Deputatul Emanuel Ungureanu l-a reclamat pe Cătălin Cîrstoiu la DNA și ANI. „Medicul Cîrstoiu este capul unei reţele de tip mafiot care direcţionează, de ani de zile, pacienţii de la stat la privat şi îi jecmăneşte”


Deputatul Emanuel Ungureanu l-a reclamat pe Cătălin Cîrstoiu la DNA și ANI. „Medicul Cîrstoiu este capul unei reţele de tip mafiot care direcţionează, de ani de zile, pacienţii de la stat la privat şi îi jecmăneşte”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA un denunţ pe numele lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi înşelăciune. Parlamentarul USR a depus şi o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate cu privire la posibile situaţii de incompatibilitate şi conflict de interese în care s-ar afla Cătălin Cîrstoiu, scrie news.ro.

„Medicul Cîrstoiu este capul unei reţele de tip mafiot care direcţionează, de ani de zile, pacienţii de la stat la privat şi îi jecmăneşte. Cîrstoiu a încălcat în mod clar legea, în repetate rânduri. Inclusiv atunci când şi-a numit soţia şefă de secţie, de mai multe ori consecutiv, începând cu anul 2014. Cîrstoiu a minţit şi când a spus că nu a făcut consultaţii la clinicile private unde erau acţionari el, mama, soţia şi soacra, veniturile obţinute de la clinicile private ale familiei fiind trecute chiar în declaraţia de avere din iunie 2020. Sper ca DNA şi DIICOT, alături de ANI, să îl cerceteze imediat pe candidatul PSD-PNL Cîrstoiu pentru aceste multiple infracţiuni, comise cu repetiţie. Este incalificabil faptul că aceste fapte sunt cunoscute de mai multe instituţii ale statului şi nu s-a luat niciun fel de măsuri”, declară Emanuel Ungureanu, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, conform comunicatului de presă al partidului.

Denunţul la DNA şi sesizarea la ANI au ca punct de plecare raportul 3.712/2020 întocmit de Corpul de Control al premierului, în care 14 pagini din 90 sunt alocate faptelor constatate în cazul managerului interimar Cătălin Cîrstoiu. Este vorba de activitatea derulată de acesta la clinica familiei simultan cu deţinerea funcţiei de conducere la SUUB, ceea ce reprezintă o încălcare a legislaţiei în vigoare.

 Cătălin Cîrstoiu s-a apărat de acuzaţiile aduse de Corpul de Control al premierului susţinând că respectiva clinică privată face numai „formare profesională de medici specialişti şi rezidenţi”. 

Or, după cum reiese dintr-un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educaţie medicală continuă, ceea ce conturează infracţiunea de înşelăciune.

Fapta de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane are legătură cu numirea doctorului Monica Cîrstoiu pe postul de şef de secţie în cadrul SUUB, numire făcută nu prin concurs, ci printr-un contract administrativ din februarie 2014, semnat de doctorul Cătălin Cîrstoiu. Contractul Monicăi Cîrstoiu a fost prelungit succesiv, ultimul act adiţional fiind semnat, în martie 2020, tot de soţul acesteia, la doar 4 zile de la numirea în funcţia de manager interimar. Soţia domnului Cîrstoiu a renunţat la funcţie de abia după acţiunea de verificare a Corpului de Control, mai spune sursa citată.

DNA şi ANI trebuie să verifice dacă faptele penale şi situaţia de incompatibilitate şi conflictul de interese invocate corespund realităţii, pentru asigurarea transparenţei şi integrităţii în funcţii publice, dar şi pentru prevenirea oricăror forme de corupţie. Sursa: news.ro

Hotnews a continuat, luni, seria de investigații de presă care privesc consultațiile acordate de Cătălin Cîrstoiu la clinica soției în condițiile în care era manager al Spitalului Universitar iar legea îi interzice să exercite, concomitent cu funcția de manager, alte funcții remunerate sau neremunerate.

