Cadaveric și scheletic, fostul primar corupt al Constanței, Radu Mazăre, zis și Tutankhamon sau Faraonul, a pășit, luni, pe poarta penitenciarului Jilava unde a ispășit doar cinci din cei nouă ani primiți în două dosare în care nu a fost recuperat nici măcar un leu din prejudiciu.
La ieșire unde era așteptat și de soția însărcinată, Mazăre s-a oprit câteva minute declarându-le jurnaliștilor că nu îl mai interesează viața publică. Întrebat dacă a plătit prejudiciul din dosar, Radu Mazăre a răspuns sec ”Nu”.
Fostul primar s-a aflat la închisoare din mai 2019, după ce a fost condamnat la nouă ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse definitive - una de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri (2019 şi alta de cinci ani de închisoare în dosarul Polaris (2022).
Și fostul ministru al Justiției Ana Birchall a criticat public ceea ce a numit „justiția zilelor noastre”.
„Mazăre este liber iar să se dea în stămbi pe plajele din Madagascar. Justiția în era Iohannis care în 2019 a candidat și a câștigat pe un mesaj anti corupție, nu?! Bravo! Nicolae Ciucă sau Alina Gorghiu au ceva de spus?
Ca principiu de drept este inadmisibil să avem liberări condiționate pe banda rulantă, doar pentru că unii scriu cărți sau îndeplinesc doar o fracție matematică din pedeapsă! De aceea, în practică sunt și mulți recidiviști!
Tocmai de aceea în 2019 am propus înăsprirea și modificarea condițiilor pentru acordarea liberării condiționate, ca să nu mai iasă din pușcărie executând doar câțiva ani! Evident că gașca penalilor a blocat pentru că ce propuneam eu se aplica și condamnaților pentru corupție! În zilele acestea se vede rezultatul, nu?”, a comentat Birchall într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
Context mai amplu privind condamnările lui Mazăre și prejudiciile din dosarele sale
În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.
În dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, plaje și faleze din Constanța și Mamaia, fostul primar al Constanţei a fost condamnat definitiv de instanța supremă, în februarie 2019, la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori. Prejudiciul total estimat de procurorii DNA în acest dosar este de 114 milioane de euro.
În Dosarul Polaris, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese și a fost trimis în judecată pe 10 decembrie 2015. În februarie 2022, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.
Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky (partenerul său de afaceri), a solicitat peste 2 milioane euro - din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei - de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, ca să le faciliteze emiterea documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Banii ar fi fost transferați sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky.
Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.
DNA mai spune că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că i-a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi Primăria Constanța, condusă de Radu Mazăre, a fost încheiat un contract de salubrizar pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
DNA precizează că, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, adică prin contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.
Urmare a încheierii acestui contract, prejudiciul produs Primăriei Constanţa ar fi fost de peste 200 de milioane de lei (200.213.248 lei), iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu ar fi fost Radu Mazăre.
Sorin Strutinsky, prietenul lui Radu Mazăre, a fost condamnat în România la 10 ani închisoare și s-a predat la Bologna. Mai multe detalii pe Europa Liberă.