VIDEO. AUR are, de fapt, doi candidați la Primăria Capitalei! Ambii puternic conectați cu grupări politico-infracționale


VIDEO. AUR are, de fapt, doi candidați la Primăria Capitalei! Ambii puternic conectați cu grupări politico-infracționale

Candidatul oficial al AUR la Primăria Capitalei este Mihai Enache, fost subaltern și colaborator apropiat al primarului PSD controversat de la Sectorul 4, Daniel Băluță, și nașul de cununie al unui ultras condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru violențele produse în Piața Victoriei la protestul din 1 februarie 2017 (acel protest pașnic pe care ultrașii au încercat să-l deturneze într-o confruntare de stradă cu jandarmii. S-a vehiculat la vremea respectivă că ultrașii au fost aduși de PSD tocmai pentru a compromite protestele pașnice de stradă care aveau loc deja de mai multe zile cu o participare impresionantă). Este vorba despre Ștefan Gabriel Lupu, condamnat în 2021 la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru rănirea mai multor jandarmi și protestatari. 

Candidatul neoficial pe care AUR îl susține poate chiar într-o măsură mai mare decât pe Enache este însă Cristian Popescu Piedone, primarul de la Sectorul 5, condamnat în dosarul Colectiv și scăpat printr-o decizie cel puțin dubioasă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

O arată cât de poate de limpede Ramona Ioana Bruynseels, fosta candidată a infractorului securist Dan Voiculescu la președinție, ajunsă membră AUR, într-o postare video în care nu vorbește deloc, dar deloc despre candidatul oficial al AUR, Mihai Enache, ci doar despre Piedone, candidat din partea aceluiași Dan Voiculescu. Bruynseels (PODUL a scris AICI) îl apără,  chipurile dintr-o solidaritate a „opoziției” oprimate, pe contracandidatul AUR Piedone de atacurile „monstruase” ale coaliției de stabilitate PSD-PNL, lăudând însă anduranța manifestată de primarul de la S5 inclusiv datorită trecerii prin pușcărie. Bruynseels vorbește, așadar, despre închisoare admirativ ca despre o instituție de călit caractere, nu ca despre un loc unde sunt trimiși indivizii periculoși pentru societate. Foto jos (capturi dintr-un clip video de 1,30 minute în care vorbește numai despre Piedone și deloc despre candidatul oficial al AUR). VIDEO la finalul textului!

Intervenția Ramonei Bruynseels este însă în acord cu o serie de pagini virtuale și siteuri așa-zis de presă controlate sau chiar deținute de AUR (cum e 60m.ro,  de exemplu, deținut de rusofilul Marius Lulea, liderul de facto al AUR), arată un raport al mai amplu al organizației Expert Forum EFOR despre cum se realizează promovarea și propagarea în online  a mesajelor lui Piedone, acțiune cu care siteurile AUR cuplează foarte bine. Raportul poate fi citit integral AICI.

„Există această rețea de website-uri care distribuie conținut pozitiv despre membri partidului AUR, inițiativele lor legislative, reacții în presă, proteste, promovare directă chiar, fiind în mod vizibil o porta-voce a partidului, singurul scop al acestor rețele fiind să popularizele conținutul AUR și să îi maximizeze impactul. Rețeaua a fost folosită și pentru a promova conținut despre Cristian Popescu Piedone și campania sa electorală online de tip meme-uri ilustrate. Ce se află sub acest teren comun de acţiune, nu știm. De ce website-urile ataşate AUR îl promovează pe Piedone, dacă AUR are un candidat anunțat la Primăria Generală, Mihai Enache?”, arată raportul EFOR.

Despre Piedone, PODUL a scris de nenumărate ori. Punem mai jos câteva trimiteri spre articole în caz că le-ați ratat:

Cei șase morți de la Sectorul 4 pentru care Popescu Piedone și acoliții nu au răspuns niciodată în fața legii. Actualul primarul de la Sectorul 5 și un colaborator apropiat au fost implicați într-un caz la fel grav și revoltător ca și „căminele groazei”

Valeriu Nicolae aduce la lumină trecutul infracțional și conexiunile cu Securitatea ale primarului Piedone

EXCLUSIV: 3 societăți ale Consiliului Local S5 sunt conduse de consilierul personal al lui Piedone, Ceti Claudiu, urmărit penal pentru evaziune fiscală și trafic de cereale. O avalanșă de ilegalități. Famiglia lui Piedone

În ceea ce-l privește pe Mihai Enache, presa a arătat încă de dinainte de a deveni candidatul oficial al AUR că are o strânsă conexiune cu primarul PSD Daniel Băluță, un edil conectat și controlat de puternice grupări mafiote din sectorul pe care-l conduce. În ultimii ani, Băluță și fosta sa mână dreaptă Marian Goleac, apropiat al interlopilor din Clanul Sportivilor și despre care se spunea că ar fi adevăratul șef al Sectorului 4, au fost subiectul unor ample dezvăluiri de presă. Goleac a fost chiar inculpat de DNA în mai multe dosare penale, unul dintre acestea fiind cel în care este acuzat că și-a falsificat diploma de Bacalaureat, iar pe baza falsului s-a înscris și a absolvit mai multe facultăți. Goleac și soția sa, Matilda, deputată PSD, au fost nășiți de...Piedone, pe vremea când acesta era primar la S4. 

