Zeci de mii de brașoveni au semnat o petiție pentru refacerea alegerilor locale / Primarul învins Allen Coliban le transmite însă un mesaj categoric: „Negarea rezultatului nu ne ajută”


Zeci de mii de brașoveni au semnat o petiție pentru refacerea alegerilor locale / Primarul învins Allen Coliban le transmite însă un mesaj categoric: „Negarea rezultatului nu ne ajută”

O petiție prin care se solicită organizarea unui referendum pentru refacerea alegerilor locale din Brașov fusese semnată, până miercuri la prânz, de aproape 20.000 de persoane, nemulțumite că la cârma orașului se va instala, din nou, controversatul George Scripcaru, achitat abia în prag de alegeri în dosarul de șantaj în care era judecat. 

Scripcaru a reușit, în 9 iunie, să obțină cu câteva mii de voturi mai mult decât Allen Coliban,  preferat de brașoveni la alegerile locale din 2020, pentru funcția de primar al orașului, după patru mandate consecutive ale lui Scripcaru.

Petiționarii reclamă nereguli în derularea scrutinului din 9 iunie și arată că un nou scrutin ar reflecta mai corect voința brașovenilor, consolidând legitimitatea sistemului electoral și democrația locală. 

Primarul învins a intervenit într-o postare pe Facebook, respingând această inițiativă și îndemnându-i pe nemulțumiți să-și canalizeze emoția și frustrarea într-o direcție mai constructivă, argumentând că o trăsătură extraordinară a democrației este posibilitatea de a alege din nou (când va veni momentul). 

Redăm mai jos mesajul lui Allen Coliban: 

„Circulă în mediul online o petiție pentru inițierea unui referendum pentru refacerea alegerilor. Înțeleg frustrarea voastră, a celor aproape 48.000 de brașoveni care mi-ați acordat din nou încrederea, și simt forța emoției care vă animă acum. Însă nu într–un astfel de demers (care nu îmi aparține) trebuie ea canalizată. 

Votul este esența democrației și înseamnă că fiecare cetățean are dreptul la o opțiune iar, ulterior, majoritatea are dreptul de a lua decizii. Funcționarea democrației presupune respectarea acestor reguli simple. Negarea lor duce la anarhie.

Singurele căi legale pentru a schimba rezultatul votului sunt fie anularea alegerilor pe motiv de fraudă, fie schimbarea rezultatului în urma renumărării, pornită tot în urma unor argumente temeinice. 

Prin urmare, petiția nu are o utilitate practică. Numărul impresionant de semnături (20.000) în mai puțin de două zile arată atât forță, cât și nevoia de a canaliza dezamăgirea către acțiuni care să ne ajute să mergem mai departe. E normal, e uman, e de înțeles, e impresionant că simțiți asta în număr atât de mare, dar negarea rezultatului nu ne ajută. 

Din aceeași categorie, nici grupurile “anti-” sau “jos-” nu ajută, cu atât mai puțin orice vină aruncată asupra unei categorii de votanți. Mă delimitez categoric de orice astfel de comentarii.

Mi-au rămas 3 luni și jumătate din acest mandat. În aceste luni, voi continua proiectele începute și voi reprezenta corect interesele tuturor brașovenilor, așa cum am făcut-o și până acum. 

Urmează apoi 4 ani cu niște mize extrem de mari pentru oraș și cu misiunea de a păzi lucrurile bune pe care le-am făcut împreună și de a-i convinge și pe cei pe care nu i-am convins. 

Nu răspundeți la provocări. Fruntea sus, avem multe de făcut. Am nevoie de implicarea voastră, dar într-un mod constructiv. 

Am început să scriu mai pe larg despre asta și voi reveni în a doua parte a zilei cu câteva propuneri.

“Uniți pentru Brașov” nu e un slogan. E viitorul”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.