Reputatul matematician Ngo Bao Chau despre Nicușor Dan: „Bucureștiul este un oraș norocos. Primarul său este un om foarte inteligent și incoruptibil”


Reputatul matematician Ngo Bao Chau despre Nicușor Dan: „Bucureștiul este un oraș norocos. Primarul său este un om foarte inteligent și incoruptibil”

Unul dintre cei mai apreciați matematicieni ai planetei, vietnamezul Ngo Bao Chau, distins cu numeroase premii internaționale în domeniu, a postat o pledoarie remarcabilă, pe contul său de Facebook, urmărit de peste 300.000 de persoane, despre calitățile lui Nicușor Dan, pe care l-a cunoscut și de care s-a apropiat pe când studiau amândoi în Franța. 

În prezent profesor la Universitatea din Chicago, Ngo Bao Chau, care  este și cetățean francez, a lăudat mandatul actualului primar, trecând în revistă activitatea civică și politică a acestuia de dinainte de PMB. „Bucureștiul are norocul să aibă un primar prietenos, foarte inteligent și incoruptibil”, a arătat matematicianul vietnamezo-francez.

Redăm mai jos postarea acestuia:

„Nicușor Dan a câștigat două medalii de aur cu scoruri perfecte la Olimpiada Internațională de Matematică pentru România înainte de a merge în Franța pentru a studia. Aici am devenit prieteni apropiați. După terminarea tezei de doctorat, Nicușor s-a întors la București pentru a lucra la institutul de matematică. El a participa la numeroase activități ale societății civile care protejează clădirile și parcurile vechi ale orașului de asaltul rechinilor imobiliari. Concomitent cu activitățile civice, Nicușor s-a implicat treptat mai profund în politică și a candidat pentru funcția de primar al municipiului București. După mai multe încercăi a fost ales primar al capitalei. 

În mandatul său, Nicușor a finalizat sistemul de filtrare a apelor uzate al orașului, a înlocuit o parte importantă a conductelor principale ale sistemului de termoficare și a continuat să-i înfrunte pe rechinii imobiliari pentru a proteja orașul de asaltul acestora. Nicușor candidează pentru un al doilea mandat. Deși posibilitatea de a fi reales este mare, el poate pierde și pentru că multor indivizi nu le plac acțiunile sale hotărâte pentru binele comun. Oricum, municipiul București are norocul să aibă în acest moment un primar prietenos, foarte inteligent și incoruptibil”. 

Ngo Bao Chau  s-a născut la 28 iunie 1972, Hanoi, Vietnamul de Nord. A fost premiat, în 2010, cu Medalia Fields, cea mai înaltă distincție în matematică pentru activitatea sa în geometria algebrică.

Chau a primit o bursă din partea guvernului francez în 1990 pentru a studia matematica în Franța și a petrecut doi ani la Universitatea Pierre și Marie Curie din Paris. A studiat apoi la École Normale Supériere din Paris și a obținut un doctorat la Universitatea Paris-Sud în 1997. Între 1998 și 2004 a fost cercetător în matematică la Universitatea Paris-Nord. Din 2005 până în 2010 a fost profesor la Universitatea Paris-Sud, iar din 2007 până în 2010 a fost numit membru al Institutului de Studii Avansate din Princeton, New Jersey. În 2010 a devenit profesor la Universitatea din Chicago.

Ngo Bao Chau  s-a aflat zilele trecute la București conferința științifică „On generalized Hitchin fibrations”, derulată la Institutul de Matematică al Academiei Române, ocazie cu care s-a reîntâlnit cu amicul său Nicușor Dan. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.