Ce preț uriaș a plătit Vladimir Putin pentru a-și recupera prietenul oligarh din Ucraina / Kievul a umilit din nou Moscova determinând-o să-i returneze inclusiv membri de frunte ai Regimentului Azov, despre care Kremlinul anunța isteric că vor fi condamnați la moarte


Ce preț uriaș a plătit Vladimir Putin pentru a-și recupera prietenul oligarh din Ucraina / Kievul a umilit din nou Moscova determinând-o să-i returneze inclusiv membri de frunte ai Regimentului Azov, despre care Kremlinul anunța isteric că vor fi condamnați la moarte

„Da, fratele meu a ajuns în Ucraina. Vă rog să-i salvați și pe ceilallți”, scrie, într-o postare pe Twitter,  Sandra Krotevich, sora lui Bohdan Krotevich (foto jos), unul dintre eroii-comandanți de la oțelăria Azovstal, ajunși prizonieri de război în luna mai, când, rămași fără mâncare și muniție, bravii luptători ucraineni au decis să depună armele după aproape patru luni de rezistență istorică. Lupta și sacrificiul lor la Mariupol au schimbat decisiv soarta războiului, după părerile analiștilor militari, blocând trecerea forțelor ruse către alte ținte importante din sudul Ucrainei. 

 

Deși inițial Rusia a trâmbițat pe toate canalele posibile că soldații regimentului Azov vor fi considerați teroriști și criminali de război, urmând să fie condamnați la moarte sau să-și petreacă restul vieții în închisoare, numeroși membri ai controversatei structuri militare au făcut parte din lotul de prizonieri pe care Moscova a decis, miercuri, să-l dea la schimb Ucrainei pentru prețiosul Viktor Medvedciuk, deputat şi magnat, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin acuzat în Ucraina de înaltă trădare. 

Astfel, alături de Krotevich – 29 de ani, maior și comandant al Azov – au fost predați Ucrainei alți 214 militari, dintre care cel puțin 100 de apărători ai Azovstal (și cinci dintre comandanții acestora), schimbul de prizonieri de miercuri fiind cel mai amplu de până acum dintre cele două părți aflate în conflict. 

Potrivit relatărilor de presă, pentru cei cinci comandanți de la Azvostal s-a negociat separat, Ucraina fiind nevoită să predea Rusiei în jur de 55 de militari (prizonieri de război). 

"Am reușit să eliberăm 215 persoane", a anunțat șeful de cabinet al președinției ucrainene, Andriy Yermak, într-o intervenție televizată precizând că prizonierii ruși dați la schimb nu preazentau un interes deosebit pentru Kiev și fără a comenta însă „tranzacționarea” magnatului Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, considerat înainte de invazia din Ucraina un aliat cheie al Moscovei. 

Medvedciuk este liderul Partidului Platforma Opoziţiei Ucrainene, a doua formațiune din Parlamentul ucrainean. Legăturile sale deosebit de apropiate cu Putin, cu care își petrecea inclusiv vacanțele la Marea Neagră, i-au făcut pe mulți să vadă în controversatul oligarh, încă de la începutul crizei din Ucraina, drept un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelenski.

Medvedciuk fusese plasat în arest la domiciliu, anul trecut în mai, după ce procurorii de la Kiev l-au acuzat de înaltă trădare și de încercarea de a-și apropria resurse naționale din Crimeea anexată de ruși, scria siteul veridica.ro. El nu putea părăsi Kievul fără acceptul anchetatorilor. Ulterior, după ce Rusia a invadat Ucraina, magnatul a încerca să plece pe ascuns din țară, dar a fost prins și încarcerat. Inițial, Moscova a respins propunerea Kievului de a-l schimba pe militari ucraineni prizonieri de război, însuși purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că Medvedciuk n-a cerut azil politic şi nici vreo formă de ajutor din partea Rusiei, acuzațiile la adresa sa fiind o afacere internă a Ucrainei. PODUL a relatat pe larg despre Medvedciuk AICI

În ce privește schimbul imens de prizonieri întreprins pentru salvarea lui Medvedciuk, Kremlinul nu a făcut niciun comentariu. 

 

În schimb, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că schimbul de comandanți (de la Azovstal) a fost mediat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie timpul.md. Conform înțelegerii, ei vor rămâne în Turcia „în deplină siguranță, în condiții confortabile” și sub protecția personală a liderului turc până la sfârșitul războiului, a adăugat președintele ucrainean. 

Biroul prezidențial ucrainean a precizat că printre ucrainenii eliberați se numără și mai multe trei femei-apărătoare ale Mariupolului – Maryana Mamonova (medic militar, însărcinată în nouă luni), Kateryna PolishchukValentyna Zubko, Yana Shumovetska, Zoriana Repetska și Anastasia Chernenka.

 

Înainte de schimb, luptătorii care au apărat Azovstal au fost ținuți într-o colonie penală din satul Yelenivka din autoproclamata republică Donețk. În noaptea de 29 iulie, pe teritoriul lagărului a avut loc o explozie care a ucis zeci de prizonieri.

Zece cetățeni străini – printre care cinci cetățeni britanici, doi americani, dar și suedezi, croați sau marocani – au fost eliberați în cadrul schimbului. Acest lucru a fost negociat de Arabia Saudită, unde sunt acum deținuți prizonierii eliberați, mai scrie timpul.md.

Agenția saudită de știri, administrată de stat, a postat pe Twitter o înregistrare video cu cei zece militari-mercenari străini în timp ce coboară din avion. Imaginile îi arată, printre alții, pe britanicii Sean Pinner, 48 de an, și Aidan Aslin, 28 de ani (foto jos), și pe cetățeanul marocan Saadoun Brahim, toți trei capturați de ruși pe frontul de sud-est și condamnați la moarte, în luna iunie, de un „tribunal” din cadrul auto-proclamatei Republici Populare Donețk (DPR)nerecunoscută internațional. Judecătorii și-au motivat decizia precizând că cei trei și-ar fi recunoscut „activitățile teroriste”, fapt contestat vehement de Marea Britanie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.