VIDEO. Marcel Ciolacu ne bagă, pe șestache, mâna în buzunar pentru a întreține luxul faraonic al lui Klaus Iohannis / Premierul comasat a decis printr-o OUG: contribuabilii români vor plăti amenajările de lux de la vila din Aviatorilor


VIDEO. Marcel Ciolacu ne bagă, pe șestache, mâna în buzunar pentru a întreține luxul faraonic al lui Klaus Iohannis / Premierul comasat a decis printr-o OUG: contribuabilii români vor plăti amenajările de lux de la vila din Aviatorilor

Vila de protocol din Aviatorilor, pregătită prin investiții de peste șapte milioane de euro, conform investigațiilor recente ale Recorder, pentru viitorul fost președinte al României, Klaus Iohannis, va putea fi renovată cu bani de la buget, grație unei ordonanțe de urgență a lui Marcel Ciolacu.

Când a fost întrebat care e treaba cu vila ultraluxoasă pentru Iohannis, premierul PSD a negat vehement, în februarie, că ar ști ce sumă alocă RAAPPS pentru amenajările dorite de viitorul locatar, afirmând că nici habar nu are pentru ce demnitar e pregătită locația, dar a subliniat repetat că investițiile sunt făcute pe banii Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” și că guvernul nu are vreo legătură cu asta.

O investigație Presshub/Virgil Burlă indică însă că, printr-o modificare recentă a legii, investițiile de ȘAPTE milioane de euro în vilă vor fi suportate de bugetul de stat.

Pe 13 iunie, printr-o ordonanță de urgență, guvernul Ciolacu a completat legea de funcționare a Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) cu câteva articole.

Presa a remarcat faptul că prin aceste modificări, demnitarii care stau cu chirie în casele statului nu vor mai plăti utilitățile.

In realitate, miza ordonanței a fost de a finanța de la bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG) lucrările de investiții în valoare de 7 milioane de euro la imobilul din Bdul Aviatorilor nr 86, arată Presshub. 

Ordonanța a fost completată cu un articol aparent inofensiv.

„La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins: (1^1) De la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, se pot asigura și cheltuielile pentru reparații și investiții la fondul locativ de protocol și bunuri mobile prevăzute la art. 2 lit. a) și b), constituit din bunuri proprietate publică și privată a statului, aflat în administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, se arată în ordonanța recentă.

Care sunt bunurile mobile prevăzute la art 2 literele a și b din norma amintită? „Reședințe oficiale – pentru Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministru, președintele Curții Constituționale, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Academiei Române și persoanele care au avut calitatea de șef al statului român.” Articolul poate fi citit integral AICI

Ce afirma Ciolacu în februarie după dezvăluirile Recorder privind amenajările de șapte milioane de la vila din Aviatorilor:

„În primul rând, nu știu dacă cheltuielile sunt de 7 milioane. Am aflat și eu de la dvs din presă aceste sume. Este o vilă a RA-APPS, nu e nici prima, nici ultima unde se fac investiții. Ele au fost renunțări de la anumite partide politice. Cu certitudine, astăzi, eu, Marcel Ciolacu, nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru Președinte sau pentru alt demnitar. […] Depinde câți metri pătrați are, că dacă este la peste 10 mii de metri pătrați, nu știu cât de gigantică este investiția. Același lucru am avut discuție și cu Vila Lac 1 și v-am spus că, din punctul meu de vedere, nu este, în acest moment, o prioritate pentru România. Nu pot interzice RAPPS-ului sau Secretariatului General să își facă un plan de investiții multianual. […] Haideți să ne vină toată informația de la RAPPS și sunt ferm convins că veți avea toate răspunsurile. Așa este legea”.

CITEȘTE ȘI: Omerta uselistă pentru Împăratul de la Grivco. Marcel Ciolacu pretinde că habar nu are pentru cine se pregătește vila de 7 milioane de euro. Investiția totală în căsoiul lui Klaus Iohannis ar fi, de fapt, de 9 milioane de euro, relevă o altă investigație de presă



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.