Denis Prokopenko, comandantul „Azov”, abordează public un subiect tabu: de ce militarii din subordinea sa, considerați unanim eroi, nu au acces la arme, muniție și pregătire occidentală / În Ucraina, „nimeni nu vorbește despre asta. Este timpul să atragem atenția asupra acestei situații kafkiene”


Denis Prokopenko, comandantul „Azov”, abordează public un subiect tabu: de ce militarii din subordinea sa, considerați unanim eroi, nu au acces la arme, muniție și pregătire occidentală / În Ucraina, „nimeni nu vorbește despre asta. Este timpul să atragem atenția asupra acestei situații kafkiene”

Denis Prokopenko, comandantul „Batalionului” Azov, considerat inclusiv de Vest eroul care a organizat admirabila rezistență ucraineană de la Azovstal (Mariupol) vorbește, într-o opinie publicată de Ukrainska Pravda, despre miturile negative care bântuie formațiunea sa de apărare și care au determinat, printre altele, ca luptătorii Azov să nu aibă acces, nici până în ziua de azi, la niciun fel de fonduri, arme și muniții din cele alocate de Statele Unite și alte state vestice, existând în acest sens chiar prevederi legislative clare și stricte ale SUA.

El spune că până și de denumirea de „Batalion” în cazul Azov este complet greșită pentru că acesta a fost reformat și transformat într-un detașament al forțelor speciale ucrainene, fiind, în realitate o „brigadă”, nu batalion sau regiment.

Redăm integral mai jos explicațiile și argumentele lui Prokopenko, 32 de ani, locotenent-colonel al Gărzii Naționale a Ucrainei și comandant al Brigăzii a 12-a forțelor speciale „Azov” (el s-a  predat forțelor ruse, alături de mai mulți luptători aflați sub comanda sa când cucerirea uzinei siderurgice din Mariupol, un simbol al rezistenței ucrainene din anul 2022, devenise iminentă. Ulterior, Prokopenko a revenit în Ucraina, via Turcia, în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia):

„O prostie! Acesta este primul cuvânt care îmi vine în minte în contextul actualei interdicții privind transferul de arme occidentale către Azov.

Puțini oameni din Ucraina cunosc acest aspect și aproape nimeni nu vorbește despre el în public. Este timpul să atragem atenția asupra acestei situații kafkiene și să o facem publică.

Începând cu 2017, o serie de proiecte de lege privind finanțele publice ale SUA au conținut următorul amendament: „Niciunul dintre fondurile puse la dispoziție prin această lege nu poate fi utilizat pentru a furniza arme, instruire sau alt tip de asistență Batalionului Azov".

În 2015, congresmanul John Conyers Jr., un democrat din Michigan, a propus acest amendament la proiectul de buget al Departamentului Apărării pentru anul fiscal care se încheia la 30 septembrie 2016. Congresmanul a făcut această propunere, notând că (publicația) „Foreign Affairs”, precum și „alte organizații media importante", au caracterizat Batalionul Azov ca fiind „în mod evident neonazist” și „fascist”.

Potrivit presei occidentale, Departamentul Apărării a solicitat ulterior retragerea amendamentului propus, argumentând că ajutorul pentru Azov este deja interzis prin Legea Leahy, care prevede că „nu se va acorda niciun fel de asistență (...) oricărei unități a forțelor de securitate ale unei țări străine dacă secretarul de stat are informații credibile potrivit cărora o astfel de unitate a comis o încălcare gravă a drepturilor omului”. 

La momentul respectiv, interdicția expresă de a furniza arme către Azov nu a fost inclusă însă în proiectul de lege final.

Cu toate acestea, în 2017, acest amendament a fost inclus în textul Legii bugetului. El este prezent și în proiectul de lege privind bugetul pentru Apărare din acest an.

Trebuie subliniat faptul că Legea Leahy, care prevede ca incidentele de încălcare a drepturilor omului să fie examinate pe baza unor fapte specifice, nu a fost aplicată la Azov, iar decizia de a adopta amendamentul s-a bazat în principal pe caracterizarea Azov de către mass-media occidentale, care, aparent, și-au bazat percepția cu privire la unitate sub influența propagandei Moscovei.

Toate acuzațiile principale aduse Azov au fost respinse în mod repetat pe baza faptelor, pe internet și în mass-media, cele mai multe fiind reunite pe siteul: https://azovcontrafake.com

Are sens să subliniem încă o dată că însăși formularea „Batalionul Azov" folosită în lege se referă de fapt la o unitate inexistentă?

La sfârșitul anului 2014, Azov a încetat să mai fie un batalion și a devenit un detașament separat al forțelor speciale. Din februarie 2023, unitatea noastră a devenit Brigada a 12-a de forțe speciale Azov a Gărzii Naționale a Ucrainei. Nu este un batalion, nici un regiment. O brigadă.

Acest amendament, care se mută de o lege la alta și de la un an la altul, este motivul pentru care Azov nu a avut acces la arme occidentale moderne în 2022, în timpul apărării Mariupolului. În acel moment, noi țineam în loc forțele superioare ale inamicului în Mariupol asediat, folosind resursele extrem de limitate pe care le aveam, și ne-am dovedit a fi extrem de eficienți.

Câte vieți ar fi putut fi salvate și care ar fi fost rezultatele apărării orașului dacă, pe lângă motivația, coeziunea și profesionalismul nostru puternic, Azov ar fi avut la dispoziție vehicule blindate și sisteme de artilerie moderne?

