Un blogger militar rus „s-a sinucis” după ce a dezvăluit pierderile reale ale Moscovei pe frontul de la Avdiikva: 16.000 de militari și sute de tancuri și blindate. Înainte de a se împușca, „Murz” a acuzat că a fost forțat să șteargă adevărul de comandanți militari, în cârdășie cu cei mai virulenți propagandiști ai lui Vladimir Putin


Un blogger militar rus „s-a sinucis” după ce a dezvăluit pierderile reale ale Moscovei pe frontul de la Avdiikva: 16.000 de militari și sute de tancuri și blindate. Înainte de a se împușca, „Murz” a acuzat că a fost forțat să șteargă adevărul de comandanți militari, în cârdășie cu cei mai virulenți propagandiști ai lui Vladimir Putin

Autorii mai multor canale de Telegram relevante în zona rusă au anunțat că bloggerul militar și ofițerul rus Andrei Morozov, cunoscut drept „Murz" și ca semnatar al canalului de Telegram „Ne scriu din Ioannina”, s-a împușcat mortal în Donbas.

Se vehiculează că milbloggerul în vârstă de 44 de ani (care era și militar al regimentului nr. 1487), s-ar fi sinucis din cauza intimidărilor exercitate de superiorii săi și de unii dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai Kremlinului. 

Pe canalul său de Telegram cu peste 120.000 de urmăritori, el a a lăsat un mesaj în care i-a indicat drept vinovați moartea sa pe propagandiștii care mint perpetuu, precum Vladimir Soloviov, Iulia Vitiazeva (producătoare de film) și Armen Gasparian (autorul volumului „Denazificarea Ucrainei. O țară care nu și-a învățat lecția”), pe pupătorii de funduri de șefi, pe generali și pe alți „dușmani care au pus stăpânire pe Rusia".

Morozov a mai spus că „dușmanii" la care se referă îi forțează pe soldați să lupte aproape neînarmați, îi trimit înapoi pe front cu răni nevindecate și refuză să facă rotația unităților din care, în final, nu mai rămâne aproape nimic.

El ar fi postat, pe 18 februarie, despre pierderile imense suferite de ruși pentru a cuceri Avdiivka: cel puțin 16.000 de soldați (mai mult decât în cei nouă ani de război din Afaganistan când Rusia a pierdut în jur de 15.000) și peste 300 de unități blindate (mai jos aveți o listă a presupuselor pierde înregistrate de ambele tabere pentru Avdiivka, listă alcătuită de surse ucrainene).

Capturile de ecran ale respectivei postări, ulterior îndepărtate, au devenit virale pe segmentul ucrainean de Telegram, iar „Murz” a fost acuzat la „Soloviov Live” (emisiunea sceleratului propagandist Vladimir Soloviov) de trădare și calomnii la adresa Ministerului Apărării al Federației, cerându-se chiar aducerea sa în fața justiției. Picătura care a umplut paharul, după cum a scris Morozov, a fost cererea superiorilor săi militari de a elimina postarea despre pierderile uriașe suferite de Rusia în timpul asaltului asupra Avdiivka.

Ultimele mesaje ale lui Murza conțineau și un apel la procurorul militar șef pentru a investiga abuzurile, crimele și fraudele „conducerii militare”

„Iar inamicul, după ce a dus o bătălie defensivă și a suferit, în cel mai bun caz pentru noi, pierderi irecuperabile de cel mult 5000-7000 (aceasta este estimarea mea aproximativă, și nu niște date cunoscute), ne spune "La revedere!" și o ia din loc. Spre poziții noi, pregătite dinainte", a scris el.

„Astăzi, tovarășe colonel, din ordinul dumneavoastră, am fost nevoit să șterg postarea de pe canalul meu de Telegram „Ne scriu din Ioannina". Și ați fost obligat să dați acest ordin de comandantul dvs, bazându-vă pe eterna responsabilitate colectivă a armatei. Dacă nu, nu vă dăm provizii. Obuze. Elicoptere. Tancuri noi și vehicule de luptă pentru infanterie", a scris bloggerul apoi pe 20 februarie.

Potrivit lui Morozov, ordinul de ștergere a postării sale ar fi fost dat sub presiunea „prostituatelor politice conduse de [propagandistul] Vladimir Soloviov".

„Cei care s-au pișat pe ei să vină și să apese pe trăgaci. Ei bine, o voi face eu însumi. Mă voi împușca singur dacă nimeni nu îndrăznește să se ocupe de această sarcină neînsemnată. Și vă vor da tancuri și elicoptere", a mai scris Morozov.

„Generali gata să sacrifice mii de soldați doar pentru a se „distinge". Jurnaliști care își construiesc carierele pe minciuni. Nu am obosit să luptă împotriva lor. 

Am găsit mereu noi forțe pentru a lupta. Medicii legiști vor fi probabil curioși să afle cum de m-am ținut în picioare în toți acești ani cu atâta curaj. Cumva am reușit. Aș fi găsit și mai multă putere, și mai multă, dar nu văd rostul de a lupta în continuare cu mijloacele de care dispun. S-au epuizat, și-au pierdut din eficiență, iar eu apelez la ultima soluție. (…)

Prieteni! Nu-mi plângeți moartea. Vă scutesc de discursurile pompoase de la înmormântare și spun totul eu însumi. Îngropați-mă doar în cimitirul din Kirovsk (LNR), alături de soldații din batalionul "Fantoma" care au murit din momentul semnării acordurilor de la Minsk și până la înființarea Forțelor Militare din Caucazul de Nord. (…)”, mai scrie Murz, concluzionând că dacă Vestul a dat atâtea arme Kievului, poate nu e așa greu de cucerit din moment ce nu o să mai aibă cu ce să se mai apere. 

Morozov a devenit activist politic și „patriot al URSS" în anii 2000. În 2007, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a tras cu arma în panoul unuia din sediile Rusiei Unite(partidul lui Putin). În 2014, bloggerul a mers să lupte în Donbas de partea Rusiei și a rămas acolo, criticând adesea conducerea militară rusă.

Nu există nicio confirmare oficială a morții lui, în afara biletului de adio postat pe canalul său Telegram.

Avocatul Maxim Pashkov, care a declarat că a vorbit cu Morozov în noaptea precedentă, a relatat că bloggerul militar s-a împușcat, scrie și publicația Meduza.

Pierderile rușilor versus pierderile Ucrainei pentru Avdiivka:

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.