Hotnews: „În martie 2022, un pacient urma să se opereze la dr. Cătălin Cîrstoiu, la Spitalul Universitar. La indicația unui rezident al managerului, pacientul a mers pentru consultul de dinainte la clinica ANEMONA, deținută de familia Cîrstoiu. Este exact aceeași procedură stat - privat descrisă de un alt pacient din 2023, în investigația HotNews despre dr. Cătălin Cîrstoiu. Pacientul a fost pus să facă un test PCR pentru Covid pentru a avea confirmarea că poate fi operat. ”Nici măcar testul de Covid nu m-au lăsat să-l fac la Spitalul Universitar, unde era gratis”.

Testul s-a prelevat și plătit la ANEMONA și a fost analizat la laboratorul clinicii Avanta. Pe rezultatul testului PCR apare trecut numele ”dr. Cătălin Cîrstoiu” ca fiind medicul pacientului. Ca și în cazul pacientului din octombrie 2023, pacientul din martie 2023 a pus la dispoziția Hotnews trei bonuri prin care arată plata a trei consultații la ANEMONA: 500 lei, 700 lei și 450 lei. Primele două plăți au fost făcute pe firma ANEMONA, iar a treia pe PRAXIS Med. PRAXIS Med este tot firma familiei Cîrstoiu.

Documentele contabile și medicale intrate în posesia HotNews.ro arată că, în octombrie 2023, un pacient a fost consultat de medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu la clinica privată ANEMONA MED, care e deținută de dr. Monica-Mihaela Cîrstoiu, soția managerului. În aceeași zi, au fost consultați mulți alți oameni, susține pacientul, în mărturia sa pentru redacție. Dr Cîrstoiu era în 2023, ca și acum, managerul general al SUUB”. 

Prezent luni la o conferință de presă comună cu Sorin Grindeanu, controversatul ministru al Transporturilor și fost premier în primul guvern controlat de infractorul Liviu Dragnea, Cîrstoiu a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de Hotnews pe tema consultațiilor de la clinica privată, iar apoi a dat un răspuns batjocoritor.

Relatarea Hotnews privind întrebările adresate candidatului PSD PNL la funcția de primar general și răspunsurile acestuia:

„Întrebarea pe care HotNews.ro i-a adresat medicului Cătălin Cîrstoiu a fost:

„Domnule Cîrstoiu, de ce ar exista numele dvs atât pe facturi, cât și pe testele Covid ale pacienților consultați la clinica familiei Anemona, dacă nu ați consultat pacienți acolo, așa cum ați declarat Corpului de Control? Hotnews are teste Covid din 2022 pe care scrie "Anemona - doctor Cătălin Cîrstoiu" ?

Inițial, Cătălin Cîrstoiu a refuzat să răspundă: „Vorbim despre transporturi astăzi” El a susținut că va organiza o conferință de presă ulterioară pe tema relației manager la spital de stat - doctor la clinică privată, statut sesizat de Corpul de Control al Guvernului în 2020.

Jurnalistul HotNews.ro Cristian Andrei a repetat întrebarea.

„Eu v-am spus că astăzi este o zi dedicată transporturilor și vom avea o discuție amplă despre acest subiect. Astăzi vreau să discutăm despre transporturi”, a răspuns Cîrstoiu.

Jurnalistul HotNews.ro a insistat și l-a întrebat de ce nu răspunde astăzi, când are loc o conferință de presă.

„O să fac eu o conferință de presă pe tema asta pentru că am și eu opinia mea pe care vreau să o explic detaliat. Nu astăzi. Vreau să mai adunăm niște informații”, a răspuns dr. Cîrstoiu.

Cristian Andrei l-a întrebat din nou dacă își mai amintește despre consultațiile la clinica privată, iar medicul a răspuns: „Nu astăzi. Să știți că m-am întâlnit cu doamne la gară, în parc, pe stradă, care mi-au cerut consultații private. Poate că am dat consultații private și acolo”, a răspuns candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Jurnalistul HotNews a întrebat: „Pe 750 de lei ați dat consultații private?”. „În orice cabinet privat din țara asta sunt niște taxe. Și spitalele au costurile lor, se eliberează un decont la externare. Fiecare act medical implică niște costuri”, a răspuns Cătălin Cîrstoiu.

În acel moment a intervenit Sorin Grindeanu, care a spus că dr. Cătălin Cîrstoiu va face o conferință separată pe această temă”. Articolul poate fi citit integral AICI.

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.