Ministrul eston al Apărării contrazice un articol de presă: Guvernul Estoniei NU a purtat discuții specifice cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina!


Ministrul eston al Apărării contrazice un articol de presă: Guvernul Estoniei NU a purtat discuții specifice cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina!

Guvernul Estoniei nu a purtat discuții specifice cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina, a transmis ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, într-un interviu acordat marți pentru ERR. 

ARTICOLUL INIȚIAL: Consilier prezidențial eston: Estonia ia în considerare "serios" să trimită trupe în Ucraina!

Pevkur a reacționat în urma unui articol publicat de portalul Breaking Defense, în care se preciza, fiind citat un consilier prezidențial în domeniul securității, că Estonia discută "serios" despre potențiala desfășurare a trupelor estone în Ucraina pentru a îndeplini roluri non-combat. 

Ministrul a mai menționat că ideea de a trimite trupe occidentale în Ucraina nu a avansat nici în Estonia, nici la nivelul UE, deoarece "nu există o înțelegere clară între aliați" legat de ceea ce ar aduce această măsură. 

"Cred că ei (portalul Breaking Defense - n.red.) au interpretat prea îndrăzneț cuvintele lui Madis Roll (consilierul prezidențial cu pricina - n.red). Cu siguranță nu există o astfel de inițiativă din partea Estoniei și, cu siguranță, Estonia nu va face ceva de una singură", a subliniat Pevkur.

Prioritatea în prezent constă în aprovizionarea forțelor ucrainene cu muniție și antrenarea armatei ucrainene în străinătate, a adăugat Hanno Pevkur.

În cursul zilei de luni, portalul Breaking Defense a raportat, citându-l pe consilierul prezidențial Madis Roll, că Guvernul eston a fost angajat în discuții serioase referitoare la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina.

Cu toate acestea, Pevkur a zis că Guvernul nu s-a angajat în discuții specifice despre trimiterea de trupe în Ucraina.

Mai mult decât atât, Madis Roll a declarat pentru ERR că nu le-a transmis reporterilor că Guvernul eston ia în considerare în prezent trimiterea de trupe în Ucraina.

"Mesajul meu a constat în a transmite că Estonia nu a exclus niciuna dintre diferitele modalități prin care poate ajuta Ucraina și că toate aceste moduri diferite de a ajuta sunt încă în discuție. Nici noi, nici aliații noștri nu ar trebui să avem nicio restricție atunci când vine vorba despre a ajuta Ucraina. Desigur, noi și aliații noștri analizăm diferite scenarii", a mai zis Roll. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.