Tot ce trebuie să știi despre luptătorii Regimentului ”Azov”. Sunt militari de elită ai armatei ucrainene, NU ”neonaziști”, așa cum minte Rusia. Pentru comandantul Denis Prokopenko, lupta împotriva invadatorilor ruși e o chestiune de onoare și o datorie de familie


Tot ce trebuie să știi despre luptătorii Regimentului ”Azov”. Sunt militari de elită ai armatei ucrainene, NU ”neonaziști”, așa cum minte Rusia. Pentru comandantul Denis Prokopenko, lupta împotriva invadatorilor ruși e o chestiune de onoare și o datorie de familie

De la începutul războiului din Ucraina aud numeroase acuzații la adresa Regimentului ”Azov”, precum că ar fi teroriști sau nazişti. Un fals de proporţii, răspândit de Kremlin și propagat de adepții rușilor sau de cei care nu vor să se documenteze și să studieze istoria lor.

În primul rând, cei din ”Azov” nu au fost extrași din Azovstal. E clar că rușii nu îi vor cruța, îi vor tortura și ucide. De aceea, ei au ales să rămână și să moară în luptă, iar prin rezistența lor să rețină trupele rusești în jurul lor ca să ofere timp pentru apărarea altor fronturi și să salveze vieți datorită acestui sacrificiu. Sincer, nu poate să nu îmi dea lacrimile când scriu aceste rânduri. 

Deci, ne întoarcem la istoria și esența Regimentului ”Azov”. Acest batalion a apărut din cauza primei invazii din acest secol a Rusiei asupra Ucrainei, în 2014, și a fost fondat de Andrei Beliţchii, care a fost deţinut politic pe timpul lui Yanucovici. Gruparea lui Belițchii a apărat Harkovul de atacul condus de separatistul Motorola. ”Omuletii negri” sau Black Corps, denumiți așa din cauza uniformei de culoare neagră, au apărat cu succes Harkov, Mariupol, Nicolaev și Zaporojie de invazia ”omuleților verzi”, adică rușii, în 2014. Pentru că Beliţchii era un adept al supremației albe, acest batalion era format inițial din ultranaționaliști, fiind o grupare paramilitară alcătuită în principal din suporteri de fotbal și sportivi. Staţi, nu vă grăbiți să declarați ”știam eu că sunt naziști”. Citiți până la capăt. 

După Tratatul Minsk 1 și înghețarea temporară a conflictului armat, această unitate militară a fost reformată, ”curățată”. Acest lucru s-a făcut cu implicarea CIA-ul american, atunci când aceștia i-au sugerat lui Petr Porosenko, președintele de atunci al Ucrainei, să facă din batalion unul de elită, iar batalionului să primească antrenamentul specializat și calificat și prin a-i oferi cel mai modern armament. 

Astfel Beliţchii și alţi lideri ultranaţionaliști au ieșit din Batalion, iar Poroșenko a inclus ”Azovul” în Garda Națională. Deci această grupare nu mai este una paramilitară, ci una oficial militară de elita. 

Ce s-a întâmplat cu liderii batalionului Azov și cu cei cu idei ultranaționaliste? Aceștia au ieșit din batalion și au format un partid naționalist, însă la ultimele alegeri au luat doar aproximativ 2% din voturi. Nu vreau să ofensez pe nimeni, dar vă rog să comparați cu succesul AUR, care au luat 9% și au retorica asemănătoare și culmea, membrii si adepții AUR îi acuză pe ăștia de la Azov că ar fi ”naziști”.

Regimentul Azov actual, aflat în componența Gărzii Naţionale, are și mulți combatanți străini și oameni de toate religiile, creștini, musulmani și chiar evrei iudaiști. Deci prin definiţie Regimentul Azov nu poate fi ”neonazist”! Este un regiment militar din cadrul Armatei Ucrainei, care se supune Guvernului Ucrainei, primește ordine din partea unor comandanți militari și se încadrează în rigorile militare și convențiile militare internaționale.

Probabil mulți dintre voi ați văzut des adresările unuia din ei, care cerea ajutor pentru a scoate civilii de acolo și soldații răniți. Locotenent-colonelul Denis Prokopenko, nume de cod Redis este comandantul regimentului ”Azov”, din 2017 și este ucrainean, dar de etnie finno-karelian. Lupta dusă de el împotriva rușilor este o chestiune de onoare și o datorie de familie. Bunelul acestuia, finlandez de origine, a fost unicul care a supraviețuit în urma măcelăririi familiei sale de către sovieticii care au invadat Finlanda. Nu vreau să intru în detalii, dar în urma acestui măcel, bunelul lui Denis s-a înrolat în armată și a luptat împotriva invadatorilor. 

Locțiitorul comandantului este Sviatoslav Palamar, numit si Kalina. Bogdan Krotevici este șeful statului major. Așadar, asta e pe scurt istoria regimentului ”Azov” și situația legată de acesta. 

Suntem într-un război de tip hibrid în care rușii sunt ași. Adevărul e că daca nu știi de unde să te informezi și ești mai slab educat, poți cădea ușor pradă manipulării. 

Știu ca cei de la Kremlin îi urăsc pe acești combatanți. Îi urăsc pentru eroismul și curajul lor și pentru faptul că o mână de oameni înfometați, răniți și supraepuizați, i-a făcut varză. Putin și Duma Federației Ruse va încerca să declare Regimentul ”Azov” grupare teroristă și, astfel, cei care sunt acum extrași prin înțelegerea schimbului de prizonieri de război să fie trimiși în Rusia și judecați pentru terorism. Pentru asta se fac interpelări acum la Curtea Supremă și modificări în legislație.

Dar să știți un lucru, pentru acest act mișelesc și de slăbiciune, acești oameni vor fi transformați din eroi în martiri și vor fi înscriși în istorie pe vecie, iar rușii, ca niște fricoși și lepre. Ucrainenii vor fi și mai furioși pe ruși și îi vor urî și mai tare. Eposul lor va rămâne pe paginile istoriei alături de Brigada Marină nr. 36  și alături de eroii de la Termopile, care au ținut piept invadatorilor mai mult de 80 de zile.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.