Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent pentru un nou mandat, a declarat, joi, într-o conferință de presă realizată din stradă, că Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea One Properties de anulare a Planului Urbanistic Zonal al zonei protejate, edilul afirmând, în acest context, că proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1 este "un exemplu tipic de mafie imobiliară", transmite agerpres.ro.
„Suntem în Aleea Modrogan nr. 1 şi ăsta este un exemplu tipic de mafie imobiliară. Suntem într-o zonă protejată a Bucureştiului, constituită în jurul Palatului Modrogan, după cum ştiţi, sunt alei circulare în jurul acestui palat şi palatul, în mod istoric, şi-a păstrat o grădină care a fost spaţiu verde şi care e parte din monumentul istoric Palatul Modogan. Printr-un PUZ şi o autorizaţie de construire emisă în mandatul anterior s-a aprobat construcţia acestor blocuri care, evident, n-au nimic de a face cu zona protejată. Instanţele au suspendat atât PUZ-ul, cât şi autorizaţia de construire în urmă cu un an şi jumătate, Curtea de Apel Bucureşti. Noutatea zilei de azi este o hotărâre pe care Tribunalul Bucureşti a pronunţat-o în această săptămână prin care beneficiarul One Properties, împreună cu un ONG de casă, a solicitat anularea întregului Planul Urbanistic Zonal al zonei protejate, adică reglementarea pe care Consiliul general a dat-o în modul uniform în anul 2000 pentru zonele istorice ale Bucureştiului şi instanţa a constatat că această documentaţie PUZ zone protejate este legală", a afirmat Nicuşor Dan, la o conferinţă de presă organizată la pe strada Modrogan. VIDEO la finalul textului.
El a explicat că PUZ zone protejate a fost votat, în decembrie 2000, de Consiliul general.
„După ce actuala administraţie a început să aplice, în sfârşit, această reglementare, adică să respingă cereri de autorizaţii de construire, care depăşeau înălţimea, distanţele laterale (...) şi chiar specificul zonei, după ce instanţele au început să anuleze pe bandă rulantă autorizaţii emise de fosta administraţie, dar şi de cele anterioare, pentru construcţii ilegale în zona istorică a Bucureştiului, au început un şir de litigii, prin care diverşi privaţi au încercat să anuleze această documentaţie. Şi, din fericire, ăsta este primul litigiu care se finalizează şi instanţa Tribunalul Bucureşti constată că PUZ zone protejate este documentaţie legală", a adăugat Nicuşor Dan.
El a mai susţinut că fostul prefect al Capitalei Toni Greblă a ajutat "rechinii imobiliari".
„Mai aduc aminte, legat tot de acest PUZ zone protejate, că prefectul Greblă, la momentul acela, tot ca să ajute rechinii imobiliari, a încercat să atace în instanţă întreaga documentaţie PUZ zone protejate, ca să-i suspende efectele, şi a fost nevoie de intervenţia ministrului Dezvoltării, pe care o salut în continuare, domnul Czeke, care în numele Guvernului României s-a opus la o aşa porcărie şi o hoţie făcută pe faţă, alături de rechinii imobiliari, de un reprezentant al Guvernului, prefectul municipiului Bucureşti", a adăugat primarul general.
Nicuşor Dan a mai susţinut că firma menţionată pierde un nou litigiu pe zona de urbanism, menţionând că această companie a pierdut şi litigiul prin care s-a suspendat PUZ şi autorizaţia de construire pentru această locaţie.
„Cel mai rău legat de One Properties nu sunt litigiile care sunt generate de dezvoltări imobiliare, ci este comportamentul mafiot în care încearcă să intimideze societatea civilă şi presa", a mai susţinut Nicuşor Dan. Sursa: agerpres.ro
„Recent au început să formuleze litigii și împotriva oamenilor din presă care la fel scriu de dezvoltările imobiliare pe care le fac. Există un litigiu împotriva Puterea (puterea.ro), împotriva siteul Defapt (defapt.ro) și unul împotriva Podul.ro. Aceasta este o societate listată la bursă, eu știu există oameni de bună credință care au considerat că trebuie să investească aici, însă acesta este, fără putință de tăgadă, un comportament mafiot, să intimidezi societatea civilă care ar putea vreodată să-ți conteste proiectele”, a mai spus primarul general.
Context. În primăvara aceasta, dezvoltatorul imobiliar One United a chemat Podul în instanță pe motiv că publicația noastră ar fi denigrat compania atunci când ne-am referit la ea în termenii folosiți adesea de numeroase persoane publice critice cu acțiunile companiei One (politicieni, jurnaliști, activiști civici etc) respectiv „rechini imobiliari” și „mafie imobiliară” în articolele în care relatam acțiunea în instanță împotriva ONG-urilor care apără zonele protejate ale Capitalei de asaltul imobiliarilor. Prima etapă a înfruntării legale dintre mica noastră redacție independentă și miliardarii de la One United, respectiv retragerea de pe site a articolelor „incriminate” prin ordonanță președințială, a fost tranșat de instanța de fond de la Judecătoria Sectorului 5, în favoarea PODUL. Vom reveni pe parcursul procesului cu informații despre mersul acestuia.
VIDEO mai jos (partea cu presa și mafia imobiliară de la minutul 10 aproximativ).