește dacă trebuie să plătească cheltuielile de judecată integral sau doar jumatate acolo unde a acționat împreună cu Asociația Miliția Spirituală, dizolvată. Judecatoria Sector 5 a respins cererea de amânare și a dispus, în primă instanță, dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Apreciem că dacă plătim și restul de 60.000 lei instanța de apel va admite apelul și va menține în ființa Asociația Salvați Bucureștiul.”
Megalomanicul proiect denumit „Cotroceni” (pentru inducerea în eroare a cumpărătorului prin asocierea cu o zonă istorică a Capitalei, cu case protejate față de care rechinii imoobiliari nu au, de fapt, nici cea mai vagă urmă de respect) unde ar urma să apară niște blocuri turn monstruoase:
Hala Ford, pe care One Properties pare că a demolat-o, nu restaurat-o, așa cum se angajase:
Foto sus: Ovidiu Neacșu
Foto jos: hoinaru.ro