Guvernul Letoniei a hotărât derusificarea sistemului educațional! Cursurile de rusă, studiată în școli drept a doua limbă străină, vor fi eliminate treptat. Calendarul și stadiile implementării deciziei


Guvernul Letoniei a hotărât derusificarea sistemului educațional! Cursurile de rusă, studiată în școli drept a doua limbă străină, vor fi eliminate treptat. Calendarul și stadiile implementării deciziei

Guvernul Letoniei a aprobat, în unanimitate, în data de 23 aprilie, noi reglementări în domeniul educației, care prevăd, printre altele, eliminarea treptată, începând cu 2026, a studierii în școli a limbii ruse ca a doua limbă străină. 

Școlarii care au ales limba rusă ca a doua limbă străină până pe 1 septembrie 2025 vor putea să o studieze în continuare până la absolvirea gimnaziului (până în clasa a IX-a). Apoi, ca a doua limbă străină — începând din clasa a V-a — se va putea alege doar limba oficială a uneia dintre țările Uniunii Europene, respectiv din Spațiul Economic European sau o limbă reglementată prin acorduri interguvernamentale privind educația. 

"Aceasta este o veste bună! În sfârșit!", a comentat prim-ministra letonă Evika Silinia pe marginea noilor reguli. 

Potrivit Evikăi Silinia, limba rusă va dispărea treptat din școli, iar copiii vor învăța limbile vorbite în Uniunea Europeană.

În prezent, școlarii letoni învață engleza ca primă limbă străină încă de la începutul parcursului educațional, iar cea de-a doua limbă străină începe să fie învățată începând cu clasa a IV-a. Teoretic, copiii pot studia oricum franceza, germana și alte limbi europene ca a doua limbă străină, dar în practică rusa este cel mai adesea predată, deoarece nu există suficienți profesori de alte limbi în școli.

Potrivit Ministerului Educației și Științei, limba rusă este predată ca a doua limbă străină în aproape jumătate din școlile letone. În unele instituții de învățământ, nici nu sunt oferite alternative. 

Decizia de a elimina treptat și nu brusc limba rusă din sistemul de învățământ este justificată de faptul că e în continuare necesară pregătirea profesorilor de alte limbi europene. 

Școlarii care nu doresc să învețe limba rusă o pot refuza deja din acest an. Ministra letonă a Educației, Anda Čakša, a spus că, începând cu anul școlar 2026-2027, copiii vor învăța o a doua limbă străină nu din clasa a IV-a, precum în prezent, ci din clasa a V-a. În schimb, în clasa a IV-a se vor adăuga ore suplimentare de limba engleză. 

Elevii care vor intra în clasa a IV-a de la 1 septembrie 2025 nu vor studia deloc o a doua limbă străină în anul universitar 2025-2026. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.