Puteți citi despre mafia de la Sectorul 4 accesând următoarele linkuri:

Fabuloasa bogăție de pe insulă a familiei de bugetari Goleac. Au infestat instituțiile publice și au ajuns milionari: tatăl - șef ADP Sector 4, mama - subprefect, fiul - șef Poliția Locală, amanta - consilier la Gospodărire Comunală

Mafia pesedistă de la Sectorul 4, interceptată în acțiune de procurorii anticorupție. Cum a încercat Marian Goleac, partenerul de panseluțe al primarului Daniel Băluță, să corupă un angajat al DNA

Solicitarea halucinantă a unui important primar și lider PSD: cere instanței să interzică unei publicații să mai scrie despre el

Ei, bine în păienjenișul mafiot de la Sectorul 4, Mihai Enache-AUR a fost ceea ce presa de investigații a numit „omul de încredere al lui Băluță”.

„A fost timp de doi ani cel mai important om din sectorul 4 deoarece coordona, ca director executiv, Departamentul de investiții, proiecte europene, achiziții publice și logistică. De altfel, în organigrama primăriei sector 4, Departamentul condus de Enache este imediat sub primarul Băluță care îi este superior direct.

Mihai Enache ar fi avut pe mână suma de 411 milioane lei fonduri europene nerambursabile, 25 milioane subvenții prin programul Anghel Saligny, și 134 milioane de lei prin Programul Național de Dezvoltare. Toate au fost în bugetul primăriei sector 4 în 2022

Potrivit Cv-ului lui Enache, acesta a fost numit Director de investiții la Direcția investiții a sectorului 4 din anul 2021. El a fost promovat de Băluță, după ce anterior fusese doar șef serviciu la Direcția de investiții și achiziții publice. Semn că actualul candidat AUR la primăria București i-a câștigat încrederea primarului PSD.

Anterior a fost un an șef serviciu de dezvoltare la primăria sectorului 5. De asemenea, a fost subordonatul unui alt PSD-ist. Între 2014 și 2016 a fost expert la primăria sectorului 3 condusă de Robert Negoiță. Este absolvent de SNSPA și a terminat dreptul al Universitatea Titulescu”, scrie Newsweek.

Colaborarea apropiată a lui Enache cu gruparea de la Sectorul 4 e cunoscută, firește, și de liderul AUR, George Simion, care însă nu o vede ca pe un impediment, ci mai degrabă ca pe o calitate demnă de un viitor primar general: „candidatul nostru este un tânăr pe care îl recomandă atât viaţa, cât şi cariera şi este un expert. Şi ne-am apucat să îi ascultăm şi noi pe ei, foarte atent de altfel, pentru că ei sunt cei care ne-au distrus vieţile, perspectiva, viitorul în aceşti 34 de ani. (…) domnul Mihai Enache a gestionat bugete de sute de milioane de euro, majoritatea dintre aceste sume venind din fonduri europene, a fost managerul de proiect sau conducătorul principal de planuri în prelungirea magistralei de metrou M2 în zona Berceni, în construirea centrului multifuncţional Olteniţei care presupune şi un spital de stomatologie, în construirea unei unităţi de primiri urgenţe la Bagdasar-Arseni. Că cel mai bun candidat la Primăria Municipiului Bucureşti a trecut toate etapele în administraţia publică, de la funcţia de expert până la cea de director executiv”.

Mihai Enache a fost desemnat coordonator al controversatei caravane medicale AUR care a fost, până de curând, un extraordinar vehicul electoral. Și mai ales ilegal.

În Ialomița, la finalul anului 2023, a fost deschis chiar un dosar penal în speță, sub suspiciunea de corupere a alegătorilor.

Fostul lider din umbră al AUR Vaslui, Ion Filimon,  de care Simion s-a descotorosit anul acesta în prag de campanie electorală pentru că strica imaginea cu trecutul său infracțional din R.Moldova (PODUL a scris AICI), a început să dea din casă pe fondul frustrării personale provocate de felul umilitor în care i s-a luat organizația locală în care investise timp și bani pentru a fi predată controversatului Lucian Timofticiuc, patronul publicației Vremea Nouă și omul de casă al liberalului Nelu Tătaru (vezi AICI).

Ion Filimon face trimite către un articol publicat de Libertatea privind felul în care AUR a cheltuit subvenția de la buget, arătând că toate cheltuielile s-au făcut cu firme de casă ale AUR, deci practic banii de la stat au poposit în buzunarele membrilor de partid. Captură foto jos:

„Opt milioane de euro se aflau în conturile AUR la începutul lui 2023, datorită subvenției pe care o încasa la buget, dar pe care refuza să o utilizeze. Formațiunile politice care nu folosesc banii au dreptul să îi cheltuiască anii următori, conform legii.

Partidul condus de George Simion a primit de la bugetul de stat 18,2 milioane de lei în 2021 și 19,99 milioane de lei în 2022. Anul trecut, subvenția încasată a fost de 17,8 milioane de lei, reducerea fiind cauzată de faptul că mai mulți parlamentari au părăsit partidul.

Au apărut primele cheltuieli majore, în special cele legate de achiziționarea de automobile pentru caravana medicală. Banii au provenit de la bugetul de stat, nu din cotizații și donații.

Mașinile și întreținerea lor reprezintă principala formă de utilizare a banilor publici. Investițiile în bunuri mobile au fost masive în 2023 la AUR, comparativ cu alte partide: 16,4 milioane de lei (3,3 milioane de euro), potrivit datelor raportate la Autoritatea Electorală Permanentă”, a scris Libertatea.

Soția lui Mihai Enache, Diana, lucrează ca și consilier în cadrul grupului parlamentar AUR de la Camera Deputaților și este coordonator al filialei din Bacău a formațiunii.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.