După ce mai mulți reprezentanți ai partidului șorist și extremist pro-rus "Podeba", adepți ai teoriei așa-zisului "moldovenism" stalinist, au dat buzna în incinta Mănăstirii Putna pentru a realiza clipulețe video propagandistice și a "marca" 520 de ani de la trecerea în neființă a marelui domnitor român al Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt – Podul.ro a contactat reprezentanții lăcașului de cult pentru a obține câteva comentarii despre tezele așa-zis istorice mincinoase pe care le promovează acoliții magnatului condamnat și fugar Ilan Șor chiar pe teritoriul României.
La întrebarea Podul.ro referitoare la prezența șoriștilor la evenimentele comemorative dedicate domnitorului român Ștefan cel Mare, Mănăstirea Putna a declarat că aceștia au venit neinvitați, și, mai mult decât atât, au realizat filmări fără acordul instituțiilor religioase.
"Persoanele care au realizat și care apar în videoclipul pe care ni l-ați semnalat nu au fost invitate oficial la sărbătorirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, desfășurată la Mănăstirea Putna, la 520 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Ei au filmat acest clip la mănăstire fără a cere acordul de filmare necesar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și fără să înștiințeze Mănăstirea Putna. Din Republica Moldova au participat ca invitați oficiali membrii delegației Ministerului Afacerilor Interne, conducătorul delegației fiind domnul Comisar-șef Sergiu Golovaci, șef-adjunct al Inspectoratului de Management Operațional, MAI. La defilare, au participat studenți ai Academiei 'Ștefan cel Mare' a Ministerului Afacerilor Interne din Chișinău. De asemenea, la manifestările comemorative au participat membri ai Asociației Obștești «Ștefan cel Mare», care promovează modelul de viață al Sfântului Ștefan în Republica Moldova și în România", au declarat reprezentanții Mănăstirii Putna.
În privința poziției Mănăstirii Putna privind tendințele politicienilor pro-ruși din R. Moldova de a recicla vechile teze staliniste și pseudo-istorice menite să denatureze atât imaginea domnitorului român al Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, cât și istoria românilor în ansamblul ei, reprezentanții instituției au declarat următoarele: "În ceea ce privește tendințele de denaturare a istoriei românilor, amintim că pe Urna comemorativă adusă de Mihai Eminescu și de studenții care au organizat Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni la Putna în 1871, aflată astăzi în muzeul mănăstirii, marele domn este numit «APĂRĂTORUL EXISTENȚEI ROMÂNE». De asemenea, marele istoric Nicolae Iorga, care i-a dedicat prima monografie, l-a numit pe Sfântul Ștefan «cel mai mare român»".