Un lider de sindicat, aprig susținător al Gabrielei Firea, laudă, involuntar, transportul de suprafață din București, care s-a îmbunătățit semnificativ în mandatul lui Nicușor Dan. Controversatul Marian Artimon, care este și consilier general din partea PSD, dezvăluie că Metrorex pierde clienți pe bandă rulantă în favoarea STB


Un lider de sindicat, aprig susținător al Gabrielei Firea, laudă, involuntar, transportul de suprafață din București, care s-a îmbunătățit semnificativ în mandatul lui Nicușor Dan. Controversatul Marian Artimon, care este și consilier general din partea PSD, dezvăluie că Metrorex pierde clienți pe bandă rulantă în favoarea STB

Marian Artimon (foto sus), succesorul controversatului Ion Rădoi la cârma Sindicatului Liber al angajaților de la Metrou, care este și consilier municipal din partea PSD, a scăpat, cel mai probabil involuntar, o laudă importantă la adresa administrației lui Nicușor Dan, când a invocat problemele cu care se confruntă compania Metrorex, deținută integral de statul român prin ministerul Transporturilor

Astfel, într-un interviu pentru publicația bursa.ro, Artimon s-a arătat îngrijorat de apropiata pensionare a sute de angajați ai Metrorex, cei mai buni și mai vechi, subliniind lipsa de preocupare a angajatorului în găsirea de soluții pentru noi angajări și pentru îmbunătățirea condițiilor de călătorie. 

În acest context, Artimon a  precizat: „Îi avertizez pe bucureșteni că în aceste condiții călătoria cu metroul se va înrăutăți. Deja resimte această realitate și bucureșteanul de rând. Intervalul de succedare al trenurilor de metrou e mare, de cele mai multe ori de zece minute și mai bine, tocmai fiindcă numărul de trenuri in exploatare este sub cel necesar. Apoi, gradul de confort a scăzut. Noile garnituri promise întârzie, se pare fiindcă nu exista banii necesari. 

Suntem concurați mai nou, prin prisma faptelor, și de către STB. Oamenii au adus mașini și troleibuze noi și constatăm că există trasee pe care bucureștenii încep să prefere STB, în dauna serviciilor Metrorex și în ciuda aglomerației din trafic. În zona Străulești, spre exemplu, concurența se simte deja, iar Metrorex a pierdut mulți călători

Oamenii preferă confortul din noile troleibuze intrate în trafic și apreciază faptul că există două noi linii ce leagă zona lor de Piața Unirii și apelează mai nou la STB. Ca să nu amintesc și faptul că accesul în mașinile STB e mult mai lejer decât la Metrorex, unde sistemul de taxare e mult mai bine pus la punct. La suprafață până vine o echipa de control poți călători chiar și câteva zile bune, dar la metrou fără cartelă nu intri!”. (sursa: bugetul.ro)

Artimon a devenit în noiembrie 2023 lider al Sindicatului Liber Metrou în urma unui „congres ținut pe șest”, după cum relata publicația clubferoviar.ro.

O lună mai târziu publicația Buletin de București scria că același Marian Artimon a fost desemnat de către partidul din care face parte, PSD, în funcția de consilier general ca urmare a retragerii lui Aurelian Bădulescu. 

Sindicalistul Artimon nu este pentru prima dată în poziția de a reprezenta interesele bucureștenilor în forul legislativ de la nivelul Capitalei, Consiliul General. Conform Libertatea, pe timpul administrației Gabriela Firea, nu doar că a fost consilier general, dar a fost și reprezentantul Adunării Generale a Acționarilor la STB (fosta RATB) și în alte cinci companii municipale controlate de PMB.

Reporterii Libertatea au descoperit și că Marian Artimon, ca secretar general, era unul dintre cei cinci membri ai nucleului dur al Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou, făcând parte din Biroul Permanent. Numele său apărea pe toate documentele oficiale ale sindicatului, imediat după numele liderului Ion Rădoi, fiind printre cei trei administratori care au avut grijă, de-a lungul timpului, de finanțele firmei deținute de sindicat – Sindomet Servcom SRL, companie care a încasat bani direct de la Metrorex în 2018.

Într-o declarație de avere (pe 2020) indicată de Libertatea, Artimon, în calitatea sa de administrator cu atribuții de director în compania Sindomet Servcom SRL, a încasat 73.000 de lei anual, pe lângă aproximativ 75.000 de la Metrorex, pentru postul de „instructor instalații”. 

În prezenta campanie electorală, Artimon este un susținător explicit al Gabrielei Firea pe care a invitat-o recent la sediul sindicatului. Același lider de sindicat își declara susținerea, în aprilie, și pentru fostul candidat al comasaților, medicul Cătălin Cîrstoiu. Detalii AICI

Foto jos: Firea, încadrată de doi dintre consilierii generali ai PSD, Artimonu și Ancuța Comănici, soția lui Răzvan Comănici, fost  ”sef Structură SRI – Direcția de Informații a Municipiului București” (detalii mai jos)

Potrivit aktual 24.ro, Ancuța Comanici a avut o carieră de succes cu ajutorul PSD.

În 2004, ea lucra la Casă Națională de Sănătate, fiind recompensată de fostul președinte Ion Iliescu cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler.

Apoi a ajuns la Spitalul ”Sf. Maria”, condus de Narcis Copcă, unde în 2008 apare că persoană de contact pe achiziții.

În 2009-2010 a fost director al Administrației Școlilor și Unităților Sanitare din Primăria Sectorului 1.

În 2012, Anca Comanici ea a participat la alegeri pe lista PSD, în al doilea mandat al lui Sorin Oprescu. Devine consilier general în mandatul 2012-2016.

În același timp însă, lucrează la ”Sf. Maria” că șef la administrativ. Și apare și jurist la Romtehnochim, firma care are contracte cu municipalitatea, scria tolo.ro.

În 2016, ea participa din nou la alegeri, tot pe lista PSD, de dată asta la Primăria sectorului 1.

Atunci, Ancuța Comanici cumula următoarele funcții: consilier local Sector 1, consilier personal pe sănătate al primarului Gabi Firea și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Sf. Maria.

Ancuța Comanici este acum consilier general în Capitală și șefa a organizației de femei a PSD București, care este condusă de Gabriela Firea. Cât timp Firea a fost ministru al Familiei, până la demisia cauzată de scandalul „azilele groazei”, Comanici a fost director de cabinet în Ministerul Familiei. Sursa: aktual24.ro. Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.