Dictatorul de la Moscova a reiterat mascarada sângeroasă pe care o descrie drept "plan de pace". Replica Kyivului: "Nu a făcut nimic altceva decât să exprime setul standard al agresorului". Jens Stoltenberg și secretarul american al Apărării desființează, la rândul lor, propunerile Kremlinului


Dictatorul de la Moscova a reiterat mascarada sângeroasă pe care o descrie drept "plan de pace". Replica Kyivului: "Nu a făcut nimic altceva decât să exprime setul standard al agresorului". Jens Stoltenberg și secretarul american al Apărării desființează, la rândul lor, propunerile Kremlinului

Dictatorul Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va impune imediat o încetare a focului și va lansa negocieri de pace în cazul în care Ucraina își va retrage armata din patru regiuni ocupate de Moscova după începutul războiului la scară largă, respectiv dacă va renunța la planurile de aderare la NATO. 

Putin a cerut ca Ucraina să se retragă în întregime din toate cele patru regiuni anexate și, în esență, să le cedeze Moscovei în cadrul granițelor lor administrative. Kyivul a răspuns imediat descriind așa-zisa propunere de pace a lui Putin drept "absurdă" și "manipulatoare". 

Declarațiile dictatorului rus, făcute înainte de începerea conferinței de pace din Elveția - la care Rusia nu a fost invitată - nu au inclus nicio cerere în plus față de pretențiile deja exprimate de Moscova.

Ucraina, la rândul ei, nu și-a schimbat obiectivele. Kyivul dorește ca forțele ruse să părăsească teritoriul Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014), și, în mod implicit, restabilirea integrității sale teritoriale. De asemenea, Ucraina dorește ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru crimele de război comise, iar Moscova să plătească, în cele din urmă, despăgubiri Kyivului. Totodată, Ucraina dorește să adere la NATO.

Comentând propunerea lui Putin, Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pe rețeaua socială X că nu este nimic nou în propunerea dictatorului rus, adăugând că acesta "nu a făcut nimic altceva decât să exprime setul standard al agresorului, care a fost auzit deja de multe ori".

"Nu există nimic nou în asta, nicio propunere de pace reală și nicio dorință de a pune capăt războiului. Dar există dorința de a nu plăti pentru acest război și de a-l continua în noi formate. Totul este o farsă completă", a subliniat Podoliak.

Nu în cele din urmă, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat la sediul NATO de la Bruxelles că Putin "a ocupat ilegal teritoriul suveran al Ucrainei".

"El nu se află în nicio poziție din care să dicteze Ucrainei ceea ce trebuie să facă pentru a aduce pacea", a continuat înaltul oficial american. 

"Putin a început acest război fără nicio provocare. Ar putea pune capăt astăzi dacă ar alege să facă asta", a mai zis Austin. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a adăugat că "aceasta nu este o propunere de pace".

"Aceasta este o propunere de mai multă agresiune, mai multă ocupație și demonstrează într-un fel că scopul Rusiei este de a controla Ucraina", a subliniat Stoltenberg. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.