Chiar și după 2022, când părea că lumea a aflat în sfârșit adevărul despre Azov, încă nu putem trimite soldații noștri cei mai buni la majoritatea exercițiilor militare occidentale de top și nici nu primim vreuna din armele occidentale furnizate Ucrainei, de care avem nevoie vitală pentru a rezista. 

Această problemă este parțial rezolvată de voluntari și de ucrainenii devotați care fac tot ce pot pentru a ajuta unitatea: de exemplu, proiectul voluntarilor Tylovyky a strâns 77 de milioane UAH (grivne) pentru 17 transportoare blindate de trupe FV432 Bulldog pentru Brigada Azov. Dar, într-un război de asemenea amploare, este nevoie de mai mult.

Acum, întreaga Ucraină experimentează ceea ce Azov a avut de înfruntat încă din 2014. Din nefericire, Azov, prima unitate din armata ucraineană care a implementat standardele militare occidentale, a devenit, de asemenea, una dintre primele și principalele ținte ale propagandei Moscovei. Încă de la începutul războiului ruso-ucrainean din 2014, Moscova a acuzat Azov și alte unități de voluntari de „neonazism" și trâmbițat public că acesta este „motivul” pentru care și-a propus să le distrugă.

În 2022, rușii au vrut să „denazifice" întreaga Ucraină, etichetând întreaga națiune drept „nazistă". În urmă cu zece ani, nimeni nu a ajutat Azovul să reziste mașinăriei de propagandă a Kremlinului. Astăzi, întreaga țară se află în aceeași situație. Și exact ce a experimentat Azovul vreme de zece ani pare să se întâmple acum la nivelul întregii țări: lipsă de asistență occidentală.

Doresc să subliniez că însăși existența unor astfel de amendamente și interdicții nu doar că împiedică Azov să își îndeplinească mai eficient misiunile de luptă, ci este chiar o lovitură dată capacității de apărare a țării noastre, terfelește imaginea Ucrainei pe plan internațional și este umilitoare pentru întreaga armată ucraineană.

Nu există nicio dovadă sau confirmare a acuzațiilor pe care propaganda rusă le răspândește de zece ani în legătură cu Azov. Dacă ar fi existat, delegații ale luptătorilor de la Azov nu ar fi fost primite în Statele Unite, în țările europene și în Israel. Membrii Azov nu ar fi avut întâlniri cu reprezentanți ai Congresului american și ai organizațiilor pentru drepturile omului. Nu ar fi luat cuvântul la ONU, la Consiliul Europei sau la universități occidentale de top. Nu ar fi acordat interviuri pentru cele mai importante instituții media din lume și nu ar fi participat la discuții în cadrul marilor conferințe militare. Aceasta este absurditatea situației: Azov este salutat la cel mai înalt nivel în întreaga lume occidentală, dar încă nu i se dau arme.

Azov este obișnuită să depășească dificultățile pe cont propriu. Am fost prima unitate din Ucraina care a adoptat standardele NATO și am făcut-o din proprie inițiativă. Și chiar fără arme occidentale, am devenit una dintre cele mai capabile unități din țară în doar zece ani. Luptătorii noștri se întorc în linia întâi după captivitatea rusească, luptă împotriva inamicului și îndeplinesc toate sarcinile stabilite de comandament.

Niciun obstacol nu ne va opri. Cu toate acestea, justiția cere răspunsuri. Câte dezmințiri ale minciunilor Kremlinului trebuie să mai oferim înainte ca politicienii din Occident să deschidă în sfârșit ochii la adevăr? Cât timp o unitate structurală a Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei, subordonată conducerii militare a statului, va mai fi stigmatizată prin astfel de amendamente umilitoare?

Și, cel mai important, câți soldați ucraineni - luptători ai brigăzii noastre, care apără nu numai libertatea și independența Ucrainei, ci și întreaga lume occidentală liberă de adevărații naziști de astăzi - trebuie să mai moară sau să fie schilodiți din cauza lipsei armelor occidentale moderne, înainte ca Azov să fie în sfârșit eliminat de pe toate listele negre?”

Pentru mai multe detalii privind AZOV, accesați linkurile de mai jos:

Tot ce trebuie să știi despre luptătorii Regimentului ”Azov”. Sunt militari de elită ai armatei ucrainene, NU ”neonaziști”, așa cum minte Rusia. Pentru comandantul Denis Prokopenko, lupta împotriva invadatorilor ruși e o chestiune de onoare și o datorie de familie

Comandantul Azov, Denys Prokopenko, și-a revăzut trupele pentru prima oară de la căderea Mariupolului / Liderul militar le-a vorbit camarazilor despre legământul făcut în prizonierat

108 luptători din Regimentul Azov și alți 107 apărători ai Azovstalului, eliberați de Rusia contra lui Medvedciuk și a altor 55 de soldați ruși.

Ce preț uriaș a plătit Vladimir Putin pentru a-și recupera prietenul oligarh din Ucraina / Kievul a umilit din nou Moscova determinând-o să-i returneze inclusiv membri de frunte ai Regimentului Azov, despre care Kremlinul anunța isteric că vor fi condamnați la moarte

Podul.ro l-a intervievat pe eroul Ihor, militarul Azov care a rămas aproape un an de zile în spatele liniilor inamice, grav rănit în Mariupolul ocupat, fără a fi descoperit de invadatorii ruși, deși a fost la un pas de moarte. A supraviețuit inventându-și o nouă identitate, fiind salvat printr-o operațiune a serviciilor secrete ucrainene / Anna Neplii

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.