VIDEO Zelenski: "Sunt recunoscător României pentru luarea deciziei de a oferi Ucrainei un sistem Patriot! E o mișcare cu adevărat puternică, care întărește securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa"


VIDEO Zelenski: "Sunt recunoscător României pentru luarea deciziei de a oferi Ucrainei un sistem Patriot! E o mișcare cu adevărat puternică, care întărește securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit României pentru decizia luată astăzi de a furniza forțelor ucrainene un sistem de apărare antirachetă Patriot. Acesta a subliniat că decizia va întări nu numai securitatea Ucrainei, ci va aduce un aport semnificativ pentru întreaga regiune, dar și pentru Europa per ansamblu. 

CITIȚI ȘI: CSAT a decis: România oferă Ucrainei un sistem antirachetă Patriot. Administrația Prezidențială motivează decizia semnalând, printre altele, "deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României"

"Sunt recunoscător României și Președintelui Klaus Iohannis pentru luarea deciziei de a oferi Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot.

Această contribuție crucială ne va consolida scutul aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii și infrastructura critică de teroarea aeriană rusă. Apreciez conducerea puternică și sprijinul principial al României pentru Ucraina.

Foarte important, acest pas întărește securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa.

Punând capăt terorii rusești acum, Ucraina previne o potențială agresiune împotriva Moldovei, României, statelor baltice și tuturor vecinilor noștri. Este esențial ca Ucraina să dispună de instrumentele necesare pentru a învinge teroarea rusă acum, astfel încât nimeni altcineva să nu se mai confrunte în viitor cu acțiunile agresive ale Rusiei la o scară mai largă", a zis Zelenski într-o postare publicată pe X. 

De asemenea, Zelenski a anunțat că oficialii ucraineni poartă discuții cu alte state pentru asigurarea numărului minimal de sisteme Patriot necesare consolidării unui scut aerian care să sporească gradul de protecție pentru civili și infrastructura critică. Amintim că ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a declarat recent că Ucraina are nevoie de cel puțin 7 sisteme antirachetă Patriot (mai multe detalii AICI). 

"Decizia României de a transfera un sistem Patriot în Ucraina este o mișcare cu adevărat puternică. Va spori securitatea în toată regiunea noastră, respectiv pentru toți vecinii noștri. Pentru Moldova, statele baltice și România.

Avem capacitatea de a birui ambițiile imperiale rusești și de a restabili astfel stabilitatea și încrederea în întreaga noastră Europă. În prezent, lucrăm cu echipa noastră la asigurarea livrării mai multor sisteme Patriot", a mai precizat Zelenski într-o altă postare publicată pe X. 

Vedeți mesajul de mulțumire de la minutul 3:05: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.